תשתיות תעשיה ואנרגיה
  • עמוד הבית
  • צור קשר
  • תשתיות
  • מחקר ופיתוח
  • משרד האנרגיה
  • משרד הכלכלה
  • משרד התשתיות
  • עמוד הבית
  • צור קשר
  • תשתיות
  • מחקר ופיתוח
  • משרד האנרגיה
  • משרד הכלכלה
  • משרד התשתיות
דו"ח מבקר המדינה: קורא לממשלה לשקול פיקוח על מחירי הגז
מערכת תשתיות 20 ביולי 2015 16:20 אין תגובות

מבקר המדינה הוציא בשעה זו את הדו"ח שלו בנושא ענף הגז הטבעי בארץ, העיכוב בפיתוח המאגרים והטיפול של הממשלה והרגולטורים בכך. המבקר על טיפול הרגולטורים: "פעלו בצורה לקויה, בלתי מגובשת, בלי שיתוף פעולה". המבקר אף מאשים את משרד האנרגיה, שלטענתו הפסיק להעניק רשיונות וחזר בו לסירוגין

Print Friendly, PDF & Email
דו"ח מבקר המדינה: קורא לממשלה לשקול פיקוח על מחירי הגז

דו"ח מבקר המדינה: קורא לממשלה לשקול פיקוח על מחירי הגז

מבקר המדינה הוציא בשעה זו את הדו"ח שלו בנושא ענף הגז הטבעי בארץ, העיכוב בפיתוח המאגרים והטיפול של הממשלה והרגולטורים בכך. המבקר על טיפול הרגולטורים: "פעלו בצורה לקויה, בלתי מגובשת, בלי שיתוף פעולה". המבקר אף מאשים את משרד האנרגיה, שלטענתו הפסיק להעניק רשיונות וחזר בו לסירוגין

יוסף שפירא, מבקר המדינה – צילום: באדיבות דוברות מבקר המדינה

דו"ח מבקר המדינה שמתפרסם בשעה זו מטיל את האשמה בתקיעה במשק הגז במספר גורמים: המריבות בין הרגולטורים השונים וחוסר היכולת שלהם להגיע להסכמה, פעילותו של הממונה על ההיגבלים העסקיים דיוויד גילה הייתה עצמאית מדי, משרד האנרגיה לא פעל לפי תוכנית עבודה מסודרת ורשות החשמל הגבירה את חוסר הוודאות במשק. כל אלו הביאו את מבקר המדינה לבצע כמה דרישות לשיפור המצב הקיים:

1. במצב מונופולי המדינה חייבת לדאוג שהמחיר יישאר יציב, ולכן הוא דורש שיוטל פיקוח על מחירי הגז.

2. בנוגע למשרד האנרגיה, המבקר דורש כי המשרד יגבש תוכנית לפתח את משק הגז, שתקוע לטענתו מאחר ומשרד האנרגיה הפסיק בשנים האחרונות להעניק רשיונות וחזר בו לסירוגין. הוא דורש שייתנו רשיונות חיפוש למאגרים קטנים ובינוניים.

3. תיקון חוק הנפט המיושן שמכיל פרצות רבות.

4. לתקן את מתווה הפשרה עם מונופול הגז בטרם מעבירים אותו לאישור: "יש לקבוע מנגנוני פיקוח ובקרה אפקטיביים ויעילים על יישומו ועל השגת יעדיו, ולהדגיש כי אם לא יעמדו חברות הגז בהתחייבויותיהן, אזי הממשלה תוכל לשוב ולבחון את הנושא בהתאם לסמכותה, ולנקוט צעדים ככל שיידרשו – וזאת על אף 'פסקת היציבות' הכלולה במתווה".

איתן כבל, שהגיש היום לכנסת דרישה להקמת ועדת חקירה פרלמנטרית בנושא, הגיב בשעה זו: "עכשיו זה כבר מבקר המדינה. ועכשיו חייבים ועדת חקירה פרלמנטרית לאוצרות הגז. לפני זמן קצר פורסם הדו"ח הקשה של מבקר המדינה על הפקרות ממשלות נתניהו לדורותיהן בטיפול במשק הגז ובעיקר – התעלמות והפקרת זכויותיהם של אזרחי ישראל מהנס הזה שקרה לנו עם הגז ומהעושר הגדול שהוא מביא עמו".

