הבוקר (א') התקיים הטקס לציון סיום שלב א' של פרויקט "כנס ירוקה", שהסתיים בהתקנת מערכת סולאר בהיקף של 4.65 דונם של פאנלים סולאריים על גגות הכנסת. המיזם הסולארי הוא המיזם הגדול והמשמעותי בפרויקט "כנסת ירוקה" שהושק לפני כשנה
השדה הסולארי על גג הכנסת נחנך בטקס חגיגי
הבוקר (א') התקיים הטקס לציון סיום שלב א' של פרויקט "כנס ירוקה", שהסתיים בהתקנת מערכת סולאר בהיקף של 4.65 דונם של פאנלים סולאריים על גגות הכנסת. המיזם הסולארי הוא המיזם הגדול והמשמעותי בפרויקט "כנסת ירוקה" שהושק לפני כשנה
תמונה ראשית: טקס חניכת כנסת ירוקה 2015. צילום: אדיר פטל, תשתיות
בשבועות האחרונים נראו ליד הכנסת מנופי ענק פורקים אל גגות הכנסת מטען יוצא דופן כ-1,500 פאנלים סולאריים שהגיעו בספינה. פאנלים אלו יוצרו בייצור מיוחד עבור השדה הסולארי של הכנסת שבימים אלו עמלים עשרות פועלים על בנייתו. השדה הסולארי ישתרע על 4,650 מ"ר מגגות הכנסת והוא יהיה בעל הספק מותקן של 450 קילו-וואט. המתקן שעלה לכנסת 2.4 מיליון שקלים, ייצר כ-10% מצריכת החשמל של הכנסת ויחד עם צעדים נוספים לייעול אנרגטי, צריכת האנרגיה של הכנסת צפויה לקטון בלא פחות משליש.
קרדיט צילום אוויר: דוברות הכנסת באמצעות גיא מדור
השדה הסולארי אמור לחסוך לכנסת כ-300,000 שקלים מידי שנה. יצוין כי שיטת הפעולה של המערכת היא "מונה נטו" – כלומר הערך הכספי של הייצור אמור להתקזז עם צריכת החשמל של הכנסת. הכנסת תהיה המוסד הממלכתי הראשון בישראל עם שדה סולארי הפועל בשיטה זו ומנכ"ל הכנסת, מר רונן פלוט, מקווה כי מוסדות ממשלה אחרים ורשויות מקומיות יחקו את הכנסת ויקימו אף הם שדות סולאריים.
לפני כשנה, בינואר 2014 השיקה הכנסת את שלב א' של פרויקט כנסת ירוקה, לאחר זמן המוערך על ידי גורמים בענף ב-6 שנים של עבודה קדחתנית מאחורי הקלעים כדי להביא את כל הגורמים המתאימים לידי אישור. הפרויקט כולל 13 מיזמים שאושרו ותוקצבו המתמקדים בחיסכון באנרגיה ובמים. הכנסת השקיעה בנושא כ-7 מיליון שקלים בסך הכל, והחיסכון השנתי הנובע מהפרויקט נאמד ב-1.5 מיליון שקלים לשנה. כל הפרויקטים שאושרו עומדים במבחן של כדאיות כלכלית וזמן ההחזר הממוצע של כלל הפרויקטים עומד על כ-5 שנים.
הפרויקטים ב"כנסת ירוקה" כוללים לא רק הקמת שדה סולארי לייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת כי אם גם התקנת צ'ילר חדש במרכז האנרגיה שהחום השיורי הנפלט ממנו משמש לחימום מים ויחסוך 50% מצרכי הגז של הכנסת, החלפת אלפי נורות לנורות לד, כיבוי אוטומטי של כל המחשבים בסוף יום העבודה, סקר השימוש במים לצורכי גינון ומעבר למודל השקיה חסכוני יותר, והתפלת מי העיבוי של מערכות המיזוג ושימוש בהם לצורכי השקיה.
