מאז פיתוח תעשיות הבשר והחלב, היצרנים שלהן מתעסקים בשאלת תוצרי הלוואי: מה עושים עם כל הפרש, הדם והשומן שנשארים בתהליך הייצור? לאחרונה יותר ויותר בעלי עסקים כאלה בוחרים להתחיל לייצר את האנרגיה שלהם מהחומרים האלה, ולהיפטר משתי בעיות במכה אחת
ביוגז בתעשיות הבשר והחלב: הענף שיכול לייצר אנרגיה מהפסולת של עצמו
מאז פיתוח תעשיות הבשר והחלב, המגדלים והיצרנים עסוקים בשאלת הפסולת: עושים עם כל הפרש, הדם והשומן שנשארים בתהליך הגידול והייצור? לאחרונה יותר ויותר מפעלים ובעלי עסקים בוחרים להפוך את הבעיה להזדמנות, לייצר אנרגיה מהחומרים האלה, ולהיפטר משתי בעיות במכה אחת
בתמונה: מתקן קוגנרציה באנרגיית ביוגז של חברת AB Energy. קרדיט: AB Energy
תוצרי הלוואי של תעשיות הבשר והחלב הם תורמים מרכזיים להתחממות כדור הארץ ולזיהום מי השתייה שלנו. פרש הפרות, אותו כל פרה מייצרת בכמות של עשרות ליטרים ביום, כולל גז מתאן באחוז גבוה.
אחת התכונות של גז המתאן היא שהוא סופג היטב את קרינת האינפרה-אדום המוחזרת מכדור הארץ, ובכך תורם משמעותית לאפקט החממה ולהתחממות כדור הארץ. הפרש עצמו מסולק על ידי עובדי הרפת אל מחוץ לשטחה ועל פי רוב מוטמן באדמה, שם הוא פולט חומרים מזהמים הנספגים בקרקע ומחלחלים אל מי התהום. עוד בעיות שנוצרות כתוצאה מהפרש הן ריחות ומטרדי זבובים.
בשנים האחרונות התעשיות העולמיות של ייצור הבשר והחלב החלו לשלב ידיים עם תעשיית האנרגיה העולמית במטרה למצוא פתרון שיהיה גם סביבתי וגם לחסוך להן כסף. מתקני ביוגז החלו לפתור את הבעיה הזו, כשהפרש מועבר אל מעכלים אנארוביים שמוציאים ממנו את הגז – לאחר מכן הוא מועבר אל תחנות כוח המייצרות ממנו חשמל, ובמקרה של מתקני הייצור של AB ישראל: מתקני קוגנרציה שמפיקים גם חשמל וגם חום שיורי שמשמש את המפעלים לקיטור ולמים חמים. המתקנים יודעים גם להפיק חומרים יקרי ערך שמשמשים את את עולם הדשן.
ביוגז בעולם ייצור חלב
מפעלי ייצור החלב פועלים במשך 24 שעות ביממה, ודורשים אספקה בלתי פוסקת וגמישה של אנרגיה לצרכי התפעול שלהם, למטרת ייצור שיכול אף להגיע לאלפי ליטרים של חלב כל יום. תעשיית ייצור חלב כוללת מעגלי ייצור ספציפיים, שדורשים כמות רבה של חום בצורותיו השונות (קיטור, מים חמים וכו'), במיוחד לשם הטיפול התרמי במוצרים ושטיפת המפעל. צריכת החשמל אף היא גבוהה במיוחד בתעשייה הזאת.
מפעלי ייצור חלב שעברו לביוגז מדווחים על פליטה מופחתת של חומרים מזהמים ושל רעש סביבתי, ושל שימוש בכל החום השיורי שנפלט מתחנת הכוח לצרכי התפעול. כמו גם על הוזלת עלויות ייצור.
