ברבעון השני של 2015 הרוויחה נובל 730 מיליון דולר בלבד, לעומת 1.38 מיליארד דולר ברבעון המקביל בשנה שעברה. נובל איבדה קרוב ל-50% מהערך שלה ב-12 החודשים האחרונים, ונפלה -4% מאז פרסום הדו"ח אתמול. האם החברה ששולטת על מאגרי הגז הישראלים בדרך להשתלטות?
נובל אנרג'י ממשיכה לצנוח: הפסידה 109 מיליון דולר ברבעון האחרון
ברבעון השני של 2015 הרוויחה נובל 730 מיליון דולר בלבד, לעומת 1.38 מיליארד דולר ברבעון המקביל בשנה שעברה. נובל איבדה קרוב ל-50% מהערך שלה ב-12 החודשים האחרונים, ונפלה -4% מאז פרסום הדו"ח אתמול. האם החברה ששולטת על מאגרי הגז הישראלים בדרך להשתלטות על ידי חברה אחרת?
ההפסדים של נובל אנרג'י ברבעון האחרון אמנם נראים גדולים, אך הם רק המשך של השנה האחרונה, בה המניות של נובל נפלו 47% עקב הקריסה הגדולה במחיר הנפט. כתוצאה מההנפילה במחיר ענף הנפט והגז הגיע לנקודה בה חברות מנצלות את המצב ורוכשות חברות נפט אחרות. הרכישה הגדולה ביותר של השנה האחרונה בענף הייתה הרכישה של BG ב-70 מיליארד דולר על ידי חברת Shell, ועסקאות רבות אחרות התרחשו בענף כולל נובל אנרג'י עצמה שרכשה את חברת Rosetta.
נובל היא חברה בינונית ושווי השוק שלה עומד על כ-14.5 מיליארד דולר, והשתלטות עליה תאפשר לרוכש לשלוט על כל צרכי האנרגיה של ישראל מאחר והיא שולטת גם ב-36% ממאגר תמר (מאגר הגז היחיד שמספק היום גז לישראל וכל ייצור החשמל של ישראל נשען עליו) וגם ב-39.66% ממאגר לוויתן (מאגר הגז הטבעי הגדול ביותר בישראל, שאמור לספק את צרכי האנרגיה של המדינה לעשורים הבאים ולהביא מאות מיליארדי שקלים לקופת המדינה). למעשה, עם המחיר הנוכחי של נובל והאחזקות העתידיות שלה בנכסי רוזטה ובמאגר לוויתן, הדברים היחידים שכנראה מונעים קנייה שלה הם:
1.אי-הודאות הרגולטורות לגבי מאגר לוויתן מרתיע רוכשים- אך מתווה הפשרה עם מונופול הגז צפוי להיות מאושר בתקופה הקרובה (נובל צופה כי הוא יאושר עוד הקיץ) ונובל תקבל את הסכמת הממשלה שלא לשנות כלום בהסכמים בעשור הקרוב, זה עלול להביא את נכסיה למצב שבו היא תהיה כדאית מאוד לקנייה.
2. חוסר היכולת של חברות שמפתחות מאגרי גז במדינות ערב להיכנס לעסקים בישראל- אך זה לא יעצור חברות אחרות מלהשתלט על נובל, חברות שלא בהכרח עוסקות בגז טבעי ונפט.
3. מאגר לוויתן הוא לא מאגר מאוד אטרקטיבי כרגע למרות כמות הגז הגדולה שנמצאת בו. עלות הפיתוח שלו גבוהה, שוק הייצוא שלו מוגבל למדינות הקרובות והשוק המקומי שלו מוגבל מאוד מאחר ומאגר תמר תפס כבר את החוזים הגדולים בשוק ומאגרי תנין וכריש יקבלו עדיפות לרוב החוזים הקטנים- אך חשוב לזכור כי הוא עדיין מאגר גז עצום ששווה מאות מיליארדי שקלים.
יש לציין כי במצב הזה ישראל סומכת על נובל אנרג'י שתפתח את המאגר אך במתווה הגז הנוכחי ישראל לא מכריחה את נובל אנרג'י לפתח את המאגר וההגבלות שהיא מטילה עליה הן לא משמעותיות מספיק כדי לכפות עליה לפתח אותו (פיקוח על המחיר במקרה של עיכוב בפיתוח לוויתן). נובל אף דחתה את יעד הפיתוח של לוויתן כבר מ-2018. היום פורסם כי בשנה האחרונה חברות גז ונפט הניחו בצד מאגרי גז ונפט בשווי של 200 מיליארד דולר ברחבי העולם בהמתנה לתקופה שבה המחיר של המשאבים יעלה מספיק כדי שאפשר יהיה למכור אותם.