"זה כבר לא ״שונאי העשירים״ ולא ״הקומוניסטים״ וכבר לא האופוזיציה. זה כבר מבקר המדינה כבוד השופט יוסף שפירא.
הגשתי הבוקר הצעה לסדר בדבר הקמת ועדת חקירה פרלמנטרית, ואני מתכוון כבר היום להתחיל בגיוס רוב לצורך הקמתה ולמען חקירת ההפקרות בחלוקת העושר מהגז".

"אני לא מחפש לתלות את האשמים כי לא נרוויח מזה דבר. אני גם לא צריך שוועדת חקירה תמצא את האשמים. מבקר המדינה כבר מצא – ממשלות נתניהו לדורותיהן. הכישלון הוא גדול ומערכתי… קביעת מדיניות אנרגיה כוללת – נכשל; קביעת מדיניות רישיונות לחיפושי גז – נכשל; גיבוש מדיניות לפיתוח מאגרים קטנים – נכשל; אסדרה עפ"י חוק הנפט – נכשל; גיבוש נוהל לחתימה על שטר חזקה לחברות הגז – נכשל; תפקוד המועצה המייעצת והמועצה לענייני משק הגז הטבעי – נכשל; הפעלת מאגר אחסון – נכשל; הקמת מרכז מידע לאומי לחיפושי נפט וגז – נכשל; העצמת הידע וכוח אדם מקצועי בנושאי נפט וגז – נכשל; היערכות לפרישת מנהל יחידת הנפט – נכשל; תיאום בין מאסדרי הנפט והגז – נכשל; גיבוש שיטה/מודל לפיקוח על המחירים – נכשל; עבודת מטה בין-משרדית – נכשל".

"אני רוצה ודורש שוועדת חקירה פרלמנטרית, שתורכב מחברים מכל המפלגות, תשב על המדוכה פעם אחת ברצינות, תקשיב לאזרחי ישראל, תקשיב למקצוענים ותברר מה קורה בעולם הגדול: אנחנו לא החכמים היחידים – וכן, תקשיב גם ליצחק תשובה וחבריו ותקבע פעם אחת ולתמיד איך מחלקים את העושר העצום מהגז בין אזרחי ישראל ליצחק תשובה, ברוח החזון שכבר הסברתי לא פעם ולא פעמיים: ״זה נהנה וזה לא חסר״. כישלון כל כך משמעותי, אין ברירה אלא לחקור".

תגובת התנועה לאיכות השלטון: "הדוח מעניק אישור רשמי ראשון לכך שנפלו פגמים חמורים בצוות קנדל ובהתנהלות שלו, וכל מי ששכלו בראשו יגיע במהרה למסקנה כי הדברים לא נעשו ברשלנות, אלא ביד מכוונת. על מקבלי ההחלטות לאמץ את הביקורת ולפתוח באופן מיידי בתיקון הליקויים, שבראשם – ביטולו לאלתר של 'המתווה' שגיבש הצוות ואתחול של כל הליך הסדרת משק הגז הטבעי, במטרה להביא לפירוק המונופול העוצמתי".

תגובת עמותת צלול: "דו״ח המבקר מוכיח כי קידוחי הגז והנפט בים התיכון מתנהלים באופן לא אחראי, המגביר את ההסתברות להתרחשות תקלה או דליפה קשה – שתמיט אסון על הכלכלה הישראלית. חוסר התיאום של משרדי הממשלה, חוסר השקיפות וההתעקשות שלא ללמוד מניסיונן של מדינות אחרות בעולם – אלה הסיבות האמיתיות שבגללן הגז נשאר באדמה. לאזרחי ישראל מגיע ליהנות מאוצר הגז שנמצא בים אך רשלנות הממשלה עלולה להפוך את הברכה לקללה. המשך קידוחי הגז ללא חקיקה מתקדמת, פיקוח ראוי, מוכנות מוכחת ומנגנוני הגנה סביבתיים וכלכליים נאותים מסכן את כלכלת ישראל לא פחות מהמונופול".

