כנס גזטק לתחבורה של תשתיות נערך בשבוע שעבר (ה') בסינמטק תל אביב עם הרצאות של מקבלי ההחלטות הגדולים ביותר בענף הגז הטבעי לתחבורה מהארץ ומהעולם והביא כמה הצהרות מהפכניות בדרך להפיכת שוק התחבורה בישראל לשוק המונע על ידי גז טבעי
כנס גזטק להסבת התחבורה בישראל לגז טבעי – 50 מיליון רכבים בעולם כבר נוסעים על גז טבעי
כנס גזטק לתחבורה של תשתיות נערך בשבוע שעבר (ה') בסינמטק תל אביב עם הרצאות של מקבלי ההחלטות הגדולים ביותר בענף הגז הטבעי לתחבורה מהארץ ומהעולם והביא כמה הצהרות מהפכניות בדרך להפיכת שוק התחבורה בישראל לשוק המונע על ידי גז טבעי
דגלי גזטק ברחבת הסינמטק. כנס גזטק לתחבורה 2015. צילום: ארנון מעוז
את הכנס פתח גרג בריסקו, הנספח הכלכלי הבכיר בשגרירות ארה"ב בישראל, בריסקו אמר: "אני חדש בישראל, הגעתי לכאן לפני מעט יותר מחודשיים אחר שעבדתי שש שנים בטוקיו שביפן, אני נהנה מההבדלים התרבותיים ומהזמן שלי כאן. אני מתכבד לקבל את פניכם לוועידת גזטק השנתית השנייה ורוצה לספר לכם על העבודה שלנו. אנחנו סוכנות לא מסורתית כי אנחנו משתייכים ללשכת המסחר ולא למחלקת המדינה והמטרה שלנו היא לעזור לחברות אמריקאיות לייצא את המוצרים שלהן לישראל ולעזור לחברות לייבא מוצרים לארה"ב מישראל".
בריסקו המשיך: "היום תהיה לכם את ההזדמנות להיפגש עם מומחים עולמיים בתחום הנדסת CNG שידברו איתכם על השימושים של CNG לתחבורה. על פי NGV אמריקה השימוש ב-גז טבעי לתחבורה הוא נרחב וגדל, יש בערך 125,000 רכבי NGV באמריקה היום ובערך 50 מיליון ברכבי העולם. אוטובוסים המונעים על גז טבעי עובדים ברחבים מהמטרופוליטנים שלנו בארה"ב, כולל ניו יורק, לוס אנג'לס, דאלאס, אטלנטה, בוסטון, וושינגטון ועשרות שווקים משניים ברחבי ארה"ב. אני רוצה להודות לארנון מעוז מנכ"ל תשתיות על התמיכה ביוזמה שלנו ולכך שהוא גרם לכנס הזה לקרות".
לאחר בריסקו עלה ארנון מעוז, מנכ"ל תשתיות, לנאום, ודיבר על הפרויקט של גזטק: "גזטק הוקם בשנה שעברה יחד עם המחלקה המסחרית של שגרירות ארה"ב. אני רוצה להגיד לכם שהתפקיד שלנו מבחינתנו הוא להתוות את הדרך המקצועית בתעשייה הישראלית. אנחנו עסקנו בשבע השנים האחרונות בעיקר באנרגיות מתחדשות, התייעלות אנרגטית, גז טבעי תעשייה ועוד מגוון דברים בענף הקלינטק. כשרוצים לעשות שינוי במדינה שיש בה כל כך הרבה יהודים זה קשה כי כל רגולציה מייצרת תת רגולציה וכל תת רגולציה מייצרת עוד תת רגולציה. אני רוצה להגיד תודה לצוות שעובד איתנו כבר שנה שנייה ברציפות על הפרויקט הזה – אלן ועירית.
"חלק מהעניין מהבסיס של התעשייה היא להבין שהכלים האמיתיים שלנו לשינוי שוק הוא שבמקום למתוח ביקורת אנחנו צריכים לייצר תוצרים, במקום למתוח ביקורת אנחנו צריכים להביא טכנולוגיה, במקום למתוח ביקורת אנחנו צריכים לבוא ולהגיד: "ככה דברים צריכים להיראות", ולכן נרתמנו למאמץ האמיתי הזה במקום שבו כלכלה אמיתית וטכנולוגיה ואידיאלוגיה סביבתית נפגשים. כמו כל המטרות של הארגון שלנו כאן בעולם התחבורה אנחנו פתאום מבינים שיש עולם ומלואו של יכולות כלכליות ושימור של אוויר נקי במרכזי ערים. אין ספק שהדרך היחידה לשנות היא לבוא ולתת כלים למשק ולתווך ולהישאר בואקום של השוק החופשי לבין היכולות של הרגולציה ליישר קו. אם להתייחס למה שקרה בפרויקט הזה – צריכים שמישהו יבוא וירוץ קדימה וישים את הדגל על הגבעה שנכתב עליו – כאן תהיה תעשייה.
