המעבר לגז טבעי יחסוך לתעשיה הקיבוצית 230 מיליון שקל בשנה והעיכובים באישורו פוגעים ביכולת התעשייה להתקדם ולצמוח. טור דעה של אודי אורנשטיין, מנכ"ל איגוד התעשייה הקיבוצית
איגוד התעשייה הקיבוצית: מחיר הגז במתווה הנוכחי סביר בהחלט
המעבר לגז טבעי יחסוך לתעשיה הקיבוצית 230 מיליון שקל בשנה והעיכובים באישורו פוגעים ביכולת התעשייה להתקדם ולצמוח
טור דעה של אודי אורנשטיין
מעל 100 מפעלי התעשיה הקיבוצית בפריפריה צורכים אנרגיה בכמות המצדיקה מעבר מהיר לשימוש בגז טבעי וממתינים להגעתו, כך עולה מנתוני איגוד התעשייה הקיבוצית. במתווה הנוכחי, רוב המפעלים יחסכו בשנה יותר ממיליון שקל על הוצאות אנרגיה, וחלקם הרבה יותר. חיסכון זה יאפשר למפעלים לשפר את מעמדם בשוק ויאפשר את צמיחת הייצוא. ההערכה היא שכלל התעשיה הקיבוצית תחסוך 230 מיליון שקל בשנה.
התעשיינים והציבור חייבים לתמוך באישור מתווה הגז הקיים שיוביל ליציבות והתפתחות המשק. אמנם עולות קריאות שהמחיר אינו הכי זול, אבל חייבים לזכור שמחיר הוא לא חזות הכל. המצב היום הוא בלתי נסבל, רק לפני שנים מעטות חגגנו את מציאת הגז במחשבה שזה מה שיביא לצמיחת המשק ועד היום לא קרה מזה כלום. התנהלות המדינה בנושא היא בעיקר מביכה, וההתנהגות הציבורית והתקשורתית בנושא לא טובה יותר. הצדקנות במסווה של חיפוש אחר ההסכם המושלם, ילדותית ולא מובילה אותנו צעד אחד קדימה. המתווה וכלל זה המחיר סבירים ועם זה צריכים לצעוד קדימה. וגם לכשנתחיל המסע עד להגעת הגז לעמק בית שאן או יוטבתה יהיה ארוך, ארוך מידי.
האתגר של קובעי המדיניות והרגולטורים הוא בחידוש צמיחת הייצוא כמרכיב מרכזי בצמיחת המשק וביכולת להביא רווחה. התעשייה המסורתית בכלל ובפרט זו הקיבוצית הפזורה בפריפריה משוועת למנועי צמיחה. המעבר לגז הוא בודאי אחד מהם. קידום רשת החלוקה הארצית במהירות, קישור מהיר של התעשיה לצנרת החלוקה, חיבור המפעלים ותהליך אישור מהיר ותכליתי כל אלה הם האתגר וגם בזה התוצאה עד כה מאוד עלובה. בסופו של יום המפעל הבודד חייב לדעת שיגיע אליו גז טבעי ברמת ודאות גבוהה כדי לתכנן את ביצוע ההשקעות. אנו קוראים לכן לממשלה, לכנסת ולציבור לתמוך במתווה הגז המוצע.
הכותב הוא מנכ"ל איגוד התעשיה הקיבוצית
יש בעיה עם כל מה שאתה אומר…. לא התייחסת לבעיה הכי חמורה במתווה – חברות הגז קיבלו דחייה נוספת לפיתוח ליוויתן…. איך זה מסתדר עם הרצון שלך לקבל את הגז מהר?