הבוקר (ה') הגיעו קרוב ל-200 מוזמנים לאופקים לכבוד הכנס הראשון של אתר תשתיות בנושא הקוגנרציה בישראל. האירוע המרכזי של הכנס הוא הצגת תחנת כוח במפעל שניב שהקימה חברת טלמניע – תחנת הכוח בטכנולוגיית הקוגנרציה הראשונה שנפתחת במפעל בארץ. תשתיות באה לחזק את תעשיית הדרום והכנס נערך בשיתוף עם עיריית אופקים
נפתח כנס קוגנרציה של תשתיות – תחנות הכוח של מחר קמות כבר היום
הבוקר (ה') הגיעו קרוב ל-200 מוזמנים לאופקים לכבוד הכנס הראשון של אתר תשתיות בנושא הקוגנרציה בישראל. האירוע המרכזי של הכנס הוא הצגת תחנת כוח במפעל שניב שהקימה חברת טלמניע – תחנת הכוח בטכנולוגיית הקוגנרציה הראשונה שנפתחת במפעל בארץ. תשתיות באה לחזק את תעשיית הדרום והכנס נערך בשיתוף עם עיריית אופקים
הכנס נפתח על ידי ארנון מעוז, מנכ"ל תשתיות, שעלה אל הדוכן והזמין את איציק דנינו, ראש עיריית אופקים, תחת הססמא: "אני רוצה לפתוח את היום באיש שיש לו חזון מעבר לאופק – לעיריית אופקים".
איציק דנינו, ראש עיריית אופקים: "הגעתי לברך על תחנת כוח ראשונה מסוגה בארץ. זה יום חשוב למדינת ישראל ולאופקים – זה יום היסטורי לעיר אופקים שמקימים תחנת כוח שמייצרת חשמל באמצעות גז טבעי. אם היינו מדברים על זה לפני חמש ושבע שנים אנשים לא היו מאמינים שזה הולך לעידן הזה. רוצה לברך את פסח מנכ"ל שניב, שהביא את הגז לאופקים במאמצים גדולים, בלעדינו לא יושבים כאן. זה גאווה גדולה לעיר אופקים שיש לנו מפעל מהסוג הזה. רוצה להודות לארנון מעוז מארגן הכנס ולחברת טלמניע שהתקינה את תחנת הכוח. היום במצב התעשייה – בלי הגז הטבעי יהיה קשה מאוד להתחרות בעולם".
"בהזדמנות זו אני רוצה להציג את פני העיר אופקים בשנים הקרובות. הנגב נמצא בחלון הזדמנויות ענק. אנחנו מרגישים את זה פה בהרבה מאוד אופנים. זה מתחיל בירידת צה"ל לנגב – בסיסי צה"ל שיורדים אל ירוחם. עיר הסייבר בבאר שבע, המודיעין, כביש שש שנסלל אל הנגב, קו הרכבת שמחבר את באר שבע ונתיבות לתל אביב. אנחנו כראשי הרשויות הולכים לנצל את חלון ההזדמנויות הזה. אנחנו מקימים שכונות חדשות בהשקעות אדירות ו-500 צעירים ממתינים לעבור לכאן. אנחנו מייצרים דיור בר השגה, חינוך טוב – בתי הספר שלנו עם 85% הצלחה בבגרויות (לא כולל החרדים), יצרנו תוכנית אסטרטגית לשנים הקרובות. חלק עיקרי בתוכנית זה חינוך משבע בבוקר עד שבע בערב שיאפשר לאנשים לעבוד במרכז הארץ. אנחנו נוכל להכפיל את האוכלוסייה כאן. דירה של 5 חדרים תעלה כאן 750 אלף שקל – אמרתי בצחוק למישהו שזה המחיר של מע"מ בתל אביב. זאת הזדמנות להגיד לממשלה החדשה שלא צריך להרוס את חלון ההזדמנויות האלה".
פסח ברנט, המנכ"ל והבעלים של מפעל שניב: "אופקים זכתה שהיא העיר הראשונה שקם בה פרויקט קוגנרציה. ראש העיר עושה הרבה מאוד למען התעשייה ורק בזכותו הפרויקט התחיל בזמן כל כך קצר. כולם מתעסקים בכמה נובל אנרג'י ודלק מרוויחים במקום להתעסק בכמה התעשייה הישראלית והמדינה מרוויחה. כל קוב גז טבעי מוריד בשני שליש את עלות האלטרנטיבה לשוק. מקווה סוף סוף נוכל להתחיל בפרויקטים, לנובל יש חלק גדול בהקמת פרויקט תחנת הכוח של שניב".
"שניב מתעסקת בתחום הנייר הביתי ואחראית על 30% מכמות הנייר המיוצרת בישראל, שניב שברה פעמיים מונופולים, פעם ראשונה כשהקימו את המפעל בשנות השלושים ופעם שנייה כשהיא נכנסה לתחום המוצרים המוגמרים שלא הייתה בו תחרות. הורדנו את המחירים וזאת דוגמה לאיך שצריך להוריד את יוקר המחייה. כל תעשייה הנייר בעולם – בוודאי במזרח התיכון עובדת על גז טבעי וגם על קוגרנציה, מקווה שאחרי קרוב לעשור נוכל סוף סוף להתחרות בתעשייה העולמית. שמח שהדבר הזה מוקם כאן. רוצה להודות לאבא שלי יו"ר הדירקטוריון שבלעדיו המפעל הזה לא היה קיים".