החיסכון הכספי השנתי, יועבר ל"קרן ירוקה" שתיועד להמשך פרויקט "כנסת ירוקה" (כלומר ליצירת מיזמים נוספים). חטיבת התפעול של הכנסת פעלה במהלך שנת 2014 ביעילות ובזריזות ולמעשה השלימה את רוב הפרויקטים שתוכננו לשלב הראשון של "כנסת ירוקה".
מנכ"ל הכנסת רונן פלוט עונה לשאלת יוסף אברמוביץ'. סיור כנסת ירוקה 2015. צילום: אדיר פטל, תשתיות
בנוסף, הכנסת המשיכה בשנת 2014 את מגמת הפחתת הפסולת ושימוש מיותר במשאבים והגדילה את מגמת המחזור. כך הפחיתה הכנסת את השימוש בבקבוקי מים מינרליים בוועדות מ- 60,000 בקבוקים לשימוש בקנקני מים בלבד. משמעות צעד זה הינה הפחתת פסולת הפלסטיק בשלושים מ"ק פלסטיק והקטנת עלויות בחצי מיליון שקלים לשנה.
כאמור, אחת ממטרות פרויקט כנסת ירוקה הינה להביא את מסר הקיימות אל מוסדות ממשלה אחרים ואף אל פרלמנטים אחרונים. לאחרונה נחתמו מספר הסכמי שיתוף פעולה בין-פרלמנטריים עם מספר מדינות, ביניהן: אתיופיה, קניה, אוגנדה אלבניה ורומניה.
פרויקט מעניין שצפוי לצאת לפועל בהמשך השנה הינו הקמת גג ירוק מחקרי על הכנסת. במסגרת שיתוף פעולה עם חוקרי מרכז המחקר ע"ש קדס לאקולוגיה של גגות ירוקים באוניברסיטת חיפה, בראשות פרופ' ליאון בלאושטיין ובניהולו של ד"ר שי לוי,יוקצו כ-800 מ"ר משטח גג הכנסת לטובת הקמת הגג הירוק.
במסגרת המחקר, תוקם על גג הכנסת גינה ירוקה לצד מערכת פוטו-וולטאית וייבדק האם שילוב כזה מגדיל את נצילות התאים הפוטו-וולטאיים ואת מגוון המינים. על פי התיאוריה, הגג הירוק צפוי להגדיל את התפוקה הסולארית מאחר והוא יקרר את האיזור של הפאנלים – מה שמביא לעלייה בתפוקה.
גגות ירוקים תורמים גם הם ליעילות אנרגטית יותר גדולה של מבנים בכך שהם בולמים את הקרינה הישירה של השמש. הגג הירוק המחקרי יחד עם המערכת הפוטוולטאית הגדולה של הכנסת צפויים לתרום ליעילות אנרגטית יותר גדולה של מבנה הכנסת.
פרויקט כנסת ירוקה נכנס כעת לתכנון שלב ב' של הפרויקט. לקראת שלב זה יבוצעו סקרים בתחומי האנרגיה, מים, פסולת, רטרופיט וטבע עירוני ויושם דגש על פיתוח כלי ניהול סביבתי כמו ISO14001 – התקן הבין-לאומי לניהול סביבתי ושימוש בכלי ביקורת סביבתית (Environmental Auditing) על מנת ליצור בתחילת 2016 דו"ח קיימות תאגידי שיעריך את ביצועי פרויקט "כנסת ירוקה".
את אירוע ההשקה הנחה מגיש הטלוויזיה אברי גלעד והופיעה בו להקת "שאקאטק" שניגנה על כלי נגינה העשויים מחומרים ממוחזרים.
מנחה הטקס, אברי גלעד אמר: "זו הזדמנות להתחלה חדשה בכניסה ללב, לדמיון וליצירתיות של כל האזרחים במדינה ובמיוחד לבני הנוער. לכנסת יש גן וגג גדול ועובדים עם לב רחב, כל הנתונים להפיכתה למקום הכי ירוק בישראל. והינה יוצאת מכאן בשורה. הפיכת הכנסת למודל של יצירתיות סביבתית וחיסכון במשאבים זה רעיון מרומם ומשמח. אני רואה בעתיד הקרוב את האוטובוסים של התיירים מגיעים לכאן ועוברים הדרכה במסלול ירוק, ובחלומי אני רואה קבוצות נרגשות של ילדים שמגיעים לכנסת לראות את המהפכה הירוקה. ניתן לראות איך בית נבחרים יכול לשנות מדינה שלמה. אני מקווה שהירוק מהגג ירד אל חדרי הוועדות ואולם המליאה וישפיע גם על הפעילות הפרלמנטרית."
