העבודות לחיזוק מצוק אשקלון החלו השבוע באמצעות אוניה המזרימה חול לכיוון החוף. בכל שנה מאבד המצוק החופי כ-40 עד 50 סנטימטרים והתמוטטותו מסכנת חיי אדם וגורמת לנזקים במיליארדי שקלים
החלו העבודות לחיזוק מצוק אשקלון
העבודות לחיזוק מצוק אשקלון החלו השבוע באמצעות אוניה המזרימה חול לכיוון החוף. בכל שנה מאבד המצוק החופי כ-40 עד 50 סנטימטרים והתמוטטותו מסכנת חיי אדם וגורמת לנזקים במיליארדי שקלים
בתמונה הראשית: חוף הים באשקלון. צילום: בני ואינר
השר להגנת הסביבה, אבי גבאי, הגיע אתמול בליווי בכירי המשרד להגנת הסביבה וראש עיריית אשקלון, איתמר שמעוני, לצפות בעבודות לחיזוק מצוק חוף אשקלון. זהו השלב הראשון בפרויקט הצלת המצוק שהחל באשקלון וימשיך למקומות נוספים ברחבי הארץ.
"מדינת ישראל חייבת לנצח את הביורוקרטיה", אמר השר להגנת הסביבה, אבי גבאי. "אם לא היינו מנצחים כאן החול שמציל כעת את המצוק היה נזרק לריק במעמקי הים. כששמעתי שחברת החשמל מתכוונת לקחת את כל החול שהצטבר אצלה בתחנת הכח באשקלון ולהטיל אותו בעומק הים הבהרתי שלא ניתן לזה לקרות – לא נראה חלמאות כזאת ונעבור על זה בשקט. החול של אשקלון אמור להציל את חופי אשקלון."
לפני מספר שבועות ביקשה חברת החשמל מהמשרד להגנת הסביבה היתר להוציא חול מהים ליד תחנת הכוח רוטנברג שבאשקלון על מנת להעמיק את מעגן הספינות שפוקדות אותו ולהטיל את החול בים. בעקבות דרישת השר הודיע המשרד לחברת החשמל כי את החול, בכמות של כ-80 אלף קו"ב, עליה להחזיר לחוף אשקלון, אל מקומו הטבעי. בעקבות דרישת המשרד ותוך זמן קצר החלו השבוע העבודות בניהול החברה הממשלתית להגנות מצוקי הים התיכון והחול, ששייך לחוף אשקלון, חוזר אליו, מחזק את המצוק ומצמצם את הסכנה הסביבתית ואת הסכנה לחיי אדם.
חוף הים התיכון, מחוף זיקים בדרום עד ראש הנקרה בצפון, משתרע על פני כ- 190 ק"מ ולאורך קטע חוף בן כ- 45 ק"מ, בין אשקלון לחדרה, מתנשא מצוק כורכר לגובה של כ-10 עד 50 מטר. מצוק החוף מתמוטט ונסוג מזרחה בתהליך המתמשך כבר שנים רבות. באזור אשקלון המצוק עלול לאבד עד כמטר מגובהו כאשר מתרחשת סערה חורפית.