בפאנל שנערך בוועידת אנרגיה ועסקים 2015 לקראת ועידת האקלים בפריז, הטילה יעל כהן פארן פצצה: חברת החשמל מונעת ממשרד האנרגיה לאשר את תוכנית האקלים של ישראל עקב התנגדות להפחתת השימוש בפחם. כהן פארן: "מציעה שראש הממשלה ייקח את נאום השתיקה ויבצע אותו גם בנושא האקלים – כי אין לו מה להגיד בנושא"
ועידת האקלים בפריז עוד שבוע: האם חברת החשמל חוסמת את תוכנית הפחתת הפליטות?
בפאנל שנערך בוועידת אנרגיה ועסקים 2015 לקראת ועידת האקלים בפריז, הטילה יעל כהן פארן פצצה: חברת החשמל מונעת ממשרד האנרגיה לאשר את תוכנית האקלים של ישראל עקב התנגדות להפחתת השימוש בפחם. כהן פארן: "מציעה שראש הממשלה ייקח את נאום השתיקה ויבצע אותו גם בנושא האקלים – כי אין לו מה להגיד בנושא"
תמונה ראשית: שאטרסטוק
אתמול (ג') נערך פאנל סוער בנושא ועידת האקלים בפריז שתחל בעוד שבוע, הפאנל התקיים במסגרת ועידת אנרגיה ועסקים 2015 שנערכה במלון דן פנורמה בתל אביב. ועידת האקלים שתחל בעוד שבוע תכנס אליה יותר מ-200 מדינות שיצהירו על יעדי הפחתת הפליטות שלהם ושינויי האקלים. ראש הממשלה בנימין נתניהו צפוי לטוס לועידה ולנאום בשם ישראל, אך האם פרטי התוכניות הסופיים יאושרו? יעל כהן פארן שסגרה את הפאנל גרמה לנו להבין שזה לא כל כך בטוח.
ד"ר קרני לוטן מרקוס, מבית הספר לקיימות במרכז הבינתחומי בהרצליה פתחה את הפאנל ואמרה כי ועידת האקלים שתחל בעוד שבוע בפריז היא יותר מהכל ועידת אנרגיה. היא הוסיפה כי בועידת קיוטו משנת 92 נחתמה אמנת קיוטו והוסכם המשפט: "מדינות מפותחות ומתפתחות צריכות אנרגיה זמינה במחירים זמינים, מדינות לא יגבילו את עצמן להסכם שיכול לטרפד את זה", אך הוסיפה כי כיום מדינות העולם מודעות לבעייתיות האנרגיה: 80% מגזי החממה נובעים מסקטור האנרגיה. מרקו אמרה כי היעד של המדינות לועידת האקלים הוא להגביל את שינויי הטמפרטורה לעלייה עד 2 מעלות עד לסוף המאה, אך הבעיה של הוועידה היא שאין מחויבות חוקית לעמידה ביעדים – אלא רק על דיווח ושקיפות בלבד, וגם במקרה שהמדינות לא ידווחו אין סנקציות משפטיות בנושא. לפי מרקו, מדינות גדולות ומתפתחות כמו סין לקחו על עצמן שינויים גדולים לא בגלל הוועידה והלחץ הבינלאומי, אלא בגלל שהרבה מאוד אנשים מתים בארצות האלה מזיהום האוויר הכבד.
נאור ירושלמי, מנכ"ל חיים וסביבה, אירגון הגג של הארגונים הסביבתיים שהציג את עמדת קואליציית האקלים של ארגוני הסביבה: "אנחנו לא שמחים מרמת היעדים שהוצגה על ידי ממשלת ישראל וגם ליעדים האלה יש מתנגדים שחושבים שהם גבוהים מדי. היעדים האלה מציבים את ישראל במקום הכי נמוך ב-OECD חוץ ממקסיקו. אבל אנחנו אופטימיים כי בפעם הראשונה ראש הממשלה נוסע לועידת אקלים, והוא ייסע לפריז וייתן שם נאום. היעדים הנמוכים של ישראל בולטים במיוחד בגלל שועידת האקלים בפריז היא תחרות יופי, כל מדינה מציגה יעד גבוה כדי לצאת כמה שיותר טוב בעיני העולם. ישראל עד כה הקפיאה או לא מימשה את כל התוכניות שהיא הקציבה לעצמה לאנרגיות מתחדשות וזאת לא בעיה של כסף כי יש בבקופת המדינה הרבה כסף שאפשר להקצות לזה".
