את היום השני של השימוע הפומבי פתחו בסערה מטה המאבק נגד מונופול הגז, כשנציגיהם יוסי דורפמן ואור-לי ברלב האשימו את צוות המתווה בשחיתות, אמרו שהשימוע הוא לא דמוקרטי וסירבו לרדת מהבמה בסיום 20 הדקות שהוקצבו להם, מאחר ומונופול הגז קיבל מספר חודשים בארבע עיניים לשטוח את טענותיהם
השימוע הפומבי למתווה הגז: היום השני
את היום השני של השימוע הפומבי פתחו בסערה מטה המאבק נגד מונופול הגז, כשנציגיהם יוסי דורפמן ואור-לי ברלב האשימו את צוות המתווה בשחיתות ואמרו שהשימוע הוא לא דמוקרטי. משרד האנרגיה קטע את השידור כשהנציגים סירבו לרדת מהבמה בסיום 20 הדקות שהוקצבו להם, מאחר ומונופול הגז קיבל מספר חודשים בארבע עיניים לשטוח את טענותיו. צפו בסרטון של חדר המצב המתעד מה קרה כשכבו המצלמות של משרד האנרגיה:
בתמונה הראשית: אור-לי ברלב. מטה המאבק נגד מונופול הגז. השימוע הפומבי על מתווה הגז הטבעי. 22.7.15
|20:10| עמית קריספין, הפורום ליצרני חשמל פרטי מגז טבעי: המטרה שלנו לעודד תחרות בתחום החשמל, וזה לדעתנו רק באמצעות תחנות כוח בגז טבעי, אנרגיה מתחדשת הן לא חלק. אם לא יהיה גז טבעי זמין בכמויות הנדרשות במשק לא יהיו תחנות כוח חדשות וגם הקיימות יהיו בבעיה. לכן מבחינתנו הדבר החשוב ביותר זה שיהיה שוק גז טבעי, שיהיה גז טבעי זמין. חשוב שתהיה הסדרה שתסדיר את התחום הזה אחת ולתמיד כדי שהשחקנים יידעו לאן הם הולכים ומה הם עושים ויוכלו להשקיע את הכסף כדי להזרים את הגז לחוף. יש חברים בפורום שכבר קיבלו הודעות שיהיה להם חוסר באספקה של הגז בשנים הקרובות.
|19:30| ביני זומר, מנהל נובל אנרג'י בישראל: "אנחנו יודעים להתמודד עם פיתוח מאגרים, עם אתגרים טכניים ומסחריים. מה אנחנו לא יודעים לעשות זה להתמודד עם סביבה רגולטורית לא יציבה. הלקוחות חייבים להיות בטוחים שהגז שהם רוכשים יהיה זמין במועד הנדרש. משקיעים צריכים לדעת שהם יקבלו את ההשקעה. גופי מימון צריכים לדעת שיש ודאות. היום כולם מטילים בכך ספק. אימוץ המתווה חיוני לפיתוח המאגרים בישראל".
"לא נסכים בשום פנים ואופן לפתוח חוזים קיימים. פתיחה מחדש של חוזים תכניס את ישראל לקטגוריה של מדינות בהן חברות כמו שלנו לא משקיעות. כמו כן היא תסכן את הפיתוח של מאגרים עתידיים".
|19:35| ניסן כספי מנכ"ל גלובל פאוור, נציג פורום יצרני החשמל הקטנים: אנחנו בעד המתווה וחשוב לגמור אותו כמה שיותר מהר. כמי שמתעסקים בפיתוח תחנות כוח אנחנו חשופים כל הזמן לרגולציה כבדה יותר מכל הכיוונים ולא צריך עליה עוד עומס, לכן כמה שיותר ייגמר המתווה הזה יהיה יותר טוב לכולנו. חשוב לציין כמה נושאים מהותים לתעשייה שאיתה אנחנו מעתסקים ורוצים להגיד דבר או שניים בעניין המתווה. תחנות כוח קטנות אמורות לפעול בעיקר בחצרות של מפעלים בישראל ומוזילות בצורה משמעותית את האנרגיה למפעלים. בישראל התפתח פרויקט של GTL (גז לנוזל) וייצאו אותו לארה"ב וחבל כי אפשר ליהנות ממנו פה.
כספי: עצם העיכוב וכל עיכוב נוסף גורם לכך שאנחנו מפסידים גם צמיחה וגם תוצר ולכן חשוב למאקרו שזה ייקרה כמה שזה יותר מהר. לתחנות הכוח הקטנות יש פוטנציאל גדול בגז הטבעי. ככל שהשתעשייה של תחנות כוח בחצרות מפעלים כך רשת החלוקה של הגז הטבעי תתפתח יותר ותעלה צריכת הגז הטבעי בישראל ליישומים שאינם צריכת חשמל פר-אקסלנס.
