האם שני חלקיה של קפריסין יתאחדו בשנית? חידוש שיחות השלום בין הצד היווני של קפריסין לצד הטורקי של קפריסין הביאו לידי כך שהצד הטורקי הודיע כי הוא עוצר את חיפושי הגז, שהביאו להעצמת הסכסוך בתקופה האחרונה
קפריסין הטורקית עוצרת את חיפושי הגז בים לטובת שיחות שלום
האם שני חלקיה של קפריסין יתאחדו בשנית? חידוש שיחות השלום בין הצד היווני של קפריסין לצד הטורקי של קפריסין הביאו לידי כך שהצד הטורקי הודיע כי הוא עוצר את חיפושי הגז, שהביאו להעצמת הסכסוך בתקופה האחרונה
בחודש אוקטובר 2014 שיחות השלום בין הצד היווני לצד הטורקי של קפריסין נעצרו, כשאחת הסיבות לכך הייתה אוניית חיפוש ססמי של טורקיה שתרה אחר גז בחופי קפריסין. השבוע עזבה האונייה את האיזור והחלה את מסעה חזרה לטורקיה, גורמים באיזור מעריכים כי הפעולה נובעת מרצון בין הצדדים לחזור לשולחן המשא ומתן.
השבוע פורסם כי חיפושי הגז בחופי קפריסין נחלו אכזבה, כששיתוף פעולה איטלקי-דרום קוריאני של חברות ENI-Kogas לא הניב תוצאות: קידוח הגז באתר מחוץ לחופי קפריסין העלה כי אין מספיק גז טבעי באתר לקידוח הניסיון.
לפני כחודשיים ערך ראש ממשלת יוון הטרי, אלקסיס טסיפרס, ביקור רשמי ראשון קפריסין לכבוד זכייתו. טסיפרס הקדיש לקפריסין את ביקורו הראשון במדינה זרה מאז בחירתו, כפי שהיה נהוג לאורך ההיסטוריה בקרב ראשי ממשלה חדשים ביוון. בנאום של טסיפרס הוא אמר כי טורקיה חייבת לכבד את הזכות של קפריסין לחפש אחר גז בלב ים במקום להוציא איומים על קפריסין, כדי ששיחות המשא ומתן המושהות לאיחוד חלקי האי המופרדים אתנית יוכלו לשוב לסדרן. טסיפרס גינה את המהלך הטורקי של שיגור ספינות חיפוש גז במקומות בהן קפריסין כבר העניקה רשיונות חיפוש מטעמה, ואמר כי מדובר בהפרה של חוק בינלאומי.
מספר חודשים לפני כן, ישראל נקלעה גם היא לתוך הסכסוך, כששר החוץ אביגדור ליברמן ביקר בקפריסין. במהלך הביקור הביע ליברמן תמיכה במאמציה של קפריסין לבצע קידוחי גז באזור הכלכלי שמדרום לאי, למרות התנגדותה של טורקיה. ליברמן אמר כי ישראל מכבדת את שלמותה הטריטוריאלית של קפריסין והביע תקווה כי האיחוד האירופי יוכל לשמש מתווך סביר ליישוב המחלוקת. חשוב לציין כי במידה ובעתיד ייחתם הסכם עם טורקיה להעברת צינור גז בין המדינות, תידרש הסכמתה של קפריסין מאחר והוא יצטרך לעבור בשטחה הטריטוריאלי.
באותו שבוע הגיע לביקור בישראל שר החוץ של החלק הטורקי של קפריסין, אוזדיל נאמי, שאינו מוכר כמדינה רשמית על ידי אף מדינה חוץ מטורקיה. הוא עלה לנאום במסגרת כנס שנערך בתל אביב על עסקים ואנרגיה, ועצם הנאום הביא לתגובות נזעמות מצד קפריסאים שנכחו בכנס. הקפריסאים זעמו מאחר וישראל לא מכירה בחלק הטורקי של קפריסין כמדינה ולכן על שר החוץ נאסר לקיים פגישות ונאומים פוליטיים רשמיים, נאומו של נאמי גם לא נכלל בתוכניית הכנס. במהלך נאומו אמר נאמי שלקפריסין הטורקית יש זכויות על מאגרי הגז שמתגלים לחופי קפריסין.
טורקיה השתלטה על צפון קפריסין בשנת 1974 ומאז הסכסוך נמשך כששתי המדינות לא מכירות אחת בשנייה. לקפריסין יש כרגע עתודות גז של כ-5 TCF באזור רישיון אפרודיטה המכיל בתוכו את בלוק 12, הנשלט על ידי קבוצת דלק ונובל אנרג'י, שהן השותפות המרכזיות גם במאגר "לוויתן" הישראלי.
[wysija_form id="4"]