תגובת שלי יחימוביץ': "דו"ח המבקר מחייב ביטול מיידי ובהול של מתווה הגז. מדובר במחדל עמוק ומתמשך, אולי מכוון, שראוי לחקירה יסודית, יתכן שאף פלילית. מצער שהמבקר לא השתמש בכלים הבלעדיים שיש לו כדי לחשוף ולבקר את הנגישות התמוהה החשודה של החברות למקבלי ההחלטות. גם השפעתן הפרועה נעדרת מהדו"ח. ביקורת חריפה על פסקת היציבות, קורא לה התפרקות המדינה מסמכות. ואני אומרת: רפובליקת גז אוטונומית לחופי המדינה שאינה כפופה לחוק וגם לא לבימ״ש".

משותפויות הגז נמסר בתגובה: "דו"ח המבקר מחזק ומוכיח את הדברים שנאמרו על ידי שותפויות הגז לאורך כל הדרך, שלפיהם ריבוי הרגולטורים וחוסר התיאום ביניהם, הסחבת הארוכה של שנים ארוכות בקבלת ההחלטות, לצד השינויים התכופים באלה שכן נתקבלו, יצרו חוסר וודאות בשוק האנרגיה המקומי, הביאו לעיכוב בפיתוח תעשיית הגז ומנעו את הגעתם של שחקנים חדשים לישראל. אנו תקווה שלאור ממצאי הדו"ח הברורים ימשיכו משרדי הרגולציה והממשלה את שיתוף הפעולה ביניהם שהחל בחודשים האחרונים סביב מתווה הגז הקיים, ויפעלו ליצירת וודאות ויציבות בשוק האנרגיה. המשך הסחבת וחוסר התיאום יביאו לעיכובים מיותרים נוספים בפיתוח המאגרים ויסבו נזקים קשים לתעשייה המקומית ולמשק הישראלי".

תגובת משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים: "משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים סבור, כפי שקבע גם המבקר בדו"ח זה, כי ריבוי המאסדרים בסמכות ואף בלי סמכות, חוסר התיאום ביניהם וקבלת החלטות נקודתיות, ללא בחינת השפעותיהן על משק הגז הטבעי כולו, הם אלה אשר הגבירו את אי-הוודאות והביאו לחלק ניכר מהליקויים עליהם הצביע המבקר. במהלך השנים, התערבו במשק גורמים שונים, ללא סמכות וללא נשיאה באחריות".

"על אף התערבות זו, עושה המשרד, מאמצים רבים לקידום עצמאותה האנרגטית של ישראל, ומשק הגז הטבעי, הן בהיבט התשתיתי והן בהיבט הכלכלי. הוא עושה זאת במקצועיות וביעילות, שהוכיחה את עצמה, בפיתוח המהיר של מאגר תמר והמקשר הימי, בהשוואה למקובל בעולם. בנוסף, ניתנו על ידי המשרד שטרי חזקה מפורטים המעגנים את אינטרס הציבור, נקבעו כללים להעברת זכויות, כונסה ועדת צמח להסדרת נושא הייצוא. נפרסה מערכת הולכת הגז הטבעי באורך של 500 ק"מ שחוברו אליה כל תחנות הכוח הרלוונטיות ומרבית מפעלי התעשייה הגדולים. תוך תריסר שנים, עברה המדינה מאפס ל50% ייצור חשמל מגז טבעי- היקף גבוה בקנה מידה עולמי. המשרד הוביל לחיסכון של מעל ל-40 מיליארד ש״ח למשק הודות לניהולו המושכל של ענף הגז הטבעי".

"המשרד סבור כי הפתרון לליקויים עליהם הצביע המבקר טמון בריכוז הסמכויות אצל הרגולטור המרכזי, משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים. ראוי כי מי שנושא באחריות יישא גם בסמכות. עמדתנו המקצועית וכל פעילויותינו הובאו לידיעת המבקר. לצערנו, חלק ניכר מהדברים לא בא לידי ביטוי בדוח. משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים ימשיך לפעול במרץ לקידום הנושא לטובת המדינה ואזרחיה, ייבחן את ממצאי המבקר ברצינות ובאחריות ויפעל ליישום כל הפעולות לקידום הנושא".

