העברת המפעלים הישראליים לגז לא מתקדמת בקצב הראוי, ומשרד הכלכלה ינסה להאיץ אותה על ידי הגדלת הסובסידיות והתמריצים שיקבלו מפעלים שיעשו את ההסבה
משרד הכלכלה ינסה לתקצב את הסבת התעשייה לגז ב-600 מיליון שקל
העברת המפעלים הישראליים לגז לא מתקדמת בקצב הראוי, ומשרד הכלכלה ינסה להאיץ אותה על ידי הגדלת הסובסידיות והתמריצים שיקבלו מפעלים שיעשו את ההסבה. כך על פי פרסום דהמרקר
תמונה ראשית: שאטרסטוק
על פי הפרסום מהבוקר, מנכ"ל משרד הכלכלה ינסה להאיץ את חיבור התעשייה הישראלית לגז, על ידי כך שיגדיל את אחוזי הסבסוד שמקבלים מפעלים שעוברים את ההסבה. נכון להיום מפעלים מקבלים סבסוד של כ-10% מעלות המעבר לגז הטבעי, ולנג שואף להגדיל את האחוזים האלה ל-50% מעלות המעבר – 25% למפעלים גדולים, ו-75% למפעלים קטנים.
אם מהפכת הגז כל כך מוצלחת, ומפעלים תלויי אנרגיה שורדים רק בגלל המעבר לגז, מדוע משרד הכלכלה מנסה לסבסד את המעבר לגז? לפי התקשורת, הבעיה היא ברשת הולכת הגז, שאינה מושלמת, וזה המכשול שבפני המפעלים.
אם למשרד הכלכלה חשוב לעודד שימוש באנרגיה חלופית, שיעודד הפקת אנרגיה מפסולת עירונית וביומסה. כדאי לעודד את השימוש בזה, כי בכל טון אשפה יש עלות הטמנה של 100 ש"ח, שחצי מזה יכול לשמש לעידוד הפל"א – פסולת לאנרגיה. הגרוע הוא, שלמשרד הכלכלה לא חשוב באיזה "דלק" משתמשים בשיטת קוגנרציה, כל עוד עושים קוגנרציה. ואני התפלאתי מדוע המשרד להגנת הסביבה טיפל בנושא הטיפול באשפה ובמיחזור, שאלה תהליכים תעשייתיים במאה אחוז. לטיפול בפסולת אין כל קשר להצלת כדור הארץ, כל עוד הפסולת אינה מתגלגלת בחוצות הישובים, שאז תפקיד המשרד להגנת הסביבה לתפוס את המזהמים ולהעניש אותם.
פסולת עירונית וגזם זה נכס אסטרטגי, במיוחד באי "ישראל", אפילו יותר מפחם. מפסולת אפשר להפיק עד % 8 מהחשמל שמיוצר במדינה. ולמי שאינו זוכר, או שמעדיף לא לדעת: משמש ומרוח מייצרים עד היום רק % 2 מהחשמל במדינה. הסובסידיה לייצור אנרגיה מהשמש מעלה את מחיר החשמל לצרכן ב – % 15.
את דעתי על המשרד להגנת הסביבה רואים ב – מגזין המיחזור 2011
ואם כבר מוזכר משרד הכלכלה: בדיוני וועדת הכלכלה על מתווה הגז הטבעי, הייתה זו הסמנכ"לית לכלכלה של המשרד להגנת הסביבה שהזהירה את המדינה, שהגדלת היצוא מתמר עלולה לגרום נזק למשק, שעלול להגיע ל- 62 מיליארד ש''ח. משרד הכלכלה נרדם בשמירה?!
יאיר שפי [email protected]