ייצור ביוגז בתעשיית הבשר
תעשיית הבשר כוללת בתי מטבחיים ומפעלי עיבוד בשר, ואלה צורכים כמויות גדולות של אנרגיה – וכמות שווה של חום ומים חמים לצרכי הייצור שלהם, כולל שטיפת הציוד. את הביוגז מייצרים מתוצרי הלוואי של הפרות – פרש הפרות, הדם והשומן שנשארים לאחר השחיטה והעיבוד של הבשר.
היתרונות של ייצור קוגנרציה מהפסולת העצמית של תעשיית הבשר הן רבות מספור, מאחר ותהליכי ייצור הבשר ועיבודו הם ייחודיים מהבחינה של צריכת החום בשלביהם השונים, גם בצורה של מים חמים וגם בצורה של הקיטור, במיוחד לשם פס הייצור הקר.
קוגנרציה היא פתרון אידאלי לסיוע בדרישות האנרגיה של יצור הבשר מאחר והיא מביאה למיחזור מלא של שאריות התהליך, ומייצרת מהם חום שיורי וחשמל. כך נכנסכות הוצאות בגין אנרגיה וכן הוצאות למיחזור פסולת ומים.
תעשיית הבשר צריכה פתרונות יחודיים שיכולים לספק דרישות ייצור שונות, ותחנת קוגנרציה שנבנית היטב מאפשרת לשלב גיוון עם יעילות והפעלה לא יקרה, בהשוואה לפתרונות מסורתיים.
השימוש בביומסה שהגיעה מתהליך הייצור מייצגת מאפיין נוסף שעומד לזכות הקוגנרציה בהשוואה לפתרונות המסורתיים, מאחר והוא מאפשר מינימליזציה של הפגיעה הסביבתית של תהליך הייצור, ובאותו זמן מבטיח את תהליך ייצור החום והחשמל עם יתרונות כלכליים ברורים לעין.
פתרון הביוגז של חברת AB ישראל
חברת AB Energy, עליה כתבנו כאן כשנכנסה לארץ לפני מספר חודשים, מציעה תחנת קוגנרציית ביוגז מודולרית, תחת המותג Ecomax Bio. פנינו אל החברה כדי לשמוע עוד על ייצור הביוגז בענף הקוגנרציה, ומהחברה נמסר בתגובה: "שיטת הביו-קוגנרציה מייצגת הזדמנות עסקית מעניינת ביותר שמסייעת להתמודד עם כמה מהקשיים בענף, ומהווה בחירה שמסתכלת לטווח הרחוק לחברות המעוניינות בהפקת ביוגז וקידום הטכנולוגיה של הביוגז מתוך פרספקטיבה של יעילות אנרגטית גבוהה וקיימות סביבתית".
עוד נמסר מ-AB ישראל: "מערכת Ecomax Bio מתאפיינת בהיות כל מרכיבי תחנת הקוגנרציה ארוזים בקונטיינר אחד המכיל את מערכת טיפול בגז, את מערכת הכוח ואת המערכת התרמית. מארז מושלם הנבנה בהתאם לצרכי הלקוח במפעלינו, ומגיע לשטח מוכן להרכבה והפעלה כמעט מיידית.
"תודות לביו-קוגנרציה, חשמל וייצור אנרגיה תרמית יכולים להיות מופקים באמצעות פסולת חקלאית ופסולת בקר. תודות לתמריצים ומדיניות תומכת של ממשלות ברחבי העולם, הביו-קוגנרציה זוכה להאצה ומייצר יותר ויותר חשמל לתעשייה ואנרגיה תרמית לצרכי שרשרת הייצור מדי שנה. שוק הביו-קוגנרציה הוא אחד השווקים בעלי אפשרות הצמיחה הגדולים בעולם, ו-AB גאה לפעול בתחום, כחברה עם ניסיון של מעל ל-900 מפעלים והתקנות המשתמשים בניסיון ובטכנולוגיה שלנו".
[wysija_form id="4"]