מזכ"ל תנועת כפרי האיחוד החקלאי פנה הבוקר במכתב לראשי המפלגות המתעדות להרכיב את הקואליציה בבקשה לכלול בקווי היסוד של הממשלה את הטיפול בבעיית העובדים הזרים, את מחירי המים הגבוהים, את סוגיית התמיכות הישירות בחקלאים ואת שאלת פערי התיווך
תנועת האיחוד החקלאי: להכליל את המגזר הכפרי ואת החקלאות בקווי היסוד של הממשלה
מזכ"ל תנועת כפרי האיחוד החקלאי פנה הבוקר במכתב לראשי המפלגות המתעדות להרכיב את הקואליציה בבקשה לכלול בקווי היסוד של הממשלה את הטיפול בבעיית העובדים הזרים, את מחירי המים הגבוהים, את סוגיית התמיכות הישירות בחקלאים ואת שאלת פערי התיווך
קרדיט תמונה ראשית: אשל עוזר
עו"ד דודו קוכמן, מזכ"ל תנועת כפרי האיחוד החקלאי, פנה הבוקר במכתב שהופנה אל ראשי המפלגות המתעדות להרכיב את הקואליציה בכנסת הנוכחית. במכתב מבקש קוכמן כי הקואליציה החדשה תייחס חשיבות ותכניס את סוגית החקלאות והמגזר הכפרי ואת מרכיביה השונים כחלק ממדיניות ממשלה זו "לאור העובדה כי החקלאות הישראלית בסכנה אמיתית המחייבת תכנית לאומית".
במכתבו, מדגיש עו"ד קוכמן את מצבם העגום של החקלאים בישראל ואת הצורך בתכנית חומש למגזר הכפרי. בין היתר מבקש מזכ"ל האיחוד החקלאי מהמפלגות לכלול בקווי היסוד את הטיפול בבעיית העובדים הזרים, את מחירי המים הגבוהים, את סוגיית התמיכות הישירות בחקלאים ואת סוגיית פערי התיווך.
קוכמן מבהיר כי נושא החקלאות והמגזר הכפרי אינו עניין מגזרי. לדבריו, ראיה כוללת של המרחב הכפרי והבטחת עתיד החקלאות בישראל היא בשורה חברתית של ממש שתשקף את כמיהת האזרח הישראלי להורדת יוקר המחיה ולעצמאות כלכלית.
מכתבו של עו"ד קוכמן מובא כאן במלואו:
הנדון: הכללת עתידה של החקלאות והמגזר הכפרי במסגרת קווי היסוד של הממשלה
בימים אלה נרקם במשא ומתן בין המפלגות שבקואליציה מצע משותף שאמור להיות מדיניותה של הממשלה החדשה.
לצערי, מזה שנים, למרות חשיבות החקלאות והמרחב הכפרי בעולם המודרני, נושא זה לא רק שאינו זוכה לעדיפות לאומית בישראל אלא נזנח ונמצא בסכנה קיומית.
חקלאות ישראלית אינה רק בטחון המזון- יש לה ערכים ותרומות שהם מעבר ליצור החקלאי עצמו ובהם ערכים סביבתיים, תיירותיים, ערכי מורשת, תפיסת שטחים, פיזור אוכלוסין, שמירה על קרקעות הלאום וביטחון. אך בראש ובראשונה הבטחת קיומה והסדרת פעילותו של המרחב הכפרי היא פעולה של צדק חברתי אמיתי לטובת כלל ישראל.
ערכים אלה שהם בנוסף למזון טרי ומשובח, מושגים בפועל על ידי פעילות חקלאית אינטנסיבית של חקלאים מהמתקדמים בעולם המייצרים בתנאים בלתי אפשריים של תשומות יקרות ובהם מחירי מים מאמירים, מיסים המושתים באופן ייחודי רק על החקלאים ועוד תוצרת חקלאית מדהימה ומבטיחים את ביטחון המזון של ישראל.