Print Friendly, PDF & Email
איתן כבל גז טבעי דלק התנועה לאיכות השלטון יוסף שפירא מבקר המדינה מונופול משרד האנרגיה נובל אנרגי רגולטורים רשות החשמל שר האנרגיה

מערכת תשתיות |להציג את כל הפוסטים של מערכת תשתיות

מערכת תשתיות הוקמה בשנת 2008 ופועלת לקידום התעשייה הישראלית ומכילה חוקרים וכותבים מהשורה הראשונה בענפי הקיימות, הנדל"ן, האנרגיה והסביבה.

« פוסט קודם
פוסט הבא »

השארת תגובה

ביטול


גיא סלע ז"ל מייסד סולאר אדג' צילום: יניב פילדסט
יעל נוי-מן אהרונסון ז"ל ,. צילום: מארק נומרד

רונן קם ז"ל - מו"ל אקלימטון
סרן יפתח יעבץ הי"ד -מגל"ן
עם אביו גלעד יעבץ מייסד אנלייט
אברהם חסדאי הי"ד
איש השנה - רונן עזורי - קבוצת האחים עזורי
אנשי השנה- אות החדשנות איליא חכים, רונן עזורי
מחירי אנרגיה עדכניים

מוגש ע"י Investing.com






רישום למערכת מידע של תשתיות

<>

דפדפו בארכיון הכתבות שלנו
אדם טבע ודין איכות הסביבה אנרגיה אנרגיה ירוקה אנרגיה ירוקה בישראל אנרגיה מתחדשת אנרגיה סולארית אנרגיה סולארית אנרגיית רוח ארה"ב בנייה ירוקה בנימין נתניהו גז טבעי גלעד ארדן דלק דלק קידוחים החברה להגנת הטבע המשרד להגנת הסביבה השר להגנת הסביבה התאחדות התעשיינים התייעלות אנרגטית זיהום זיהום אוויר חברת החשמל חברת חשמל חשמל יובל שטייניץ ישראל מאגר לוויתן מאגר תמר מגמה ירוקה מים משרד האוצר משרד האנרגיה משרד התשתיות נובל אנרגי נפט סילבן שלום עוזי לנדאו קלינטק רכב חשמלי רשות החשמל תחבורה ירוקה תעשייה תשתיות
לינקים לארכיון תשתיות
shaar-013-A3
shaar-10_A3
shaar-014_a3
shaar-020_70X50
shaar-015-A3
shaar-018_A3
SHAAR-gitit-01-A3
shaar-016_A3
shaar-017_A3
מחיר גט"ז עדכני

כנס תשתיות ה15 אנרגיה 2050

תגיות לכתבות ומאמרים
אדם טבע ודין (194) איכות הסביבה (647) אנרגיה (159) אנרגיה ירוקה (353) אנרגיה ירוקה בישראל (159) אנרגיה מתחדשת (1120) אנרגיה סולארית (1262) אנרגיה סולארית (213) אנרגיית רוח (363) ארה"ב (133) בנייה ירוקה (134) בנימין נתניהו (127) גז טבעי (1951) גלעד ארדן (176) דלק (408) דלק קידוחים (138) החברה להגנת הטבע (142) המשרד להגנת הסביבה (674) השר להגנת הסביבה (138) התאחדות התעשיינים (165) התייעלות אנרגטית (653) זיהום (127) זיהום אוויר (157) חברת החשמל (579) חברת חשמל (201) חשמל (466) יובל שטייניץ (145) ישראל (132) מאגר לוויתן (149) מאגר תמר (200) מגמה ירוקה (130) מים (202) משרד האוצר (184) משרד האנרגיה (468) משרד התשתיות (229) נובל אנרגי (351) נפט (445) סילבן שלום (146) עוזי לנדאו (258) קלינטק (148) רכב חשמלי (165) רשות החשמל (569) תחבורה ירוקה (194) תעשייה (413) תשתיות (151)
הצהרת נגישות
כל הזכויות שמורות לתשתיות מדיה ויזמות סביבתית בע"מ מייסודו של ארנון מעוז
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן
פתח סרגל נגישות

כלי נגישות

  • הגדל טקסט
  • הקטן טקסט
  • גווני אפור
  • ניגודיות גבוהה
  • ניגודיות הפוכה
  • רקע בהיר
  • הדגשת קישורים
  • פונט קריא
  • איפוס