כספי נשאל מה הוא חושב על מגבלות המחיר בתור צרכן.
כספי: יש צרכנים שלא יכולים לרכוש את הגז ישירות מחברות הגז וצריכים מתווכים, זה יוצר פרמיה ולכן לא נוכל לקבל את המחיר המיטבי ולכן צריך לייעל את מנגנון המחיר הזה שמבחינתנו הוא אפשרי ותחרותי.
כספי ביקש שכמו שמחריגים את הגז הטבעי למטרת האמוניה – שיחריגו את הגז הטבעי גם לכל התעשייה שמוטה לייצוא. "יש בישראל טכנולוגיות רבות שצריך לפתח אותן".
|18:30| מיקי קורנר, לשעבר ברשות החשמל והיום יועץ פרטי: אני רוצה להגיד תודה לצוות המתווה, לפחות 100 אנשים עבדו על זה יומם ולילה. הבעיה לפני הצוות הייתה שכל רגולטור החליט מה שטוב לו. יש אנשים שאומרים שאין לחץ לפתח את לוויתן כי הגז כבר זורם ואם המתנו 6 שנים אפשר להמתין עוד 6 שנים. אם לא נפתח את מאגר לוויתן כבר בשנתיים הקרובות נתחיל להרגיש מחסור ונחזור לייצר חשמל מפחם. לטענת קורנר צריך להצמיד את מחיר הגז למחירו בבורסת הגז בלונדון או למערך של בורסות גז.
|18:20| אבי זלינגר: צריך להוריד את התשואה של חברות הגז ל-10%-11% כי המצב כיום יביא לירידה בצריכת הגז הקמעונאית וזה נזק עצום למדינת ישראל.
|18:00| נציג הבנקים הזרים בישראל, בועז שוורץ, גם הוא עודד את המתווה ואת הודאות הרגולטורת בתחום: כיום צריך כ-8 מיליארד דולר כדי לממן את הפרויקטים במשק הגז בישראל, אין ספק שיצטרכו מימון של בנקים זרים לשם כך. אנחנו ממליצים להכריז על הפרויקטים כפרויקטים לאומיים. צריך לבנות תשתית רגולטורית שעוזרת להשקעות זרות. שמים דגש על הפיתוח המהיר של המאגרים ופיתוח המאגרים הקיימים.
|17:30| נציגי מגמה ירוקה דיברו ונכנסו לעימות עם חברי הצוות ובמיוחד עם יוג'ין קנדל. חברי מגמה ירוקה אמרו שעבודת הצוות פעלה תחת לחץ של גורמים עם אינטרסים זרים. בתגובה לכך, קנדל אמר לנציג מגמה ירוקה כי גם לו יש אינטרסים זרים. נציג מגמה ירוקה הגיב כי חשבון הבנק שלו והמשכורת שלו ופעולת העמותה שלו גלויים לכל, בניגוד לעבודת מתווה הגז שפעלה במחשכים והיא לא לגיטימית. קנדל אמר בתגובה לכך כי נציג מגמה ירוקה הוא לא לגיטימי בעיניו. מגמה ירוקה סיכמו את דבריהם בהזמנת הציבור להפגנה גדולה שתהיה בצאת תשעה באב ביום ראשון בערב (26.7).
|16:55| לקריאת דבריהם של הפורום להגנה על החופים לחץ כאן
|16:30| אמיר פוסטר: ברגע שיהיה גוף אחד שהוא גוף שתחתיו מרוכזים כל ההיבטים שקשורים לאנרגיה יהיה אפשר לפעול בצורה נכונה ויותר וברגע שיהיה גוף כזה שיקדם את משק האנרגיה הוא יקדם את נושא איכות הסביבה מבחינת תקנים ומתודלוגיות ועד השימוש בו בישראל. אני חושב שכיום, בתוכניות של המשרד להגנת הסביבה לטיפול בתקנות כאלה ואחרות הן לא מספיק מגובשות וצריך לתקצב את הנושא הזה.
|16:00| לקריאת דבריו של יגאל לנדאו, מנכ"ל רציו, לחץ כאן
|15:35| עמית מור, מטעם אקו אנרג'י: אנחנו חושבים שהמתווה הוא מאוזן והוא יכול להביא לפיתוח מהיר – 4-5 שנים – של מאגרי הגז. יעד העל של הממשלה אמור להיות אספקת הגז, והיה בלבול לגבי זה לאורך השנים. תחרות היא חשובה אבל אסור לשכוח שהיא אמצעי על מנת להציג מחיר שיוכל להיות כמה שיותר נמוך. המחיר באמת לא גבוה מדי יחסית למקומות שמופק בהם גז במים עמוקים.
|15:10| עמותת צלול שמגינה על החופים שלחה לדיון נערה בשם אחינעם ריקין, שניסתה לדבר אל ליבם של צוות גיבוש המתווה. "מתווה הגז שכתבתם הוא כישלון שלכם כהורים וכעובדי ציבור". אחרי ריקין עלתה לדבר מנכ"לית העמותה מאיה יעקבס, שאמרה כי עמותת צלול הוזמנה לדיונים במתווה הגז באותו הערב פורסם המתווה – עובדה שאומרת לטענת יעקבס כי לא הייתה באמת כוונה אמיתית להתחשב בדבריהם של צלול.
