חרושת השמועות נמשכת סביב היעדים שתכריז עליהם סין לוועידת האקלים שתיערך בסוף השנה בפריז. לפני כמה שבועות דווח על כך שסין תעצור את הרף העולה של פליטות המזהמים שלה עד 2030, ובימים אלה מדווח שהסינים שואפים להתקין כמות בלתי נתפסת של אנרגיה סולארית
סין צפויה להודיע על יעד של 200 ג'יגה-וואט אנרגיה סולארית עד 2020
חרושת השמועות נמשכת סביב היעדים שתכריז עליהם סין לוועידת האקלים שתיערך בסוף השנה בפריז. לפני כמה שבועות דווח על כך שסין תעצור את הרף העולה של פליטות המזהמים שלה עד 2030, ובימים אלה מדווח שהסינים שואפים להתקין כמות בלתי נתפסת של אנרגיה סולארית
מדינות העולם ממשיכות לצאת עם יעדים שאפתניים יותר ויותר לקראת ועידת האקלים בפריז, כשהשמועה האחרונה שנפוצה לגבי סין שוברת את כל השיאים – כוונה של המדינה להגיע ל-200 ג'יגה-וואט של אנרגיה סולארית עד שנת 2020. למטרת השוואה יש לציין שכל הכמות המשותפת של אנרגיה סולארית שהותקנה בעולם צפויה להגיע לרף של 200 ג'יגה-וואט מתישהו בשנה הקרובה.
בשנת 2009 כשניסחה סין את היעדים שלה ל-2015 היא תכננה להגיע ל-5 ג'יגה-וואט של אנרגיה סולארית. לאחר שהשוק צמח במידה ניכרת והעולם דרש ממנה להגדיל את יעדי האנרגיה המתחדשת והפחתת הפליטות שלה היא הגדילה את היעד מספר פעמים וכיום הוא עומד על כ-35 ג'יגה-וואט של אנרגיה סולארית עד סוף השנה. נכון לסוף הרבעון הראשון של 2015, סין התקינה כבר 33.12 ג'יגה-וואט סולאריים, והיא צפויה להגיע ל-45 ג'יגה-וואט עד סוף השנה. כמות שהיא גם 20% מעל היעד וגם תעלה אותה מעל גרמניה כיצרנית הגדולה ביותר של אנרגיה סולארית בעולם.
מחקר חדש שפורסם במדינה מראה תחזית שאומרת שהמדינה תספק 57% מצרכי האנרגיה שלה על ידי אנרגיות מתחדשות עד שנת 2030, ו-86% מאנרגיות מתחדשות עד שנת 2050 – בפרק זמן שבו צפויה כלכלת המדינה לגדול פי 7. הדו"ח חוזה שהמדינה תתקין 157 ג'יגה-וואט עד 2020 ותעבור את רף ה-1000 ג'יגה-וואט עד 2030. ולגבי המחיר? העלות של התקנת האנרגיה הסולארית צפויה במדינה בין להיות 30-35 מילארד דולר מדי שנה.
כזכור, לפני כחודש אישרה סין כי היא תנסה לעצור את פליטותת הפחמן הדו חמצני עד שנת 2030, בזמן שארה"ב וברזיל הצהירו כי הן יגבירו את כמות האנרגיות המתחדשות שלהן. כל ההצהרות והשמועות הללו באות לקראת ועידת פריז לאקלים של האו"ם שתהיה בסוף השנה, בה יתחייבו מדינות העולם על יעדי הפחתת פליטות, הוספת אנרגיות מתחדשות ותרומה לעצירת שינויי האקלים המסוכנים וההתחממות הגלובלית.
עוד מדינות שהצהירו לאחרונה על יעדיהן לקראת הוועידה הן דרום קוריאה, סרביה ואיסלנד. מדינות אלו מביאות את סך המדינות שכבר הצהירו על יעדיהן לקראת הוועידה ליותר מחצי מהתורמות לפליטות העולמיות של פחמן דו חמצני וגזי חממה אחרים. המזהמת הגדולה היחידה שעדיין לא הצהירה על היעד שלה היא מדינת הודו, שאומנם התחילה להתקין כמויות עצומות של אנרגיה סולארית ואנרגיית רוח, אך עדיין נסמכת מאוד על הפחם המזהם.
