בשנה שעברה יצא לדרכו פרויקט שיקום קרקעות בסיס כורדני, במסגרתו ישוקמו 800 דונם שזוהמו על ידי דלקים – בדרך להפיכת השטח לשכונה חדשה בקרית מוצקין. עלות השיקום: 18 מיליון שקלים
במקום בסיס צבאי מזהם בקריית מוצקין – שכונת מגורים חדשה
בשנה שעברה יצא לדרכו פרויקט שיקום קרקעות בסיס כורדני, במסגרתו ישוקמו 800 דונם שזוהמו על ידי דלקים – בדרך להפיכת השטח לשכונה חדשה בקרית מוצקין. עלות השיקום: 18 מיליון שקלים
תמונה ראשית: עבודות שיקום כורדני. צילום: IED
בסיס "כורדני" ששכן במשך שנים ארוכות בתוך שטחי הרשות של עיריית קריית מוצקין נסגר כבר לפני קרוב לשני עשורים ובמקומו עתידה לקום שכונת מגורים חדשה ונקייה. לאור היותה של קריית מוצקין עירונית הכלואה בין רשויות אחרות וסובלת מהיעדר עתודת קרקע לבניה, הוחלט בשנת 1997 לפנות את הבסיס על מנת להקים על שטחו שכונת מגורים חדשה.
החל משנת 2001 נעשו סקרי קרקע בשטח הבסיס (שפונה סופית בשנת 2007), ובעקבות השבת חלקים מהבסיס לידי משרד השיכון ומנהל מקרקעי ישראל, נעשה סקר מקיף נוסף שבחן את מצב זיהום הקרקע במקום, ובעקבותיו הועמד תקציב לשיקום הקרקעות על סך כ-61 מיליון שקלים.
על עבודות השיקום הופקדה חברת IED בלפור ישראל. בימים אלו נמצאות עבודות השיקום בשיאן, והתקווה היא שבתוך שנה יסתיים הפרויקט ובמקום הבסיס המזהם תחל בנייתה של שכונה חדשה, כאשר התוכניות כוללות גם בניה של תחנת רכבת בסמוך לשכונה שתוקם.
כבר בתחילת העבודות נקבע כי שטחי קרקע שרמת הזיהום בהם הייתה נמוכה מאד או לא קיימת ישוחררו לבניה מידית, ואכן בשטחים אלו הוקמה שכונת האומנים, כחלק מפרויקט גדול שיכלול בסופו 3,600 יחידות דיור חדשות. בשנה שעברה יצא לדרכו מכרז שיקום הקרקע הראשון, שכלל בוצעו עבודות שיקום קרקע בהיקף של כ-18 מיליון שקלים.
עבודות השיקום כללו חפירה מבוקרת, מיון הקרקע ופינויה לאתר פסולת מאושרים על פי סיווג רמת הזיהום שלהם. במהלך העבודות נמצא דלק שחלחל אל מי התהום, זיהום שטופל באמצעות פינוי קרקע מזוהמת, חמצון וטיפול ניסיוני באמצעות חיידקים אשר מסוגלים לפרק את מרכיבי הדלק. על מנת שהפרויקט יבוצע באופן ידידותי לסביבה הוא כלל מחזור של פסולת בניין ופסולות אחרות, כך שרק חלק מזערי פונה להטמנה וברוב הפסולת נעשה שימוש חוזר על יד העירייה וצרכנים אחרים.
בנוסף, היות ויש המון עצים ושיחים בשטח שמתקרב בגודלו ל-800 דונם, נעשתה גריסה של הצומח לאלפי מ"ק של גזם, המשמש לטיפול בבוצה במכוני טיהור, לייצור מצעים לרפתות וללולים, ולהעשרת שדות לאחר חריש. אתר הגזם שהיה ממוקם במרכז שטח כורדני הועתק לצידה הצפוני של העיר ונבנה בו מתקן מחזור גזם חדיש.
שי פאר, מנכ"ל IED בלפור ישראל: "פרויקט מסוג זה הוא נדיר במדינתנו, גם בהיקף המימון שלו באמצעות משרד השיכון ועיריית קריית מוצקין וגם בהעמדת לוח זמנים שאפתני לסיום העבודות ותחילת הבניה. מימוש פוטנציאל הבינוי ברצועת הקרקע הפנויה האחרונה בעיר קריטית לצמיחתה וחוסנה הכלכלי ואין ספק שללא דחיפה מסיבית של ראש העיר היינו מתעכבים בשל הליכים בירוקרטיים אין סופיים. מהבחינה הזו ראוי שהפרויקט יילמד על ידי רשויות אחרות ויהווה דוגמא לכך שאפשר לשתף פעולה בין משרדי הממשלה והרשות המקומית על מנת לקדם תכניות שיקום קרקע, שיאפשרו ניצול מרבי של משאב הקרקע היקר והנדיר במדינתנו הקטנה".
[wysija_form id="4"]