יעקבס הרחיבה על הסיכונים בדליפות גז ונפט בים ואמרה שצריך להוסיף במתווה סעיפים שאומרים מה יצטרך מונופול הגז לעשות במקרה של דליפת נפט – ערבויות וביטוחים. לפי יעקבס, בדרקטיבה האירופאית החליטו כי לא יכול להיות שמי שיהיה אחראי על שאיבת האנרגיה יהיה גם אחראי על הבטיחות וחייב להיות מפקח בלתי תלוי שהוא המשרד להגנת הסביבה, ובקידוחים הישראליים המשרד להגנת הסביבה הוא רק על תקן יועץ. יעקבס "איפה שלא מסתכלים, שום דבר לא מנוהל כמו שצריך". נובל אנרג'י אמרו כי מאחר והם מחויבים לעמוד בדרקטיבה האירופאית בקפריסין לא אכפת להם לעמוד בדרקטיבה הזאת גם בישראל, אך משרד האנרגיה לא חייב אותם ולכן הם לא עומדים בה.
|14:05| חובב ינאי מהמשמר האזרחי העיר גם הוא על אופן ביצוע השימוע ועל אופן ביצוע ניסוח מתווה הגז. ינאי ציין שחברי הכנסת לא היו חברים לגיבוש המתווה. ינאי ציין כי ב-30 ביוני בוועדה לביקורת מדינה הכחיש קונסטנטין בלוז את עצם קיום צוות מתווה הגז. בלוז ציין כי הוא פשוט אמר שם שאין צוות רשמי. ינאי הוסיף כי בוועדת הכספים בשלישי ליוני דרש יו"ר ועדת הכספים להעביר מסמכים הנוגעים לעבודה, החברים בצוות המתווה טענו כי אין מסמכים להעביר ולמרות זאת חודש לאחר מכן פורסמו המסמכים.
ינאי הוסיף עוד מספר דוגמאות, שהוא טען שהן חלק מתהליך שיטתי שבו הופכים את חברי הכנסת ללא-רלוונטים. ינאי אמר כי המשמר החברתי דורש שימוע ציבורי אמיתי שיביא להחלטות נכונות. ינאי הרחיב לגבי פסקת היציבות, אותה המשמר החברתי דורש לשנות, לפי ינאי היא כובלת את ידי המדינה וגוררת איתה הרחבות קשות.
יוג'ין קנדל: "לממשלה יש פרויקטים מאוד גדולים ובהם היא נותנת יציבות הרבה יותר חמורה מאשר יש פה, למשל אנרגיה סולארית, עיר הבה"דים, פרויקטים של מיליארדי שקלים. מההבדל בין הפרויקטים שם שהם יותר פשוטים והפרויקט הזה מצריך הרבה השקעה ואין בו מתחרים חדשים".
ינאי: "המדינה מוותרת על הסמכות שלה לקבוע דברים לטובת הציבור. זה לא נושא של עיר בה"דים וזה לא נושא של אנרגיה סולארית, הגז זה הנושא הכי חשוב במדינה והוא יקבע את סדר היום ואת איך שהמדינה נראית לשנים הקרובות". נציגה נוספת מהמשמר האזרחי עלתה לענות ואמרה כי ההבדל הוא שבהגבלות שנתן קנדל אלו הגבלות על המחיר, ובהגבלה על הגז זאת הגבלה משפטית שכובלת את הרשויות בצורה שאין לה תקדים במדינת ישראל.
|13:40| עו"ד משה שחל, שהיה שר אנרגיה לתקופה של עשר שנים ולאחר מכן ייצג את דלק וחברות גז נוספות: המטרה של המתווה נראית לי סבירה. בויכוח שמתנהל מסביב אנשים מדברים מחוסר ידיעה וזה הביא לאנרכיה. כמי שמכיר את המערכת ועיצב חלק ממנה אני חייב לומר מנסיוני שאין מוקד או כתובת שקובע מדיניות ומנסה לבצע אותה. משרד האנרגיה שהיה מרכז של רפורמות גדולות חדל להיות גורם כזה, משרד האוצר חוסם אותם וגם חלק מהשרים שהיו פה היו שבויים ולא באמת עניין אותם המשרד. איך זה יכול להיות שהממשלה לא מסוגלת לקבל החלטה שהיא עד היום עומדת לרועץ ללא ביצוע?
