אנלייט מכריזה על רכישת פרויקטי רוח בגודל של כ-27 מגה-וואט שיניבו לה כ-21 מיליון שקלים בשנה, ומודיעה כי גם היא שוקלת להגיש עתירה נגד רשות החשמל בנוגע לתעריפי הרוח, לאחר שחברות אחרות כבר הגישו עתירה כזאת בשבוע שעבר. גלעד יעבץ, מנכ"ל אנלייט: "קוראים לרשות החשמל להתגייס למימוש יעדי הממשלה שנקבעו בתחום האנרגיה הנקייה"
אנלייט רוכשת פרויקטי רוח בגליל ושוקלת עתירה נגד רשות החשמל
אנלייט מכריזה על רכישת פרויקטי רוח בגודל של כ-27 מגה-וואט שיניבו לה כ-21 מיליון שקלים בשנה, ומודיעה כי גם היא שוקלת להגיש עתירה נגד רשות החשמל בנוגע לתעריפי הרוח, לאחר שחברות אחרות כבר הגישו עתירה כזאת בשבוע שעבר. גלעד יעבץ, מנכ"ל אנלייט: "קוראים לרשות החשמל להתגייס למימוש יעדי הממשלה שנקבעו בתחום האנרגיה הנקייה"
בתמונה הראשית: גלעד יעבץ, מנכ"ל אנלייט
אנלייט אנרגיה מתחדשת מקבוצת יורוקום הודיעה היום (ב') על רכישת פרויקטים לייצור חשמל מאנרגיית רוח הנמצאים בשלבי פיתוח באזור הגליל, בקרבת שטחי הכפרים "כסרא" ו- "ינוח".
ההשקעה מתבצעת בשיתוף עם חברת גרינגו, היזם המקורי של הפרויקטים. על פי מתווה העסקה, תרכוש אנלייט בשיתוף עם גרינגו מחברת אנרג'יקס את הזכויות בפרויקטים בסכום של 4 מיליון שקל, כאשר אנלייט תחזיק בבעלות של 85-94% וה-6-15% הנותרים יוחזקו על ידי גרינגו, כתלות בהיקף התממשות המיזמים.
על פי הערכות החברה ובהתאם לתחשיבים ותעריפים שפורסמו לאחרונה ע"י רשות החשמל, עלות ההקמה הכוללת של פרויקט בהספק של 27 מגה ואט תסתכם בכ- 203 מיליוני ש"ח והוא יניב הכנסות מוערכות בסך של כ-21 מיליון שקל לשנה למשך תקופה של 20 שנים.
הפרויקטים הנרכשים פותחו באזורים נרחבים באזור תפן בגליל העליון. במרחב "כסרא", הפיתוח הסטטוטורי והרגולטורי מתקדם יותר והוא כולל תכנון ל- 11 טורבינות רוח. באנלייט מעריכים כי, פוטנציאל ההספק של מרחב זה נע בין 12-27 מגה-וואט. כמו כן, במרחב "ינוח" ומתחמים נוספים באזור בוצעה עבודת תכנון ופיתוח המצויה בשלבי תכנון מוקדמים יותר כאשר להערכת החברה הפוטנציאל הקיים לפיתוחם הוא בהספק מותקן של עד 23 מגה-וואט נוספים.
הפרויקטים ממוקמים באזורי רוחות איכותיים וקיבלו חלק מן האישורים הנדרשים לשם פיתוחם והקמתם הכוללים בין היתר, אישורים עקרוניים ממשרד הביטחון וסקרי חיבור חשמל חיוביים עבור חלק מהטורבינות. עם זאת יצוין כי טרם נתקבלו כל ההיתרים הרגולטוריים והתכנוניים לאף אחד מהפרויקטים ואין וודאות למימושם בשלב זה.
התעריף שחל כיום על הפרויקטים המתוארים ושעודכן לאחרונה על ידי רשות החשמל עומד על כ- 36.4 אגורות לקוט"ש. אנלייט כאמור שוקלת עתירה כנגד רשות החשמל בהקשר לפגמים שנפלו לדעתה בקביעת התעריף הנ"ל.
כזכור, בשבוע שעבר הוגשה עתירה לבג"ץ נגד רשות החשמל בנושא הורדת תעריפי הרוח, על ידי חברות הרוח 'אי.די.אף אנרג'י נובל ישראל' ו-'בלו סקי אנרג'י', מרשות החשמל נמסר בתגובה לעתירה: "רשות החשמל ביצעה התאמה לתעריפים בגין הירידה הכלל-עולמית במחירי טורבינות הרוח, והגידול בנצילותן. שינויים אלו משתקפים בכל פרסומי הגופים המוסמכים המנתחים את ענף הרוח בעולם, לרבות: משרד האנרגיה האמריקאי (ה–DOE), סוכנות האנרגיה העולמית (ה–IEA), מעבדת המחקר לאנרגיות מתחדשות (NREL) חברת הייעוץ הבינלאומית "בלומברג", ועוד.
"לעובדה שטרם קמו עד כה בפועל מתקני ייצור חשמל מאנרגיית רוח בישראל – אין קשר לתעריף, אלא לעיכובים הסטטוטוריים בפרסום תכנית מתאר ארצית (תמ"א) לאנרגיית רוח – ומכאן לקושי לקדם תכניות אלו. כמו כן, הפרויקטים נתקלים בקשיים חמורים מצד משרד הביטחון (מגבלות גובה בשל נתיבי טיסה ומכ"מ), והגופים הירוקים (נראות, ציפורים) – לקשיים אלו גם כן אין קשר לתעריף הרוח.
"רשות החשמל תמשיך ותפעל באופן עקבי להסדרת שוק יזמי תחרותי ויציב בתחום אנרגית הרוח, תוך איזון ושמירה על תעריפים שיעודדו את היזמות בתחום מהצד האחד, אך מנגד לא ייצרו תשואות בלתי פרופורציונאליות, אשר עלותן תושת בסופו של דבר על הציבור הרחב דרך תעריף החשמל".
גלעד יעבץ מנכ"ל אנלייט אמר היום: "אנלייט ממשיכה לקדם את האנרגיה המתחדשת בישראל, תוך התמקדות באזורי הפריפריה בצפון ובדרום, על אף החסמים הרגולטוריים והבירוקרטיים שעדיין קיימים בתחום. רכישת הפרויקט תשתלב בפעילות הפיתוח האינטנסיבית של מתקנים נוספים של החברה בצפון הארץ, תאפשר שימוש במשאבים משותפים, ותפזר סיכונים. אנו קוראים לרשות החשמל להתגייס למימוש יעדי הממשלה שנקבעו בתחום האנרגיה הנקיה, ובכך לאפשר את הפסקת סיבסוד האנרגיה המזהמת ואת הקטנת התלות בייצור חשמל מדלקים פוסיליים".
[wysija_form id="4"]