את משרד האנרגיה נבחר משום מה לייצג נחום יהושע, שאחראי במינהל הדלק והגז במשרד על תחום הכלכלה: "מדינת ישראל רואה באנרגיה המתחדשת מחויבות. אנחנו חברים ב-OECD ובין אם היעדים הם מחייבים חוקית או לא אנחנו מתכוונים לעמוד בהם. יש הרבה חוסר מודעות והשורה התחתונה היא שהעולם הפחית בכמות גדולה בפליטות הפחמן שלו ויציג את התוצאות בוועידת האקלים ואנחנו לא יכולים לפגר מאחור. מה שאני לא מסכים איתו הוא שמר ירושלמי אמר שהיעד של ישראל הוא לא שאפתני – יש דבר יותר גרוע מיעד נמוך וזה יעד גבוה שאי אפשר לעמוד מאחוריו. אם נקבע יעד גבוה אז גם הקצת שכן נוכל לעמוד בו לא נעמוד בו כי לא נעמוד בכלום. אמנם קבענו את הפחתת הפליטות על פי נפש ולא על פי האחוז הכולל אבל זה כי אי אפשר להסתכל על ישראל בהשוואה לאירופה כי האוכלוסייה בישראל גדלה ובאירופה לא. הפליטה תרד בכ-25% לנפש בשנת 2030 וזה מאוד גבוה. יש בעיה לשלב אנרגיות מתחדשות בישראל כי היא אי אנרגטי והיא לא יכולה לרכוש חשמל מהמדינות השכנות במקרה שאין שמש או רוח".
יעל כהן פארן, שהושבעה הבוקר לכנסת, אמרה אתמול בנאומה האחרון כמנכ"לית הפורום הישראלי לאנרגיה: "עד מחר בבוקר עדיין אהיה המנכ"לית של הפורום הישראלי ואנרגיה ועסקתי הרבה מאוד בתחום זה ומחר בבוקר אני הולך להיות מושבעת לכנסת מטעם המפלגה הירוקה שנכנסת מטעם המחנה הציוני. אני אפתח בהתייחסות לכך שראש ממשלה נוסע בפעם הראשונה לוועידת אקלים. אני מציעה שהוא ייקח את נאום השתיקה המפורסם שלו לפריז ויבצע אותו גם בנושא האקלים – כי אין לו מה להגיד בנושא – התוכניות המפורטות היו אמורות לעלות להצבעה ביום ראשון ועוד לא עלו להצבעה".
כהן פארן המשיכה: "הסיבה שהתוכניות לא עלו להצבעה היא סיטואציה פוליטית מעניינת: חלק מאוד מרכזי בתוכניות אומר 'לעבור מפחם לגז', וזה יוצר קונפליקט בין שני המשרדים שתמיד רבים בקונפליקטי אנרגיה: משרד האנרגיה והמשרד להגנת הסביבה. המשרדים האלה יריבו ביניהם ואז מישהו צריך להחליט אז זה צריך להגיע לראש הממשלה ואז זה תלוי באיזה משרד יושב שר מהליכוד. בשנה של קופנהגן ישב שר מהליכוד במשרד להגנת הסביבה (ארדן) והזיזו עניינים. עכשיו לצערנו שטייניץ יושב באנרגיה אז אין תמריצים להזיז את זה קדימה. למי שחי בספירה הפוליטית זה ברור מאליו".
כהן פארן הסבירה את המצב: "מדוע משרד האנרגיה כל כך מתנגד למס הבלו על הפחם? המס הוא מאוד הגיוני כי עדיין אין היום מס על פחם שהוא הגורם הכי מזהם בישראל. מחירי הגז אמורים להיות זולים יותר ממחירי הפחם אבל המחיר שאנחנו מקבלים עבור הגז הוא מחיר מונופוליסטי (אז הדיון על מתווה הגז נכנס פה כי המתווה משמר את המונופול והמחיר הגבוה). הפחם צריך להיות יקר יותר גם כי הוא יקר יותר באמת וגם כי הוא מזהם יותר – והגז צריך להיות זול יותר כי גם הוא באמת זול יותר כי הוא ישראלי מקומי וכי הוא מזהם פחות. חברת החשמל היא הפיל שבחדר. בכל רפורמה מנסים להעלות להם את המס על הפחם למרות כל הכוח הפוליטי שלהם והם בסוף מצליחים לנצל אותו כדי לבטל את זה. חברת החשמל לא תיתן לסגור תחנות פחמיות כי זה ימוטט את החברה".
לגבי יעדי האנרגיה המתחדשת של המדינה אמרה כהן פארן: "כל פעם מוציאים תירוץ אחר למה לא לחבר אנרגיות מתחדשות כי זה לא כלכלי לחברת החשמל, כיום אומרים שהרשת לא יכולה לקלוט את הכמות של החשמל הזאת. לגבי טענת נציג משרד האנרגיה שישראל היא אי אנרגטי: גם אורוגוואי היא אי אנרגטי והיא הציבה יעדי אנרגיות מתחדשת מאוד גבוהים".
חברת החשמל בחרה שלא להגיב לידיעה.