החברה להגנת הטבע פנתה היום (א') לשרי האוצר, הפנים והתשתיות, בבקשה שיחתמו על תקנות הארנונה למתקנים סולאריים, שאישורם מתעכב במשרדים שלהם. זאת בהמשך להחלטת ועדת הכספים מהשבוע שעבר
החברה להגנת הטבע לוחצת לאשר את תקנות הארנונה למתקנים הסולאריים
החברה להגנת הטבע פנתה היום (א') לשרי האוצר, הפנים והתשתיות, בבקשה שיחתמו על תקנות הארנונה למתקנים סולאריים, שאישורם מתעכב במשרדים שלהם. זאת בהמשך להחלטת ועדת הכספים מהשבוע שעבר
הבוקר שלחה החברה להגנת הטבע פנייה לשלושת השרים הבכירים שבמשרדים שלהם מתעכבות תקנות הארנונה למתקנים סולאריים, שוועדת הכספים מנסה לאשר משנת 2010 אך המשרדים נסחבים עם זה מאז. מדובר בשר האוצר משה כחלון, שר האנרגיה יובל שטייניץ ושר הפנים סילבן שלום שהעיכובים שלהם באישור התקנות גרמה ליו"ר ועדת הכספים לבצע מהלך חד ראשון מסוגו של אישור התקנות עוד בטרם השרים המעורבים חתמו על אישורם והביאו אותן לשולחן הוועדה. האישור של גפני לא תקף משפטית אך גם הוא נועד ליצור לחץ על השרים המדוברים.
בפנייה של החברה להגנת הטבע נכתב: "אנו פונים אליכם על מנת להסב את תשומת לבכם להחלטתה של ועדת הכספים של הכנסת, בראשותו של חה"כ משה גפני, מיום 16/8/2015 בנושא תקנות הארנונה למתקנים סולאריים. בהחלטה זו נקבעו תעריפי שומות הארנונה המותרים לגבייה על ידי הרשויות המקומיות עבור מתקנים סולאריים על גגות ועל הקרקע, וזאת לאחר 5 שנים של דיונים ועיכובים.
"החלטה זו חשובה משני טעמים:
"היא שמה סוף לחוסר האחידות ואי הוודאות העומדים בפני יזמים, בשל השרירותיות שהייתה בגביית שומות הארנונה על ידי הרשויות המקומיות. כתוצאה יזמים לא יכולים לצפות האם יקבלו שומות ארנונה עבור המתקנים שהקימו ובאיזה תעריף. יצוין כי ישנן רשויות שמנצלות את הוואקום וקובעות שומות גבוהות במיוחד שלעתים מעקרות מן היסוד את הרציונל הכלכלי בהקמת מתקנים.
"ההעדפה התעריפית שניתנה למתקנים על גגות על פני מתקנים קרקעיים נובעת מההבנה כי עדיף לנצל את משאב הגגות הבלתי מנוצל, מאשר שימוש בקרקעות ובשטחים פתוחים. ההעדפה נעשתה על ידי הקביעה כי מתקנים קטנים עד 200 מ"ר פטורים מארנונה, ומתקנים גדולים יותר על גגות יחויבו בשומות ארנונה העומדות על חמישית ואף עשירית משומות הארנונה למתקנים קרקעיים.
"לצערנו, החלטה זו חסרת תוקף מעשי, שכן שרי הפנים והאוצר נדרשים לחתום על צו הארנונה. אנו פונים אליכם, השרים משה כחלון וסילבן שלום, וקוראים לכם להצטרף למהלך של ועדת הכספים של הכנסת ולחתום על צווי הארנונה.
"במסגרת זו, ייתכן ונכון יהיה להעמיק אף יותר את הפער בין מתקנים על גגות למתקנים קרקעיים, תוך קביעת שומות גבוהות יותר למתקנים קרקעיים. מהלך זה יעזור לשמור על המשאב המצוי במחסור הגדול ביותר בישראל- משאב הקרקע. זאת ועוד, המהלך יסייע בקידום צדק חברתי בתחום האנרגיה הסולארית בישראל, שכן עד היום עיקר המתקנים שאושרו היו מתקנים בינוניים וגדולים שהוקמו על ידי מספר מצומצם של תאגידים גדולים על שטחים קרקעיים נרחבים של יישובים כפריים. עידוד הקמת גגות סולאריים באמצעות מתן העדפה בתעריפי ארנונה תאפשר לשחקנים קטנים- משקי בית ובתים משותפים, חברות קטנות ורשויות מקומיות – להקים מתקנים על גגות ולהתמודד מול תאגידים גדולים, ובכך יזכו גם הם בנתח מההכנסות או החיסכון בחשמל.
"למעט הצורך לחתום על תקנות הארנונה, זו העת לציין כי יש לטפל בחסמים נוספים ובסוגיות מדיניות על מנת לקדם אנרגיה סולארית על הגגות ובמרחב הבנוי בישראל, כפי שמצוין להלן:
1. קביעה כי 80% או יותר מהמכסות לאנרגיה סולארית יוקצו למתקנים על גגות.
2. עידוד התקנת גגות סולאריים בבנייה חדשה.
3. מתן פטור מהיטל השבחה לכל מתקן על גג.
4. מתן פטור ממס הכנסה לכל מתקן קטן על גג, בין אם ליחיד ובין אם לתאגיד.
5. בהסדרת 'מונה נטו' ישנם חסמים רבים שיש לטפל בהם, לרבות האפשרות לסחור בעודפי ייצור.
6. טיפול בנושאי מע"מ ופחת מואץ ליחידים, ועדי בתים משותפים, עמותות וכדומה, אשר כיום מופלים ביחס לתאגידים".