דו"ח מישיבה של רשות הגז בנושא הגז הטבעי חושף כי הרשות סבורה שהמונופול יגרום לעלייה גדולה במחירים של החשמל והגז לציבור בשל החוזים הבעייתים. עוד הרשות מדבר על כך שהציבור ישלם על הרבה יותר גז מהכמות אותה הוא יצרוך ועל כך שהמתווה לא מטיל מספיק סנקציות על המונופול לפתח את לוויתן ואת הצינור השני מתמר
רשות החשמל: מתווה הגז יגרום לעלייה של 6% במחירי החשמל ו-30% במחירי הגז
דו"ח מישיבה של רשות הגז בנושא הגז הטבעי חושף כי הרשות סבורה שהמונופול יגרום לעלייה גדולה במחירים של החשמל והגז לציבור בשל החוזים הבעייתים. עוד הרשות מדבר על כך שהציבור ישלם על הרבה יותר גז מהכמות אותה הוא יצרוך ועל כך שהמתווה לא מטיל מספיק סנקציות על המונופול לפתח את לוויתן ואת הצינור השני מתמר
בתמונה הראשית: אורית פרקש הכהן, יו"ר רשות החשמל. צילום: רועי שפרניק
בדו"ח שמפרסמת היום על החלטה שהתקבלה כבר לפני שלושה שבועות ברשות החשמל ניתן אולי לראות את הסיבה שגרמה למשרד האנרגיה ולראש הממשלה לרצות לפרק אותה. הרשות מביעה בדו"ח ביקורת חריפה על מתווה הפשרה עם מונופול הגז ששר האנרגיה ונתניהו לחוצים להביא לאישור הממשלה כמה שיותר מהר, וממליצה לשנות אותו. עמדת הרשות בתמצית היא כי קיימת חשיבות עליונה לקבוע מחיר ותנאים ראויים להסכמי הגז על מנת למנוע הנצחה של עלייה נמשכת במחירי הגז ועל מנת לאפשר תחרות במשק החשמל והגז.
בדו"ח כותבת הרשות כי קביעת המחיר של חוזים חדשים על פי "ממוצע הכנסות תמר על פי ההסכמים הקיימים", כפי שהוצע בטיוטת המתווה, תביא לכך שהשחקנים החדשים שיכנסו לשוק (מאגרי לוויתן, כריש ותנין) לא יוכלו להביא למחירים נמוכים יותר מהמחירים הנהוגים כיום. עוד כתוב בדו"ח כי אם המתווה לא יבטיח שהסכמי הגז החדשים אינם ממשיכים להתבסס על מנגנוני הצמדה חריגים ומונעים התחייבויות עודפות לרכישת כמויות גז – "תונצח עליה עקבית וודאית של מחירי הגז לציבור במנותק מהמתרחש בשווקי הגז בעולם, בניגוד למקובל ובלא כל הצדקה כלכלית".
הרשות סותרת בדו"ח את האמרה של מונופול הגז ושל שר האנרגיה שהרגולציה העודפת מונעת משחקנים חדשים להגיע לשוק וטוענת כי דווקא חוסר ברגולציה על המחיר יכולה להביא לכך ששחקנים חדשים לא ירצו להיכנס לשוק הגז: "אי הטיפול באמור לעיל, הוא שעלול להרתיע משקיעים נוספים בתחום קידוחי הגז בישראל. זאת, בשל העצמת כוחו הכלכלי של מונופול הגז".
הרשות מדגישה את העובדה שהמתווה לא כופה על מונופול הגז לפתח את מאגר לוויתן והקמת צינור נוסף ממאגר תמר: "טיוטת המתווה המוצע איננה כוללת כל סנקציה כלפי ספקי הגז בגין אי עמידה במועדים למימוש ההתחייבויות המופיעות במתווה ובכלל זה ביחס להתחייבויות שכבר נקבעו בהחלטות ממשלה קודמות ולא כובדו (התחייבות להנחת צינור נוסף לחוף בישראל מתמר). זאת, לצד מתן הטבות כלכליות משמעותיות לספקי הגז במסגרת המתווה. הרשות מדגישה את החשיבות הרבה בהבטחת אמינות הספקת הגז, באמצעות הקמת צינור נוסף, הקמת מאגר לאחסון גז והבטחת הלחץ המתאים בצינור. שכן המחיר של הפרעות בהספקת הגז לתחנות כח הוא גבוה במיוחד".
הרשות טוענת בדו"ח כי יש להגביל את מתווה ה-Take Or Pay, במסגרתו עקב החוזים שכבר נחתמו עם מונופול הגז, "הציבור ישלם על הגז שכלל אינו נדרש למשק רק בגלל מבנה החוזים וזאת בהתקיים ספק גז יחיד".
לגבי המחירים, טוענת הרשות שההצעה שלה תביא למחירים נמוכים בהרבה: הרשות טוענת כי תהיה עליה מצטברת של כשלושים אחוזים בקירוב של מחירי הגז לציבור צרכני החשמל על פי טיוטת המתווה, לעומת עליה של עד 9% בלבד במחירי הגז על פי הצעת הרשות (עד שנת 2029) ועליה עודפת וצפויה לציבור בתעריף החשמל בשיעור של עד 6% בקירוב בתעריף החשמל לציבור, לעומת עליה של עד %0.72 בלבד על פי הצעת הרשות לחשמל.
מה קורה? החשמל יתייקר ב- % 6 במשך 14 שנים? אוי אוי אוי! אבל, הכל בפרופורציה. זה כסף קטן!
המדינה, באמצעות רשויותיה, נותנת סבסוד של כמיליארד ש"ח לשנה, למשך 20 שנים, ליצרני חשמל מהשמש. כל התפוקה של ענף ייצור זה היא % 1 (אחוז אחד) מצריכת החשמל במדינה.
זה מטיל על צרכני החשמל של חברת החשמל תוספת עלות של % 15.
מכיוון שמדובר באנרגיה חלופית, שיש לה יחסי ציבור מעולים מצד המתירקקים, אלה שהם green wash, התקשורת אינה עוסקת בזה ועוברת על כך בשתיקה.
מתווה הגז מופיע בכותרות מדי יום כל היום. כולם מבינים, כולם מדברים ומסבירים, כולם מרגישים שגוזלים את הרכוש שלהם רק כי הגז נובע מהמים הכלכליים של המדינה ואילו השמש היא בחינם. האיש הפשוט מוכן לשלם תעריפי חשמל גבוהים כי התעמולה אומרת שהשמש היא בחינם והוא תורם להצלת כדור הארץ. הציבור חסר כישורים כדי להבין את המצב לאשורו.
http://www.youtube.com/watch?v=dzxWqJr5at4
הגרמנים משלמים "היטל חשמל ירוק" של 5.3 יורו סנט על כל קוט"ש שהם צורכים.
בראיון עם ביל גייטס הוא אמר, שאומות עשירות לא משקיעות מספיק במחקר ופיתוח מקורות אנרגיה, ושפאנלים סולאריים הם לא יותר מקישוט – הם לא מספקים אנרגיה בכמות רצינית. השאלה האחרונה אליו הייתה: "אז לא תתקין פאנלים סולאריים בבית גייטס ?" תשובתו הייתה: "דווקא כן, הם נחמדים, אנשים עשירים יכולים להרשות לעצמם להיות נחמדים".
יאיר שפי [email protected]