לפי הצהרתה של סין, היא צפויה להגיע לשיא הפליטות שלה שנת 2030, ולהעלות את כמות האנרגיות הלא-פוסיליות (אנרגיות מתחדשות ואנרגיית גרעין) שהיא מנצלת לכ-20% מניצול הדלקים של המדינה.
סין אף מתחייבת להפחית עד 2030 את פליטות הפחמן הדו חמצני שלה ליחידת ייצור מוצר ב-60% עד-65% מרמת הפליטות ליחידת ייצור משנת 2005. מאחר והפליטות של סין עדיין גדלות ככל שהכלכלה שלה גדלה, היא מנסה להראות שהיא מפחייתה את הפליטות. סין מתכננת לקצץ משמעותית בשימוש בפחם ולהגדיל את השימוש בגז הטבעי, מקור האנרגיה הנקי ביותר מבין הדלקים הפוסיליים, ואף את השימוש באנרגיות מתחדשות.
בדו"ח המפורט שהגישה המדינה לאו"ם, היא מונה את צעדי המדיניות שהיא מתכוונת לנקוט בהם, הכוללים: התייעלות אנרגטית, שיפור התכנון האורבני והתחבורה הציבורית, ואפילו קידום נטיעת עצים בהתנדבות, מאחר וסין מתכוונת להגדיל פי כמה את גודל השטח המיוער שלה, שסופג את פליטות הפחמן הדו חמצני אל האטמוספירה.
באותו שבוע בוושינגטון, ארה"ב וברזיל הכריזו במשותף על כוונותיהן להגדיל את החלק של ייצור האנרגיה מאנרגיות מתחדשות ל-20% מייצור האנרגיה שלהן, לא כולל כוח הידרו (מקור האנרגיה הגדול ביותר בברזיל). ברזיל אף הצהירה כי היא תייער מחדש חלקת יער בגודל של אנגליה שנכרתה לצרכים תעשייתיים. המדינה מעריכה כי כ-75% מפליטות הפחמן הדו חמצני שלה מגיעות מכריתת יערות האמזונס שלה. היא עוד לא הגישה את תוכנית הפעולה שלה רשמית לאו"ם.
עד כה, 43 מדינות הגישו את התוכניות שלהן לאו"ם לקראת הוועידה בסוף השנה, מתוכן 28 מדינות מאירופה. בניגוד לוועידת קופנהגן שנערכה לפני שש שנים, הפעם היעדים עליהן יתחייבו המדינות יהיו מחייבים חוקית ולמדינות לא יתאפשר להכריז על יעדים אותם הן לא מתכוונות באמת למלא.
הודו גם הכריזה על יעד שאפתני של 100 גיגה ואט עד שנת 2022 זה אומר 12.8 גיגה ואט לשנה בשמונה שנים הבאות -מספר שסין עשתה בשנה שעברה
דוח עדכני של בלומברג טוען שבשנת 2040 50 אחוז מהאנרגיה בעולם תבוא מתחנות כח סולאריות פוטוולטאיות
עלות הקמת תחנת כח פוטוולטאית היום לאחר שמחירי הפאנלים ירדו ב 80 אחוז בשלוש שנים האחרונות וגם מחירי הממירים ומרכיבי ההתקנה ירדו ב 30 אחוז עומד היום על פחות ממיליו דולר למגהואט מותקן
רק כדי להוות עלות מגה ואט מותקן בפרוייקט אשלים בטכנולוגית מגדל שמש היא 8 מיליון דולר למגה מותקן
מול ההחלטות וההצהרות בועידת קיוטו ובכינוסים בינלאומיים נוספים, איפה מדינת ישראל עומדת בהשוואה להתחייבויותיה ? אנחנו עשירים בשמש בזכות הנגב המהווה שני שלישים משטח המדינה, אבל נראה שהגז הטבעי סינוור את עיננו בהשוואה לאנרגיה סולארית. האנרגיה הסולארית מתחדשת אך הגז הטבעי לא. גם לגז הטבעי יהיה סוף, צריך לחשוב על מחרתיים לא רק על מחר.