בועידת האנרגיה שנערכת הבוקר (ג') במלון דן פנורמה בתל אביב נערך דיון מקיף בנושא משק החשמל בישראל. מלבד יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל עלו לדיון גם יו"ר רשות החשמל המפוטרת אורית פרקש הכהן, מנכ"ל משרד האנרגיה החדש שאול מרידור, וסגן הממונה על התקציבים אודי אדירי
יו"ר חברת החשמל: נצטרך לפטר 600 עובדים ולסגור תחנת כוח
בועידת האנרגיה שנערכת הבוקר (ג') במלון דן פנורמה בתל אביב נערך דיון מקיף בנושא משק החשמל בישראל. מלבד יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל עלו לדיון גם יו"ר רשות החשמל המפוטרת אורית פרקש הכהן, מנכ"ל משרד האנרגיה החדש שאול מרידור, וסגן הממונה על התקציבים אודי אדירי
בתמונה הראשית: יו"ר חברת החשמל יפתח רון-טל מרואיין על ידי ד"ר עמית מור. צילום: אדיר פטל, תשתיות
את הדיון שנערך הבוקר בנושא משק החשמל הישראלי בועידת האנרגיה והעסקים של ישראל במלון דן פנורמה פתח יו"ר חברת החשמל, יפתח רון טל, שהתראיין לד"ר עמית מור. רון טל אמר שרווחיה של חברת החשמל יורדים ב-10% מדי שנה. "הרפורמה היא הכרחית. נצטרך לפטר 600 עובדים השנה ולסגור תחנת כוח". רון טל גם דיבר על מתווה הגז ועל היתירות הישראלית, כשאמר ש"אישור מתווה הגז הוא קריטי ליתירות הגז של ישראל. היום היתירות היא אפס. יש לנו רק גז מצינור אחד ממאגר אחד כשלפני מספר שנים קיבלנו גז משני צינורות משני מאגרים".
לאחר הנאום של רון טל עלה לבמה פאנל בהשתתפות מנכ"ל משרד האנרגיה החדש שאול מרידור, סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר אודי אדירי (שהחליף את שאול מרידור בתפקיד), יו"ר רשות החשמל אורית פרקש הכהן שתסיים בחודש ינואר את תפקידה עם כינון רשות החשמל החדשה שתתתכנס תחת משרד האנרגיה.
אודי אדירי: "אני מקוה שהציבור יודע שהויכוח היום על מתווה הגז הוא לא כמה הציבור מקבל, את זה כבר הסדרנו ב-2010 בששינסקי, ואת הביטחון האנרגטי הסדרנו בוועדת צמח. אני הייתי חבר בשתי הוועדות האלה ובעיניי הן היו מאוד מאוזנות. נשארה רק שאלת התחרותיות והיה אפשר לפתור אותה בכמה דרכים: הייתה אפשרות לפתור אותה בהליך משפטי ואנחנו העדפנו לפתור את זה באמצעות משא ומתן, אני חושב שלאמוד את תוצאות המתווה הזה אנחנו נוכל רק בעוד 3-4 שנים. אם נגיע למצב שתנין וכריש יפותחו על ידי גורם זר ולוויתן מפותח ותמר מופרד כמו שתכננו אז אני חושב שהתוצאות תהיה טובה לצרכן, לתחרות ולחברות. בעינינו צריך להפריד בין מקומות שבהם התחרות אפשרית ששם צריך לאפשר תחרות, ובין מקומות שבהם התחרות לא אפשרית שם צריך להסדיר ולווסת עם רגולציה את הענף ולפקח עליו".
עוד אמר אדירי על מתוווה הגז: "אחת ההאשמות כלפי מתווה הגז היא שהוא לא מבטיח את מאגר לוויתן, אני חושב שהמתווה מכריח בפעם הראשונה את הפיתוח ממאגר לוויתן כי בפעם הראשונה יש לוח זמנים על השולחן עם אבני דרכים ברורות. האם המדינה אדישה לשאלת היתירות האנרגטית? התשובה היא שלא".
אורית פרקש הכהן שתסיים את תפקידה עם פתיחת רשות החשמל המאוחדת בקרוב: "במשק החשמל יש חברה שאין שום קשר בין ההוצאות שלה לתעריף החשמל וככה גם במשק הגז, כשיש לך מונופול זאת התוצאה. הבעיה האמיתית היא מערך תתמריצים של מנופול ממשלתי – כשיש לך מונופול ממשלתי בגודל של חברת החשמל שהוא יודע שהוא גדול מכדי ליפול ויודע שנפילה שלו תשפיע על דירוג האשראי של המדינה, זה אומר הכל, זה יוצר מערך תמריצים מעוות. יש לחברה תמריץ לא להיות הכי שקופה, לא להראות איפה חוסר היעילות שלה, להרע את מצבה בדו"חות הכספיים – דברים שלא קורים בחברות רגילות".
שאול מרידור, מנכ"ל משרד האנרגיה: בהסתכלות המשרד על משק החשמל, האינטרס הראשון הוא לספק חשמל למשק בשגרה ובחירום. הדבר הזה שנראה לציבור טריוויאלי, וראינו לפני חודש בסופה שאינו כך, הוא סבוך וכולל החלטות רבות ושונות: תמהיל הדלקים, סוגי האנרגיות המתחדשות שישולבו במשק החשמל, יתירות הגז הטבעי ועוד נושאים רבים המוטלים לפתחו של המשרד. בהסתכלות על תחרותיות במשק החשמל רואים שבהחלט ניתן לקדם תחרות בייצור ותחרות באספקה. בהולכה ובחלוקה קיים מונופול טבעי, את מקומו של עולם ניהול המערכת שגם מהווה מונופול צריך לבחון, וזה אחד הדברים שנעשה במסגרת בחינת המשק.
תפקידו של המשרד לקבוע את מדיניות משק האנרגיה בכלל ומשק החשמל בפרט ורשות החשמל החדשה מחוייבת בחוק לפעול בהתאם למדיניות זו ובחוק קיימים המנגנונים שיבטיחו זאת. המשרד לא יתערב בקביעת התעריפים כפי שלא עשה זאת בעבר, וכפי שלא עושה ברשות המים וברשות הגז הטבעי, אבל התעריפים מחוייבים לאפשר את מימוש מדיניות הממשלה.
אורית פרקש הכהן הגיבה על דבריו של מרידור: "עוצמת הלחצים במשק האנרגיה והסכומים שמדברים עליהם הם לא דומים לשום דבר אחר ויהיה אתגר מאוד לא פשוט לרשות החשמל החדשה".