באירופה כבר הבינו את החשיבות האסטרטגית בקיומה של חקלאות זעירה- בעוד חקלאים בעולם המודרני באירופה ובעולם כולו זוכים להערכה על ידי ממשלותיהם המסייעים להם בתמיכות ישירות, בשיפור מגוון מקורות הפרנסה, בהתמודדות עם פערי התיווך, בתמיכה בהשקעות הרי שבישראל היחס הוא הפוך ומעמיד את החקלאות הישראלית והחקלאים במצב של סכנה אמיתית שבא כבר לידי ביטוי במספר חקלאים נמוך ושגילם הממוצע של אותם חקלאים עובר את גיל 60.
באירופה מעודדים משקים משפחתיים וחקלאות זעירה מתוך ראיה כלכלית וחברתית רחבה. תמרוץ החקלאים גורם לצמיחה ומשפיע על מגוון תחומי חיים.
נושאים שראוי כי יכללו במסגרת קווי היסוד של הממשלה-
מעבר לערכים שהיא מקיימת, חייב המגזר הכפרי והחקלאות לקבל תשומת לב משמעותית על ידי ממשלה זו בנושאים מיידים:
א. עובדים זרים- יש לבטל את מס המעסיקים המושט רק על החקלאים ולהשיב את נקודות הזיכוי.
ב. מחיר המים- יש לתקן את הסכם המים ולהבטיח שמחירו יאפשר גידולים חקלאים שכן מחירו כיום לא מאפשר מבחינה כלכלית את ייצורם של מרבית גידולי הירקות והפירות.
ג. תמיכות ישירות לחקלאים-העולם המודרני כבר נמצא שם מספר שנים וגם ה-oecd המליץ לישראל לעבור לתמיכות ישירות בחקלאות.
ד. פערי התיווך- בניית תכנית מקיפה שלא רק תדבר על פערי התיווך אלא גם תתמודד ותבטיח כי אזרחי המדינה ישלמו מחיר סביר לתוצרת חקלאית בבואם למרכול ושהחקלאי יקבל מחיר הוגן בגין העבודה הרבה ביצירת התוצרת החקלאית. המצב שנוצר בישראל אינו גזרה משמים ובאירופה ידעו לטפל בכשל שוק זה.
ה. תכנית חומש- הכי חשוב הוא כי לטווח הארוך תוכן תכנית חומש בדומה למתרחש בעולם המודרני, תכנית שלא תשתנה עם חילופי שלטון. על תכנית זו לכלול תמיכה משמעותית בהשקעות בחקלאות, סיוע בפיתוח חקלאות בכלל ובת קיימא בפרט, סיוע בשילוב דור המשך לחקלאות על ידי הבטחת שכר הוגן לעוסקים בחקלאות, חיזוק המו"פים, סיוע משמעותי במחקר ועוד.
לסיכום, במסגרת חגיגות העצמאות השנה הודגשה רוח היזמות והחדשנות הישראלית. לצערנו, החקלאי הישראלי לא בא לידי ביטוי בטקס למרות שאין חולק על כך שהחקלאות הישראלית היא הייטק אמיתי שהשפיעה על כל העולם.
בנייה, פיתוח ויצירה של חקלאות על מגוון הפיתוחים והפטנטים שנוצרים במהלך שנות קיומה של המדינה אין לו אח ורע בעולם (טפטפות, זנים ייחודים של פירות וירקות, ייעול מערכות השקיה, גידולים בתנאי מדבר, דרכי גידול ייחודיות על מצע מנותק ועוד). ואינו דבר מובן מאליו שיישאר לנצח.
ראיה כוללת של המרחב הכפרי והבטחת עתיד החקלאות בישראל היא בשורה חברתית של ממש שתשקף את כמיהת האזרח הישראלי להורדת יוקר המחיה ולעצמאות כלכלית.
החקלאות הישראלית בסכנה אמיתית המחייבת תכנית לאומית ואודה לכם אם תייחסו לה חשיבות ותכניסו אותה ואת מרכיביה השונים כחלק ממדיניות ממשלה זו.
בברכה
דודו קוכמן,עו"ד
מזכ"ל כפרי האיחוד החקלאי
[wysija_form id="4"]