יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ כבל מזהיר: אם לא יהיה לו"ז ברור לאישור מתקני הגז הטבעי במפעלים – החוק שנועד להקל על החיבור ולקצר בירוקרטיה יהיה אות מתה. בעקבות זאת דרש היו"ר כבל להציג את תהליך חיבור המפעלים בצורה פשוטה ועם לו"ז ברור – "בענייני בטיחות אם הדברים לא ברורים לא יהיו אישורים ולא יהיה טעם לחוק"
כבל דורש: לוח זמנים ברור לאישור מתקני הגז הטבעי במפעלים
יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ כבל מזהיר: אם לא יהיה לו"ז ברור לאישור מתקני הגז הטבעי במפעלים – החוק שנועד להקל על החיבור ולקצר בירוקרטיה יהיה אות מתה. בעקבות זאת דרש היו"ר כבל להציג את תהליך חיבור המפעלים בצורה פשוטה ועם לו"ז ברור – "בענייני בטיחות אם הדברים לא ברורים לא יהיו אישורים ולא יהיה טעם לחוק"
בתמונה הראשית: ועדת הכלכלה הראשונה לכנסת ה-20. מימין: יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ איתן כבל, יו"ר הכנסת ח"כ יולי אדלשטיין. צילום: ועדת הכלכלה
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני), המשיכה היום להכין לקריאה שנייה ושלישית את פרק ה' מתוך הצעת חוק התוכנית הכלכלית (חוק ההסדרים) – הפרק העוסק בתיקוני חקיקה שנועדו להקל על חיבור מפעלים לרשת הגז הטבעי. בדיון היום עסקה הוועדה בסעיפים הנוגעים למתן אישורי תקינות למתקן גז טבעי לצריכה, וכן במקרים בהם ניתן יהיה לשלול את האישור, באופן זמני או קבוע. היו"ר כבל התייחס לתהליכים הנדרשים לקבלת אישור תקינות וההליכים לחידושו במקרה של ביטול, זמני או קבוע, ואמר כי "אם לא יהיה לוח זמנים ברור לאישור המתקנים ועבודה מול הגורמים המאשרים – החוק יהיה אות מתה".
היו"ר כבל הבהיר כי צריך לייצר לוח זמנים ברור, הן לתעשיינים והן לרשויות הבודקות, כדי שיהיה ברור תוך כמה זמן ניתן לקבל אישור תקינות למתקן גז טבעי לצריכה. "אם זה לא יהיה ברור אז בענייני בטיחות עלול להיווצר מצב שאף אחד לא רוצה לחתום ולא יהיו אישורים. זו המהות – אם לא עשינו את זה אין טעם לחוק", אמר. ח"כ רועי פולקמן (כולנו) אמר כי במקרים בהם נפסל רישיון צריך לאפשר לבעל האישור להגיב ולהשמיע את טענותיו תוך 30 יום.
היו"ר כבל תמך בהצעה ואמר כי יכול להיות שבשימוע יתברר שהכל בסדר. רכז תעשייה ומסחר באוצר, אמיר רשף, ציין כי יש מנגנון שמאפשר מתן אישור מותנה, בכפוף לתיקון ליקויים. עם זאת הוועדה אישרה את ההצעה לאפשר שימוע, שהייתה מקובלת גם על נציגי משרד המשפטים.
היו"ר כבל הבהיר כי "צריך להבחין בין מצב חמור שצריך טיפול מידי, לבין צורך בתיקונים שוטפים. רשף ציין כי במקרים בהם לא תהייה סכנה לציבור ניתן יהיה להמשיך להפעיל את המתקן תוך כדי תיקון הליקויים, אך אם תהייה סכנה יהיה טיפול מידי וסגירה של המתקן. מנכ"לית הרשות להסמכת מעבדות, אתי פלר, אמרה כי "אישור זמני מאוד מתאים למדינת גן עדן, אם יקרה משהו ישר ישאלו איך ניתן האישור הזמני".
בעקבות זאת דרש היו"ר כבל מנציג האוצר תרשים זרימה שיציג בדיוק מה התהליך שצריכים לעבור מפעלים חדשים שמבקשים לעשות הסבה לגז, ומה לוח הזמנים המינימלי והמקסימלי בכל שלב בתהליך. תרשים דומה ביקש היו"ר לקבל גם באשר למפעלים שכבר פועלים בגז, ויצטרכו לעבור תהליך אחר.
היו"ר כבל התייחס גם לפעילות מכון התקנים ואמר כי "דעתם של חברי הוועדה אינה נוחה מאחר שיש תחושה כי מוטת הכנפיים של המכון גדולה מדי, וזה מילה עדינה למונופול, ונשאלת השאלה למה לא להאציל חלק מסמכויות המכון לרשות הלאומית להסמכת מעבדות. יש תחושה שגם אחרי שנעביר את החוק בגלל המונופול של המכון יהיה עיכוב של כל התהליך". יו"ר מכון התקנים, רן כהן, אמר כי הצעת החוק לא מסמיכה את המכון כמונופול וכי הוא עובד מתוקף מכון התקנים. היו"ר כבל סיכם כי מדובר בסוגיה מרכזית שתידון בהרחבה בדיון הבא.