לאחר שאושר בקריאה ראשונה בכנסת הקודמת אך נתקע כנקמה פוליטית בשר להגנת הסביבה עמיר פרץ שהתפטר מהממשלה – יוגש חוק השקיות בשבוע הבא לדיון בועדת השרים לחקיקה על מנת להכינו לקריאה שנייה ושלישית. על כל שקית יוטל היטל בסך 30 אגורות, ישראלים צורכים יותר מ-2.2 מיליארד שקיות בשנה
אולי הפעם? חוק השקיות חוזר לועדת השרים לחקיקה
לאחר שאושר בקריאה ראשונה בכנסת הקודמת אך נתקע כנקמה פוליטית בשר להגנת הסביבה עמיר פרץ שהתפטר מהממשלה – יוגש חוק השקיות בשבוע הבא לדיון בועדת השרים לחקיקה על מנת להכינו לקריאה שנייה ושלישית. על כל שקית יוטל היטל בסך 30 אגורות, ישראלים צורכים יותר מ-2.2 מיליארד שקיות בשנה
המשרד להגנת הסביבה יציג בדיון הקרוב של ועדת השרים לחקיקה בקשה להחלת דין רציפות לחוק לצמצום השימוש בשקיות נשיאה שאת הליך חקיקתו החל השר להגנת הסביבה הקודם, ח"כ עמיר פרץ. מליאת הכנסת ה-19 אישרה בחודש אוקטובר 2014, ברוב גדול וללא מתנגדים, את החוק בקריאה ראשונה אך תהליך החקיקה נעצר עם התפזרות הכנסת ה-19.
לפי הצעת החוק, תיפסק לחלוטין בבתי עסק חלוקה לצרכן של שקיות נשיאה חד-פעמיות "דקות", שעוביין פחות מ-20 מיקרון. כמו כן, בעל בית עסק יהיה חייב לגבות מצרכן תשלום בעד כל שקית נשיאה חד-פעמית שעובייה בין 20 ל-50 מיקרון, ולציין את מחיר השקיות בנפרד בחשבונית לצרכן. המחיר לכל שקית נשיאה לא יהיה נמוך מגובה ההיטל, שישולם על ידי יצרנים ויבואנים של שקיות נשיאה למדינה. סכום ההיטל המוצע הינו 30 אגורות, שירד ל- 20 אגורות אחרי שנתיים, ולאחר שנתיים נוספות ירד ל- 10 אגורות לכל שקית.
לפי הצעת החוק, סכומי ההיטל יועברו למדינה בחלוקה של 20% לקרן לשמירת הנקיון ו- 80% לאוצר המדינה. תכנית הממשלה היא כי כספי ההיטל ישמשו, בין היתר, למימון סיוע ליצרנים ישראלים של שקיות נשיאה חד-פעמיות. כיום מוציאות רשתות השיווק יותר מ-88 מיליון שקלים בכל שנה על חלוקת שקיות הנשיאה (המכונות גם "שקיות גופייה") וסכום זה מגולגל אל הצרכן באמצעות מחירי המוצרים. המהלך שמקדם המשרד להגנת הסביבה יוביל לשינוי המצב כך שכל אדם ישא בעלויות לפי היקף הצריכה שלו.
לפי סקרים שערך המשרד, יותר מ-70% מהציבור תומכים בהפסקת חלוקת שקיות הפלסטיק בחינם. ישראלי ממוצע צורך כ-275 שקיות פלסטיק בשנה וסך הכל נצרכות בישראל כ-2.2 מיליארד שקיות בשנה. חלק גדול מהשקיות מביאות לפגיעה בשטחים הפתוחים ולזיהום המרחב העירוני, שמורות טבע, חופי הים והים עצמו.
השר להגנת הסביבה, אבי גבאי: "ריבוי שקיות פלסטיק היא תופעה של השנים האחרונות והן זיהום מיותר מאחר ויש להן חלופה פשוטה ונוחה לא פחות באמצעות סלים רב פעמיים".
אולי הפעם נזכה לשר להגנת הסביבה נטו? שלא ירוץ אחרי פופוליזם ולא יעסוק בזוטות ובשטויות!
אחרי חודשיים בתפקיד השר להגנת הסביבה, שבהם הוא באמת התעסק בנושאים הקרדינאליים במשרדו: זיהום אוויר, מים וקרקע, המשרד חוזר לחיים המעניינים, שבכלל לא מעניינו: טיפול בזבל. אני מקווה שזה לא ביוזמת השר, שפקידיו עשו לו תרגיל, מצוות אנשים מלומדה.
שקיות לסוגיהן הן זבל רק כשהן מתגלגלות ברשות הרבים. איני יודע מה זה "זיהום מיותר". זיהום הוא זיהום הוא זיהום, והמזהם משלם. תפקיד הרשויות המוניציפאליות לטפל בהן כבכל אשפה, וגם לפגוע במזהם, לפי חוק "המזהם משלם".
שקיות גופייה אינן יוצאות מן הכלל, משאר האריזות, ובוודאי שאינן שונות ממיליארדי שקיות פלסטיק שנוצרו ללא ידיות. בעלי חיים שנחנקים משקיות פלסטיק אינם יודעים אם השקית היא בעובי שבין 20 ל-50 מיקרון ומוגדרת שקית נשיאה. בהודעה של המשרד להגנת הסביבה כתוב: "כיום מוציאות רשתות השיווק יותר מ-88 מיליון שקלים בכל שנה על חלוקת שקיות הנשיאה וסכום זה מגולגל אל הצרכן". ביג דיל! חוק האריזות המיותר והאידיוטי מגלגל על הצרכנים לפחות מיליארד ש"ח לשנה ועוד מריעים לשר גלעד ארדן, שבגחמותיו וכקרדינל הכנסייה האקולוגית בישל את החוק ה"ירוק". חוק הפיקדון על בקבוקי משקה קטנים עולה לצרכנים 161 מיליון ש"ח לשנה, לפי חשבון שערכתי בשנת 2011, והשר התורן במשרד להגנת הסביבה, המהפכן גלעד ארדן, אמר עליו שזה חוק אידיוטי. ראו: המופע של השר ארדן -http://www.youtube.com/watch?v=WRFdWMrUKJs וראו: דקה וחצי על חוק האריזות – http://www.youtube.com/watch?v=-qwO4I-bTWc
אני מבקש מהשר אבי גבאי, ומציע לו, שלא יתעסק בזוטות . שלא יבזבז אנרגיה על שטויות. שייתן לחוק שקיות הגופייה לגווע. אם % 70 ממשקי הבית התחייבו להשתמש בשקיות בד – זה יהיה לתפארת מדינת ישראל. ימים יגידו.
בבניין ציון ננוחם
יאיר שפי [email protected]