מעוז המשיך: "לפני שלושה שבועות הרציתי בטד ושאלו אותי מהקהל איך יוצרים שינוי אמיתי – אז שינוי אמיתי לא מגיע מדיבורים, הוא מגיע מפרקטיקה של אותו חשב ואיש טכנולוגיה שמחליטים להשקיע בפרויקט הזה ולעשות את התהליך. התפקיד שלנו הוא להביא את הכלים המקצועיים. לעשות שינוי בר קיימא זה רק דרך ידע. ולכן החלטנו לעשות את התהליך הלא פשוט והלא זול הזה. הכנס הזה היה קשה מאוד ברמה של להרים אותו. זה מזכיר לי שב-2010 התחלנו לדבר על גז טבעי. מישהו בקהל שאל מה ההבדל בין גפ"ם לגז טבעי. היו בין 40-60 בכנס, שנה לאחר מכן היו 430 ושנה לאחר מכן היו 600. לאחר מכן זה ירד כי התעשיייה החלה כבר לרוץ. החלק שלנו כחוקרים שוק וכמקימי שווקים זה לראות איך השוק מגיב ברמה הפרטנית לפרויקטים ומיזמים חדשים ולטכנולוגיות חדשות. תחבורה בגז טבעי זה כלכלי וסביבתי ומי שבסופו של דבר יחזור לארגון שלו ויגיד "זה הדבר הבא. זאת התוכנית עבודה שלנו ל-2016-17-18", יזכה. ומי שנמצא בשוק ומעורה ברגולציה יודע שהדברים האלה לוקחים הרבה זמן.
עוד אמר מעוז: "אני מספר מהחוויה האישית שלי – מי שבסופו של יום יניע את השוק זה אתם. אני סמוך ובטוח שבעוד שנה ניפגש ונראה 60-70 חברות שהם הקטליזוטרים של הכנס הזה. אני רוצה להודות לצוות הכותבים, לגיא זילברמן שעושה איתי את התהליך כמעט שנה. אני רוצה להודות לצוות של השגרירות האמריקאית ואנחנו נמשיך בעוד פרויקטים נוספים. בהמשך אנחנו נתעסק ב-LNG בפרויקט שלא יהיה בארץ, זה יהיה פרויקט איזורי בחו'"ל. סך הכל השינוי מתחיל מכם. אנחנו נביא לכם את הכלים ואת הייעוץ ואת הידע. החזון שלנו לחבר בין רגולציה ופיננסים וטכנולוגיה. אני מאחל לכם יום פורה שתחכימו בו ותלמדו בו. אין ספק שיש כאן ביזנס, טכנולוגיה ותוצרים".
עוד נאמו בכנס מיטב המומחים העולמיים ונציגי הרגולציה הישראלית, שדבריהם יתפרסמו בעתיד באתר ייעודי מיוחד שיוקם לנושא הגז הטבעי לתחבורה בישראל, עליו הכריז ארנון מעוז בכנס. בין הדוברים:
גיא זילברמן הרצה בכלליות על עולם הגז הטבעי לתחבורה והכריז כי משרד התחבורה סוף סוף אישר לבצע הסבת רכבים רחבת היקף לגז טבעי, לאחר שהייתה התנגדות להסב רכבים בעבר.
ג'ף היוט מאיגוד התחבורה הציבורית האמריקאי: "נרצה שתחבורה ציבורית תיהיה חלק רכב יותר בתחבורה האמריקאית ובכך להפחית את הזיהום מהרכבים בכביש. עם השנים תחול עליה משמעותית והדרגתית בשימוש תחליפי דלקים לכלי רכב: היברידי, חשמלי ועל גז טבעי CNG. כיום 18.6% מהרכבים בארה"ב מונעים ב-CNG".
ג'ון בורג'ס, שאחראי על תחום תחבורה בכבישים המהירים בחברת קאמינס העולמית שמחזור המכירות שלה עומד על כ-19 מיליארד דולר בשנה בזכות מנועי הדיזל והגז הטבעי שלה: "גז טבעי הוא משמעותית זול יותר ונקי יותר ותורם להפחתה של זיהום האוויר. מה שחשוב לדעת שהאפשרות לעבור לגז טבעי קיימת כיום והיא אפשרית. מנוע הגז הטבעי הוא שקט יותר בצורה משמעותית ובשנים הקרובות המנועים יוכלו גם לתת את אותה יעילות של מנועי הדלק הרגיל".
ג'ניפר דה טאפיה מחברת טריליום CNG: "חלה עליה חדה של כלי רכב ותחנות לתדלוק בגז טבעי בארה"ב בשנים האחרונות. 55% מתחנות התדלוק בגז טבעי בארה"ב פתוחות לכלל הציבור. ישנן התאמות מסוימות שיש לעשות להתאמת תחנות אלו לשימוש הכלל לעומת תחנות לשימוש אירגונים. גז טבעי הוא לא רק זול יותר הוא גם קיים בשפע כרגע בשוק ככה שלא צפוי שמחיריו יעלו בשנים הקרובות לעומת הדלק שמחירו לא יציב. השוק העיקרי כרגע: אוטובוסים, משאיות, רכבי הסעות לביה"ס, רכבים בשירות".
ד"ר כריס לפלאור שאחראית על סיכוני השריפה של גז טבעי לתחבורה במשרד האנרגיה האמריקאי: גם גז טבעי וגם דלק ניתנים להרחה, הגז הטבעי הוא קל מאויר ומתנדף מהר והוא לא רעיל. התקנת גלאים, ואמצעי הגנה מדליפות יכולה להיות הוצאה משמעותית ולכן צריכים להתחשב בכך ביצור ופיתוח. מאחר והגז טבעי קל מאויר הוא עולה למעלה ותאורה יכולה לשרוף את הגז בחלל סגור בעת דליפה ויש להתחשב בכך".
עוד נאמו בכנס: נציג רשות המיסים, נציג משרד האנרגיה, מנכ"ל סופרגז, המהנדס הראשי של חברת TMNG, פרופ' אהוד סוצקובר, ועוד. כולם יפורסמו בהמשך באתר הייעודי.