"מונופול איננו קללה ואיננו עבירה פלילית. בגז ונפט ברובם של המקרים המונופול נוצר מעצמו. אני חיפשתי חברות שיבואו לפעול כאן ובאה רק חברת אחת שלא מצאה כלום. הדברים שאומרים בתתקשורת זה הזוי. יש תור של מפעילים שרוצים לבוא לציבור? אין דבר כזה. חלקם אומרים שהם לא מתכוונים לבוא מסיבות פוליטיות. נובל אנרג'י חברה בינונית שהגיעה מכל מיני סיבות. אני מכיר חברת האם של אדיסון, EDF. היא לא תרשה לאדיסון לרכוש כאן מאגרים, תשכחו מזה".
|13:20| גבי ביטון מהתאחדות התעשיינים עלה והדגיש את הצורך לחבר את התעשייה הישראלית לגז הטבעי, ואמר כי מפעלים רבים רוצים לעבור לחו"ל ומפחדים להתחבר לגז כי הם רואים מה קורה למפעלים כמו פניציה ונגב גז טבעי שהחיבור שלהם התעכב והם כמעט פשטו רגל.
|12:50| יוסי דורפמן, ממטה מאבק הגז פתח את היום: "זה שימוע לא דמוקרטי ואנחנו כאן מתוך מחאה. 16 מתוך 33 מהמשתתפים בו הם בעלי אינטרסים במונופול הגז. הפוליטיקאים כבר הבהירו שהם מתכוונים להעביר את המתווה במתכונתו הנוכחית אז אנחנו לא רוצים להתייחס למתווה אלא להליך הלא ראוי הזה". דורפמן הקריא את הרשימה הארוכה של התאריכים שבהם צוות מתווה הגז נפגש עם נציגי מונופול הגז.
דורפמן: "מתווה מונופול הגז הוא מתווה מושחת. מי שהשתתף בו שותף לשחיתות". לאחר מכן דורפמן הקריא את כל נציגי הרגולציה בעבר שעברו לעבוד בחברת דלק ובחברות מקושרות לדלק, וסיכם בדברים: "אם אחד מהאנשים שגיבש את מתווה הגז יעבור לעבוד אצל מונופול הגז תוגש נגדו תלונה במשטרה".
אור-לי ברלב ממטה מאבק הגז עלתה להוסיף מספר דברים: "אנחנו נמצאים כאן תחת מחאה כי כל התהליך לא לגיטימי. יש כאן כן הזדמנות לומר את הדברים בהזדמנות המבישה הזאת: ההתנהלות הייתה בהולה, הלו"ז היה לו"ז של מונופול הגז, לא שלנו. נציגי ממשלה מציגים נתונים של מונופול הגז וגרפים מוטים. יצא דו"ח מבקר חריף במיוחד שדיבר על כישלון קולוסאלי בניהול המתווה ועל הצוות שהוא לא צוות. זה נראה לכם הגיוני לקדם את המתווה הזה כשזאת המסקנה של מבקר המדינה?" ברלב רצתה להמשיך את דבריה אך ניסו להוריד אותה בטענה שהיא סיימה את 20 הדקות שהוקצבו לה, ולכך השיבה ברלב כי מונופול הגז קיבל 6 חודשים בארבע עיניים אז מגיע לה יותר מ-20 דקות. בתגובה לכך כיבו בחדר את המצלמות.
לפני כן כתבה ברלב על השימוע: "אתמול החל העאלק-שימוע-ציבורי-על-מתווה-שוד-הגז. מהצהריים עלו ובאו דוברים שונים, חלקם נציגי ארגוני ציבור, חלקם נציגי חברות אנרגיה, חלקם אזרחים מתחומים שונים. היה לא קל לרגעים לראות את השימוע, לא בגלל הדוברים כמו בגלל המארחים (חלקם חברי צוות קנדל שיצר את המתווה) שניהלו לפרקים חקירה נגדית מול הדוברים, בעיקר מול נציגי הציבור, התווכחו איתם וניסו לשלול את טיעוניהם. לא ברור מה "שימוע" בזה, אבל סבבה, זה לא שזה היה "שימוע" לפני כן. היום המשך העאלק שימוע. אנחנו (נציגי מטה מאבק הגז) גם נגיע, לא כי אנחנו מכירים בלגיטימיות ההליך, כן כי יש לנו כמה דברים לומר בהזדמנות מבישה זו".
עכשיו מופיעים רציו, המתווה שקשה לחברות הגז נראה להם מצוין!
הדובר הזכיר את ההסדר הכובל,
שישאלו אותם איך מונתה רונית קן לדירקטורית ברציו אחרי שלא הכריזה על הסדר כובל בגז.