יממה לאחר שהוגש באופן רשמי המתווה המרוכך של פירוק מונופול הגז לשותפות בו, התגובות של הפוליטיקאים נזעמות. שלי יחימוביץ' יצאה נגד ההחלטה וקראה לפוליטיקאים להצטרף אליה, ח"כ משה גפני הודיע כי הוא נענה לקריאתה
דב חנין: מבחינת ממשלת נתניהו אפשר להעביר את כל הגז לטייקונים
יממה לאחר שהוגש באופן רשמי המתווה המרוכך של פירוק מונופול הגז לשותפות בו, התגובות של הפוליטיקאים נזעמות. שלי יחימוביץ' יצאה נגד ההחלטה וקראה לפוליטיקאים להצטרף אליה, ח"כ משה גפני הודיע כי הוא נענה לקריאתה
ח"כ דב חנין. צילום: אביחי ברוך
שותפות מונופול הגז הטבעי, נובל אנרג'י וקבוצת דלק, קיבלו הצעה למתווה מרוכך לפירוק המונופול. במסגרת המתווה דלק עדיין תצטרך למכור את חלקה במאגר תמר, אך תעשה זאת בלוח זמנים נוח יותר ורק במהלך העשור הבא. המתווה יאפשר לנובל להמשיך להחזיק בחלקיה במאגרי תמר ולוויתן, ולמכור גז לשוק המקומי. היא תצטרך לדלל את אחזקותיה בתמר 36% ל-25% ושתי החברות יחויבו למכור את מאגרי תנין וכריש.
שלי יחימוביץ' זעמה על ההחלטה על במת הכנסת בדיון האופוזיציוני הראשון, חזרה על הטענות לפיהן מונופול הגז מפיק את הגז בדולר אחד ליחידת אנרגיה ואנחנו נשלם פי 6 עליו. היא קראה לחברי הכנסת מהקואילציה משה כחלון, אריה דרעי ומשה גפני להצטרף אליה במאבק. צפו בנאום שהיא נתנה על החלטת הגז על הפודיום:
העיתונאית טל שניידר דיווחה היום שגפני הודיע כי הוא נענה לקריאתה של יחימוביץ' להיאבק במונופול, היא מדווחת כי הוא אמר: "אנסה לנצל את תפקדי בקואליציה ואפעיל את כל כוחי כדי להירתם למאבק של יחימוביץ".
דב חנין כתב היום בתגובה להחלטה: "אם למישהו עוד היו ספקות, עכשיו זה ברור: ממשלת נתניהו מעולם לא התכוונה לפרק את מונופול הגז. מבחינתה, את הגז כולו אפשר היה להעביר לטייקונים מרגע גילויו, על חשבון כולנו, ושימכרו לכל המרבה במחיר. לא עניין אותה יוקר המחייה שימשיך לטפס כשהגז שלנו נמכר לנו במחיר גבוה פי 2 (!) ממחיר השוק בעולם. ובטח שלא עניינה אותה שמירה על האינטרסים של הציבור הרחב".
חנין המשיך "אם לא היינו נאבקים ויוצאים לרחובות, אף-אחד לא היה מבין את גודל המחטף, שום מתווה לפירוק מונופול הגז לא היה נוצר, ומפתחות השליטה למשק הישראלי כבר היו נמסרים אחר כבוד לבעלי ההון. ואז לרגע נדמה היה שהצלחנו".
עוד אמר חנין: "אבל ממשלת מעבר היא הזדמנות נהדרת לגנוב את הסוסים שהם לא הצליחו לגנוב בסיבוב הקודם. זה מתחיל בנסיגה מהכוונה לפרק את המונופול, בדיונים שאיש לא טרח לתעד – אולי מרוב בושה על דבריי הכניעה שנאמרו שם, וממשיך בנסיגה מהמגבלות על יצוא הגז ומפיקוח על המחירים. מה זה אומר? שהטייקונים ימכרו את הגז של כולנו למי שירצו, באיזה מחיר שירצו, ואותנו ישאירו עם החשבון: עליית מחירים – כי מי יפקח?, זיהום אוויר שהולך ומחמיר בגלל שימוש בדלקים מזהמים, ומצב אבסורדי של חוסר ביטחון אנרגטי, במדינה שהפכה למעצמת גז טבעי".
"אז הם מוכרים אותנו בשיטתיות. אין מסקנה אחרת. אבל יש מה לעשות: לצאת, להשמיע קול, להבהיר להם שאנחנו לא מוותרים על זכויותינו. היום אעלה את הנושא במליאת הכנסת. חיוני כאן קולו של הציבור הרחב. בסיבוב הראשון הצלחנו למנוע את מכירת החיסול הזו. זה בדיוק מה שעלינו לעשות גם הפעם: לא לוותר, עד שהגז יוחזר לבעליו האמיתיים – הציבור".