ועדת המחירים המשותפת של המשרד להגנת הסביבה ומשרד האוצר תבחן פיקוח על מחירי פינוי וטיפול בפסולת העירונית ופתיחת השוק לתחרות
המשרד להגנת הסביבה: נפרק את המונופול בשוק הפסולת העירונית
ועדת המחירים המשותפת של המשרד להגנת הסביבה ומשרד האוצר תבחן פיקוח על מחירי פינוי וטיפול בפסולת העירונית ופתיחת השוק לתחרות
בתמונה הראשית: טיפול בפסולת. צילום: שאטרסטוק
צעד ראשון בדרך לפירוק מונופולים בשוק הפסולת במטרה להוזיל את העלויות המושתות על הציבור.. מבדיקת המשרד להגנת הסביבה עולה כי הריכוזיות והשליטה של מונופולים בשוק מייצרות רווחים עודפים של מאות מיליוני ש"ח בשנה הגורמים לעליית יוקר המחייה של הציבור. בשלב ראשון יתקיים שימוע לבחינת הליך פיקוח לשוק הפסולת העירונית הכולל חובת דיווח על רווחיות ומחירים.
ועדת המחירים המשותפת של המשרד להגנת הסביבה ומשרד האוצר החליטה לבחון פיקוח על מחירי פינוי וטיפול בפסולת העירונית ופתיחת השוק לתחרות. מדובר במהלך שיביא למהפכה בשוק הפסולת העירונית. מבדיקת המשרד להגנת הסביבה עולה כי הריכוזיות והשליטה של מונופולים בשוק מייצרות רווחים עודפים של מאות מיליוני ש"ח בשנה, הגורמים לעליית יוקר המחייה של הציבור. הציבור מממן היום, דרך הארנונה, את הרווחים העודפים של העוסקים בתחום הפינוי והטיפול בפסולת . בעקבות תלונות של רשויות מקומיות על העלאת מחירים לא סבירה בשרשרת הטיפול בפסולת, החל מתחנות מעבר, שינוע הפסולת והטמנתה, יתקיים שימוע לבחינת פיקוח על שוק הפסולת העירונית שיכלול חובת דיווח על רווחיות ומחירים בשוק.
"בין אם מדובר בתשלומים עודפים בסלולר, בדיור או בפסולת – הכסף הוא כסף שהציבור משלם", אמר מנכ"ל המשרד ישראל דנציגר. "נוביל למהפכה בתחום הפסולת על מנת לצמצם למינימום עלויות מיותרות לרשויות המקומיות ומהכיס של הצרכן".
מחירי ההטמנה עלו במספר אתרים על פני השנים 2008-2013 עד תוספת של כ-100%, קיימת ריכוזיות באספקת השירותים של תחנות מעבר והטמנת פסולת, בידי גורמים בודדים ברחבי הארץ והעדר תחרות בין ספקי השירותים. תחנות המעבר מהוות מונופולים טבעיים אזוריים בגלל מגבלות כמות פסולת, מגבלות תכנוניות ומגבלות סביבתיות, כך שבפועל מוקמת בתחנת מעבר אחת בלבד המיועדת לרשויות ספציפיות. בניתוח של מספר תחנות מעבר, שערך המשרד להגנת הסביבה, נמצא כי בממוצע המחירים גבוהים ב-119% ביחס לתמורה שכבר כוללת רווח סביר. בנוסף, בישראל פועלים 13 אתרי הטמנה שגם הם מהווים מונופולים טבעיים אזוריים והיצע אתרי ההטמנה אינו יכול לספק את הביקוש לשירותי ההטמנה. חובת הדיווח על רווחים ומחירים תאפשר תמונת מצב רחבה ומפורטת על שוק הפסולת בישראל בדרך למהפכה בתחום.
עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל 'אדם טבע ודין', אמר בתגובה: "הורדת מחירי הטיפול בפסולת הוא מהלך שיתמוך במהפכת הפח החום שמקדם המשרד להגנת הסביבה בשנים האחרונות. אנו שמחים לשמוע שהשר להגנת הסביבה מבין שהסרת חסמים היא כלי מרכזי לביסוס וחיזוק משק המיחזור בישראל. כעת יש לקדם את החזרת אמון הציבור והרשויות בתהליך ההפרדה, להקים מתקנים נוספים לטיפול בפסולת אורגנית ולהמשיך לתמוך ברשויות המפרידות".
הגיע הזמן שהמשרד להגנת הסביבה יעסוק ברגולציה ויפסיק לעסוק בביזנס. הטיפול באשפה הוא מחויבות סטטוטורית של הרשויות המקומיות והזבל הוא רכוש של התושבים! אם לרשויות המקומיות יש צורך להגיע להסדרים כלכליים להגנתן, לרשותן יש את מרכז השלטון המקומי ואת הזרוע הכלכלית שלה. מספיק עם הפטרוניות על הרשויות המקומיות.
אמנם מדובר בזבל, אך זה אוצר של התושבים. אם המדינה רוצה לשלוט בזבל – שתשנה את החוק ותהיה האחראית על פינוי הזבל ותחזיר אותנו לימי הביניים.
את הזבל צריך לפנות מהר מבתי התושבים ומהשטחים הציבוריים, להביא אותו למרכזי טיפול, כחירייה. שם יחליטו מה ילך למיחזור, מה ילך להפקת אנרגיה ומה ילך להטמנה. 7 מרכזים מרחביים לטיפול באשפה מכסים את כל מדינת ישראל. המרכז בחירייה מטפל בכשליש מהאשפה העירונית במדינה, והוא פיילוט טוב, שחונקים אותו (לא יותר מכל מפעל אחר, אך גם בלי התחשבות).
מפעלי המיחזור לא יתהדרו בהיותן ירוקות ומצילות כדור הארץ. הן חברות עסקיות, וטוב שכך. הן כולות להעסיק עובדים מוגבלים, לפי החוק שכופה או לפי החוק שמאפשר לנצל את אותם עובדים חלשים. הן יתחרו ביניהן על קניית תוצרת אותם מרכזי הטיפול בזבל.
מפעלי מיחזור לא יוכלו לאסוף זבל במקום שלרשות המקומית יש קו איסוף. הן יוכלו, כמובן, לפנות פסולת ממי שיהיה מוכן למכור להן פסולת שיוצרה או שנאספה אצלו (מגרשי גרוטאות, יבואנים או סוחרים שאוספים את המכשירים הישנים שאספו, …).
ראו הצעת חוק מוכנה לקריאה ראשונה, ומחליפה את כל חוקי המיחזור:
"הסדרת הטיפול בפסולת ביתית" – http://www.hukim.co.il/law/770
ואת הסרטון, 2 דקות: מכתב רדיו, פולחן הזבל, מ- 27.03.2008 – http://www.youtube.com/watch?v=IpTYWQbHNB0
יאיר שפי [email protected]