המכסות הסולאריות שהופשרו יוקצו למתקנים בגודל של עד 50 קילו-וואט. מונה נטו הוארך במקביל לכניסה לתוקפן החודש של ההקלות בהתקנת והפעלת מערכת מונה נטו
רשות החשמל הפשירה 20 מגה-וואט של מכסות סולאריות והאריכה את מונה נטו עד 2020
המכסות הסולאריות שהופשרו יוקצו למתקנים בגודל של עד 50 קילו-וואט. מונה נטו הוארך במקביל לכניסה לתוקפן החודש של ההקלות בהתקנת והפעלת מערכת מונה נטו
מליאת רשות החשמל בראשות עו"ד אורית פרקש–הכהן אישרה השבוע את הארכת הסדרת "מונה נטו", עבור הקמת מתקנים סולאריים קטנים על גגות מבנים בהיקף 400 מגה-וואט, עד ל-31.12.2020. הארכה זו מיושמת בהמשך להקלות הרגולטוריות שנכנסו לתוקף בתחילת החודש, המקלות באופן משמעותי על אזרחים ישראלים בעלי גג פנוי לייצר חשמל באופן עצמאי ולקזז את הוצאות חשבון החשמל הביתי עם ייצור חשמל נקי עצמי מפאנלים סולאריים, באמצעות ההסדר. בנוסף, הפשירה מליאת הרשות מכסת עודפים לייצור חשמל ירוק חדשות בהיקף של 20 מגה-וואט.
מטרת ההארכה וההקלות הבירוקרטיות בהסדר "מונה נטו" להנגיש לציבור הצרכנים את האופציה להקמת מתקן ייצור חשמל סולארי ביתי על גגות פנויים. זאת, על-ידי יצירת מנגנון מפושט ודל-בירוקרטיה אשר במסגרתו הצרכן פטור מחובות המוטלות על צרכנים גדולים יותר וביניהם: החלפת מונה הצריכה שלו, הקמת מונה ייצור על המתקן, תשלומי שימוש ברשת ודרישות נוספות. בכך מתאפשר לכל אזרח לצמצם את הוצאות החשמל שלו על-ידי שימוש במתקן ייצור חשמל ביתי של אנרגיה מתחדשת, ולחסוך בחשבון החשמל שלו. במקביל, נהנית המדינה מהרחבת חלופות ייצור חשמל במשק תוך ניצול מינימאלי של קרקע פנויה.
הארכה זו בתוקף ההסדר נועדה ליצור וודאות לאזרחים המעוניינים להצטרף להסדר בעקבות ההקלות שנכנסו לתוקפן בתחילת החודש, ולמצות את המכסה המשמעותית – בהיקף 400 מגה-וואט. זאת, כחלק מהשלמת יעדי הממשלה לייצור 10% חשמל מאנרגיות מתחדשות בישראל עד שנת 2020.
מכסת העודפים, בהיקף כולל של כ-20 מגה-וואט, תיפתח עבור הסדרת מתקני גגות סולאריים קטנים לשימוש מסחרי עד גודל של 50 מגה-וואט. כיום פועלים בישראל אלפי מתקנים מסוג זה, בהיקף של 290 מגה-וואט – הסדרה זו צפויה להמשיך ולהרחיב את ההסדר.
לדברי ראש אגף אנרגיות מתחדשות ברשות החשמל, חוני קבלו, "הפשרת המכסה הנוספת היא חלק מהמשך התקדמות והרחבת הייצור הסולארי המקומי. ההארכה המקבילה בהסדר לייצור חשמל ביתי תאפשר אורך נשימה וודאות לצרכנים, על-מנת לבחון ולנצל את מלוא ההזדמנויות הטמונות בהסדרה המופשטת החדשה. מדובר בהזדמנות משמעותית עבור כל אזרח בעל גג פנוי במדינת ישראל, ובהסדר לו תועלת רבה גם ברמת המשק – כחלק מהשלמת חזון הממשלה לעמידה ביעדי ייצור האנרגיות המתחדשות. אנו שמחים להמשיך ולקדם את ייצור החשמל הירוק בישראל, תוך איזון ושמירה על מזעור העלויות העודפות של הטכנולוגיה על כיס הציבור".
רקע על הסדר מונה נטו
הסדר "מונה נטו", אשר אושר לראשונה על-ידי רשות החשמל ב-2013, איפשר לראשונה הקמת מתקני ייצור קטנים באנרגיה מתחדשת על גבי גגות בכל רחבי ישראל, ללא השתת עלויות נוספות על צרכני החשמל. ההסדר מאפשר לצרכן לקזז את כמות החשמל שהוא מייצר על-ידי טכנולוגיה סולארית מכמות החשמל הנצרכת על ידו ובכך, לחסוך בעלויות האנרגיה שלו.
לדוגמא, במידה והצרכן צרך בחודש 100 קוט"ש וייצר בעצמו 50 קוט"ש, בחשבון החשמל החודשי הוא יחויב רק בעבור 50 קוט"ש. במידה ונותר עודף מייצור החשמל של אותו צרכן, הוא זכאי למכור את עודפי הייצור לחברת החשמל, או לצבור קרדיט עתידי עבור צריכת חשמל ביתית עתידית. על החשמל המיוצר משלמת לו חברת החשמל תעריף קבוע שנקבע בידי רשות החשמל. יתרונות המערכת טמונים בעובדה שהצרכן מייצר בעצמו את החשמל, ובכך מגן על עצמו מפני שינוי תעריפי החשמל. יתרון מהותי נוסף טמון בהרחבה היעילה של השימוש בטכנולוגיה סולארית, המייצרת חשמל נקי אשר תורם להפחתת פליטות מזהמים.
עם זאת, מאז אישור ההסדר יכלו להירשם אליו רק צרכנים המתקשרים עם חברת החשמל בהסדר המבוסס על תעריף עומס-זמן שעתי, רובם ככולם צרכנים תעשייתיים, ולא הצרכנים במשקי הבית.
ההחלטות האחרונות של מליאת הרשות מאפשרות ומעודדות גם אזרחים הרוצים להקים מתקן סולארי ביתי על גג ביתם, להצטרף להסדר "מונה נטו" ולחסוך בחשבון החשמל שלהם באופן פשוט וקל יותר.
המתווה החדש מאפשר לכל צרכן חשמל ביתי להצטרף להסדר במנגנון מפושט אשר פוטר את הצרכן משלל מחויבויות וחסמים: אין צורך בהתקנת מונה ייצור על המתקן, אין צורך בהחלפת מונה הצריכה לתעו"ז, הצרכן פטור מתשלום בגין הזרמת חשמל לרשת, וכן חובות בירוקרטיות נוספות.
באופן זה, ולאור הפטור שניתן בשנה שעברה מצורך בהיתר בניה עבור הקמת מתקנים לצרכנים קטנים, כחלק מהרפורמה שכונתה "רפורמת המרפסות/פרגולות", חוזים ברשות כי ניתן יהיה להוזיל את עלות ההקמה של מתקנים אלו משמעותית, באופן שיאפשר את הקמתם של מתקני גגות רבים נוספים לצריכה עצמית, כיום קיימים כבר מעל ל10,000 מתקנים, אך הם מסחריים ברובם, – ללא עלויות עודפות למשק החשמל.
Солнце рулит.
מעבר לחשמל הירוק, נשאלת השאלה מה העלות תועלת?