אתמול (ש') הגיעו כ-300 אנשים לכיכר הבימה על מנת למחות על המתווה המתגבש להפחתת כוחו של מונופול הגז, הבוקר (א') הודיעה התנועה לאיכות השלטון שהיא קוראת לממשלה לעצור את המשא ומתן עם חברות הגז "בטרם תפנה לערכאה שיפוטית". מכשול מפתיע למתווה: דווח כי שר הכלכלה החדש דרעי מציב דרישות
הארגונים החברתיים יוצאים למלחמה בנושא הגז הטבעי: הפגנות ואיומים בתביעות
אתמול (ש') הגיעו כ-300 אנשים לכיכר הבימה על מנת למחות על המתווה המתגבש להפחתת כוחו של מונופול הגז, הבוקר (א') הודיעה התנועה לאיכות השלטון שהיא קוראת לממשלה לעצור את המשא ומתן עם חברות הגז "בטרם תפנה לערכאה שיפוטית". מכשול מפתיע למתווה: דווח כי שר הכלכלה החדש דרעי מציב דרישות
תמונה ראשית: הפגנת הגז בכיכר הבימה. תצלום: עמוד הטוויטר של אור-לי בר לב
בימים אלה מתקדם בצעדים מואצים ההסכם של צוות המשא ומתן הממשלתי עם מונופול הגז. המתווה שנרקם הוא מתווה מרוכך יחסית מצד המדינה כלפי המונופול וישאיר את רוב הגז הטבעי הישראלי בבעלותן של קבוצת דלק ונובל אנרג'י. המתווה גרם לממונה על ההיגבלים העסקיים, דיוויד גילה, להתפטר בשבוע שעבר, צעד שגרר את תחילתה של מחאה חברתית בנושא.
אתמול (ש'), הגיעו על פי הדיווחים בין 300-400 מפגינים לכיכר הבימה בתל אביב כדי למחות על המתווה. המפגינים הובלו על ידי הפעילה החברתית מחדר המצב אור-לי בר לב, והם הניפו שלטים שקראו "גז, לא גזל", "מקסימום 3 דולרים ליחידת גז", "לעצור את שוד הגז" ו-"זה לא מתווה זה אקזיט". המפגינים אף יצאו ב"הצהרת עצמאות אנרגטית".
הבוקר (א'), התנועה לאיכות השלטון פנתה לממשלה בקריאה להפסיק את המשא ומתן הממשלתי עם חברות הגז, ובו היא מאיימת כי אם היא לא תיענה לה היא תפנה לערכאה שיפוטית. לטענת התנועה לאיכות השלטון, המשא ומתן עוקף את סמכויות הממונה על ההגבלים העסקיים בניגוד לדין, ומתנהל בהליך בלתי תקין בהעדר שקיפות ושיתוף ציבור. בנוסף מבקשת התנועה להיפגש עם שר התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים, יובל שטייניץ, ועם יועצו לענייני גז, איתן שישנסקי, במטרה להציג את עמדת התנועה בנוגע למדיניות הרצויה עיצוב משק הגז הטבעי.
התנועה לאיכות השלטון: "מזה חודשים מתנהל משא ומתן למול חברות הגז, בעניין התנאים להגברת התחרות במשק הגז. מתברר כי הליך זה, מתנהל בהעדר תיעוד, פרוטוקולים, ובלא שקיפות ושיתוף הציבור. בתקופה זו נקבעות עובדות בשטח, ובמהלך המשא ומתן הוצג בפני חברות הגז מתווה ממשלתי מתקדם – שמעולם לא הוצג לציבור, וממילא לא ניתנה לציבור ההזדמנות להגיב עליו. בנוסף לכך, המשא-ומתן מתנהל בהעדר סמכות, כאשר הגורם המוסמך על פי חוק – הוא הממונה על ההגבלים העסקיים – פרש ממנו במחאה זה מכבר ואינו שותף לו. לפי סעיף 34 לחוק יסוד: הממשלה, מתאפשר לשר הממונה על ביצועו של חוק ליטול לידיו סמכויות הנתונות על פי חוק לעובד המדינה. ואולם, נטילת סמכויות מכוח סעיף זה אינו מאפשר לממשלה ליטול סמכויות שהן שיפוטיות באופיין, ואינו מאפשר ליטול סמכויות שעה שמן החוק משתמעת כוונה אחרת. מכאן, שהממשלה אינה רשאית ליטול את סמכויות הממונה בכל הנוגע לניהול משא ומתן וחתימה על הסדר מול חברות הגז".
"לעמדת התנועה, המשך ניהול המשא ומתן הממשלתי והענקת תוקף להסכם בין המדינה לבין חברות הגז – כאשר המתווה המוצע מנוגד לדעתו של הגורם המקצועי הממונה על הסדר הנושא, וההליך מתנהל בהעדר שקיפות ומבלי לפתוח את ההסדר לשמיעת התנגדויות – משמעותם פגיעה חמורה בכללי המשפט הציבורי".
האם אריה דרעי יציב תנאים משלו למתווה?
בסוף השבוע דווח כי אריה דרעי, שר הכלכלה החדש, יציב תנאי לאישור מתווה ההסכם הנרקם בין הוועדה הממשלתית (בראשות יוג'ין קנדל) לבין מונופול הגז. דרעי, שהסכם שכזה הוא טעון אישור שלו, דורש לשריין כמות גדולה של גז טבעי לתעשייה הישראלית, שגורמים מעריכים בעד 10% מהכמות הנמכרת ממאגר לוויתן.
[wysija_form id="4"]