מנכ"ל ארגון חיים וסביבה, מר נאור ירושלמי אמר: "אמש צוינה ברחבי העולם שעת כדור הארץ, שתי יממות קודם לכן עברנו כולנו לשעון הקיץ שחוסך באנרגיה, והינה אנחנו כאן היום צועדים יחד צעד בדרך לקיימות ובעיקר למה שנשאיר לדורות שאחרינו. הגנת הסביבה איננה מותרות, עלינו לשמור עליה למען עצמנו ולמען הדורות הבאים. הרבה אתגרים נמצאים לפתחה של הממשלה החדשה, והתמודדות עם האתגרים הסביבתיים בישראל היא אחד מהם. כמה משמח לגלות שפחות משנה לאחר שהכנסת קיבלה את פרס "הגלובוס הירוק" רוב ההבטחות כבר קוימו, זו מנהיגות סביבתית אמתית. אני מקווה שהמנהיגות שהפגנתם כאן בכנסת תסחף אחריה גם אחרים ובראשם את הממשלה החדשה. כולי תקווה שהגג הסולרי ישמש כמגדלור ירוק לכלל הציבור בישראל ולחברי הכנסת החדשים לפעילות סביבתית."
יו"ר הכנסת יולי יואל אדלשטיין אמר בטקס: "מה שקורה כאן לנגד עינינו הוא באמת מרגש, זו מהפכה אמתית. אלו לא רק הפאנלים הסולריים אלא המסר, הרעיון, והדרך החדשה. זו לא רק מהפכת אנרגיה וחיסכון אלא גם נקודת מפנה בכל הקשור במהפכה התודעתית שאנחנו מקדמים בכנסת היוצאת, מזה כשנתיים. הצבת הפאנלים הסולאריים, גולת הכותרת של "כנסת ירוקה", תביא לניצול מיטבי של אנרגיית השמש, שיש לנו כאן ברוך השם בשפע, ותוביל יחד עם יתר מהלכי הייעול שביצענו במסגרת המהלך הכולל, לחסכון אדיר בצריכת החשמל – כשליש מצריכת האנרגיה של הכנסת. זהו חיסכון שיש לו משמעויות סביבתיות מרחיקות לכת לא רק במובן הכלכלי הישיר, אלא גם בצמצום דרמטי של הפגיעה בסביבה. אנחנו מצויים אמנם רק בעיצומו של מהלך ולא חלילה בסיומו, אבל זו ללא ספק נקודת ציון חשובה, שבה אנחנו יכולים להביט בסיפוק על מה שכבר נעשה בהצלחה רבה. אני מודה מאד לכולכם, ומייחל לראות את הכנסת עוד שנים רבות מובילה את המהפכה הירוקה, תוך שהיא מהווה מודל של חזון והשראה לארגונים, לפרלמנטים בעולם, למשרדי ממשלה ולכל אזרח."
בתם הטקס העניקו יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין ומנכ"ל הכנסת מר רונן פלוט, תעודות הוקרה לח"כ הכנסת דב חנין, וחברי הכנסת היוצאת ניצן הורוביץ וזבולון כלפה על פעילותם הסביבתית בכנסת ה-19. כמו כן הוענקו תעודות הוקרה למנכ"ל הכנסת מר רונן פלוט, אשר מוביל את פרויקט כנסת ירוקה, לד"ר שמאול חן – ראש תחום איכות סביבה וכנסת ירוקה, ולמר ניר נקדימון – סגן ראש אגף בינוי ותחזוקה.
[wysija_form id="4"]