"אני מאוד מקווה שהרשויות יבינו שכדי להקים פרויקטים כאלה צריך לפשט את הרגולציה. המתקן כבר קיים אבל השאלה מתי יחתמו עליו רשות החשמל ומכון התקנים, צריך לפרק את המונופול של רשות החשמל".
עידו רוזוליו, המנכ"ל הטרי של חברת טלמניע: "היינו הראשונים להתחבר למערכת הגז הטבעי אחרי חברת החשמל, זה הביא להקמת תחנת הקוגנרציה הפרטית הראשונה שמוקמת על גז טבעי, לעלות אנרגיה נמוכה (כמובן אפשר רק להצטער שהמחירים שהיו אז לא נמצאים גם היום) הפחתה בעלויות האחזקה וניהול אנרגטי יעיל. מפעל שמקים קוגנרציה מחויב להתעמק בנושאי אנרגיה, במקום להוריד את השאלטר ולחתום באופן עיוור על החוזה עם חברת החשמל צריך לחקור את הנושא לעומק ועשינו את זה ולמדנו אותה, בכך השגנו יתרון עוד לפני שהברזל הראשון נתקע בקרקע. היינו צריכים להשיג ידע בהנדסת חום, חשמל וכו'. טלמניע הוכחיו את יכולותיהם בתחומים רבים ועשו זאת בזמן קצר יחסית למרות הקושי שיצרו הרגולטורים. אני רוצה בשם טלמניע להודות לכל מי שתרם את חלקו לפרוקיט. שניב: תתחדשו ותברכו בתחנה החדשה שאין תתרום את חלקה להצלחת החברה".
גבי ביטון, יו"ר ועדת אנרגיה של התאחדות התעשיינים: "רק עשרה מפעלים מחוברים היום לגז טבעי, הכל קשור לאנשים שעוצרים את הגז הטבעי שאולי הם לא רוצים שיהיה לנו גז טבעי – אם זה בממשלה או הרגולטורים השונים. אנשים מדברים על תעריפים מערכתיים והם לא יודעים מה הם עושים והם יכולים להפיל את התעשייה הזאת. קוגנרציה ומתקני ייצור חשמל קטנים תורמים לרשת החשמל ולהטיל עליהם תעריפים מערכתיים יכול להפיל את כל התעשייה. אני בעל מפעל כמוכם ואני לא קשור לקידוחים או לתעשיית הגז. כל יומיים מקימים דרקטיבה חדשה ומחילים אותה רטרואקטיבית. כל שבוע מקימים עזים חדשות והתעשייה אוכלת אותה בגדול".
"גז טבעי זה המנוע של מדינת ישראל שיפתח את התעשייה ויתחרה בחו"ל בשווקים קשים מאוד. הבעיה גדולה ביותר היא שלא מאפשרים לנו להתחבר – מערימים קשיים. זה מתחיל ברשות החשמל ומתקדם אל משרדי הממשלה, האנרגיה, הכלכלה וכו'. כל אחד זורק אחד לשני את ההאשמות, אתה תטפל ואתה תטפל ואנחנו נופלים בין הכסאות. זה חייב להיפסק והתאחדות התעשיינים מוציאים שימועים והולכים לשרים ומסבירים להם מה זה גז טבעי, והם פשוט לא מבינים מה משמעות החסמים על הגז הטבעי. זה לא קשור לבטיחות שהיא ברוכה והכרחית, אבל חסמים טיפשיים שמקשים פשוט דופקים את התעשייה ומקשה עלינו ולא נותן לנו להתקדם".
"אנחנו לא מבינים למה לא קם גוף רציני במינוי של ראש הממשלה שקובע מה יהיה עם נבוט. לא יכול להיות שנגב ופיניציה צריכים לחכות 5 שנים כדי שיחברו אותם לגז".
משמעות הקוגנרציה היא ייצור משולב של חשמל וקיטור בתחנת כוח אחת, שעל פי רוב יושבת במפעל ומספקת את דרישות האנרגיה שלו שמותאמות לצרכי המפעל. כיום נכנס לשוק הישראלי גם ענף הטריגנרציה- ייצור של חשמל, קיטור וקירור בתחנת הכוח.
כזכור, בחודש נובמבר 2014 חברת טלמניע מקבוצת פ.ק החלה להקים את תחנת הכוח המונעת על גז טבעי למפעל הנייר שניב שבאופקים, התחנה נבנתה בטכנולוגיית קוגנרציה ובנוסף לכוח מהגז תספק למפעל גם קיטור בלחץ של כ-16 בר. שווי הפרוייקט כ-21 מיליון שקלים וטלמניע אף חתמה בנפרד על חוזה אחזקה של תחנת הכוח למפעל לתקופה של 10 שנים.
במסגרת הפרויקט טלמניע תבצע, במסגרת היותה קבלן EPC, עבודות צנרת קיטור בלחץ גבוה, עבודות צנרת גז טבעי, עבודות מתח גבוה, מערכות טיפול במים ושפכים ומערכות איוורור.
טלמניע הסבה בשנה האחרונה לשימוש בגז טבעי את מפעל סוגת בקריית גת, נגב קרמיקה בירוחם, מפעל יהודה פלדות באשקלון, מכון הפסדים של תנובה ומשקי עמק יזראל בכפר ברוך ואת הסבת מפעל קוניאל בירוחם.