דיוויד גילה הכריז כי התאחדות התעשיינים תוכל לשווק גז במרוכז למפעלים, מהלך שיביא להוזלת עלות הגז של המפעלים ובאופן פוטנציאלי יכול לעזור לשוק הגז להתפתח ולגדול. אך מה לגבי חברות שיווק הגז? והאם אין ניגוד אינטרסים עם חברת עושרד לשיווק הגז של נשיא התאחדות התעשיינים ועופר עיני?
תקדים: האם התאחדות התעשיינים הופכת להיות גורם עסקי במשק הגז?
דיוויד גילה הכריז כי התאחדות התעשיינים תוכל לשווק גז במרוכז למפעלים, מהלך שיביא להוזלת עלות הגז של המפעלים ובאופן פוטנציאלי יכול לעזור לשוק הגז להתפתח ולגדול. אך מה לגבי חברות שיווק הגז? והאם אין ניגוד אינטרסים עם חברת עושרד לשיווק הגז של נשיא התאחדות התעשיינים ועופר עיני?
תמונה ראשית: שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים. צילום: אדיר פטל, תשתיות
אתמול פורסם כי הממונה על הגבלים עסקיים אישר להתאחדות התעשיינים לנהל משא ומתן עם מפעלי התעשייה לצורך רכישת גז משותפת, היום שחררו ברשות להגבלים עסקיים את ההודעה הבאה:
הממונה על הגבלים עסקיים, פרופ' דיויד גילה, העניק פטור מהסדר כובל להתאחדות התעשיינים ומאפשר לה לנהל משא ומתן משותף בשם כל מפעלי התעשייה לצורך רכישה משותפת של גז טבעי ממאגר הגז תמר. מטרת ההתאחדות היא לנהל מו"מ על מנת להגיע להסדר שיאפשר לכל תעשיין לנצל את ההטבות בהתקשרות מול מונופול הגז הטבעי.
הממונה הדגיש במסגרת האישור כי "ניתן לקוות כי החיסכון בעלויות ההתקשרות והטבת התנאים המסחריים שיקבלו התעשיינים יגולגלו לפחות בחלקם לידי הצרכנים ובכך ייטיבו אף עם הציבור הרחב".
הממונה התנה את האישור במספר תנאים, בין היתר לאור החשש מיצירת "שולחן משותף" בין תעשיינים מתחרים במסגרתו עלול לזלוג מידע רגיש מבחינה תחרותית. במסגרת התנאים, ייאסר על בעלי תפקיד בהתאחדות, שבמקביל גם בעלים או מחזיקים במפעל תעשייתי בעצמם, לקחת חלק במו"מ המשותף מול ספק הגז. תנאי נוסף, שנועד למנוע יתרון בלתי הוגן לחברי ההתאחדות על פני מתחרים שלהם שאינם חברי ההתאחדות, הוא שגם תעשיינים שאינם חברי ההתאחדות יוכלו להצטרף להתאחדות ולהסדר בכל זמן נתון.
מפעלי תעשייה, שהינם צרכני הגז הטבעי, סובלים מהיעדר כוח מיקוח ברכישת גז, בשל העובדה שמאגר "תמר" הוא ספק הגז הבלעדי במשק הישראלי בתקופה הנוכחית. "על רקע דברים אלו ברור כי בהסדר המקנה לחברי ההתאחדות אמצעי שבעזרתו יוכלו להיטיב את תנאיהם, אשר יש להניח כי לא היו זוכים להם אילו היו מנהלים מו"מ פרטני מול ספק הגז, גלומה תועלת ברורה…. כמו כן, השיווק הישיר של גז טבעי לתעשיינים יצמצם את הצורך בגופים שירכזו את שיווק הגז הטבעי לתעשיינים ובכך יימנע מרווח כפול".
יודגש כי כל הסדר אליו תגיע ההתאחדות מול ספק הגז יובא גם הוא לאישור הממונה.
השאלות שעולות מאישור הממונה על ההיגבלים
מספר שאלות עולות מן האופציה שהשתחררה עכשיו להתאחדות התעשיינים, לשווק גז למשק, ואותן העברנו לידי דובר התאחדות התעשיינים:
1. האם לא ייווצר קונפליקט בין כך שהתאחדות התעשיינים תוכל לשווק גז טבעי, לבין חברת שיווק הגז הטבעי שהקים נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, יחד עם יו"ר הסתדרות העובדים לשעבר, עופר עיני. השניים הקימו יחד את החברה חודשים ספורים לפני כניסתו של ברוש לתפקיד.
2. האם יתאפשר לחברות המשווקות גז להגיע את הערותיהן בנושא לשימוע? מדובר במספר גדול של חברות שעובדות על שיווק גז למפעלים ולמרות שבכלי התקשורת האחרים נטען כי המטרה היא להילחם במונופול הגז, עשוי דווקא להיווצר בנושא מונופול אחר, של שיווק גז.
חברת עושרד
לאחר מסיבת העיתונאים שנערכה בחודש שעבר עם בחירתו של שרגא ברוש לנשיא התאחדות התעשיינים, התראיין ברוש לאתר "תשתיות" לגבי נושא הגז הטבעי ואמר: "אין לי ספק שהגז הטבעי זה הפתרון המיידי להורדת עלויות בתעשייה והוזלת מחירים במשק וגם שיפור כושר התחרות שלנו בעולם. היות שהגז הטבעי נמצא אז למעשה כל מה שתוקע אותנו עכשיו זה ביורוקרטיה ורגולציה ובשני הדברים האלה צריך לטפל בלי רחמים".
תשתיות: מה אתה מתכוון לעשות לשם כך?
ברוש: "אנחנו נשב מהר מאוד עם חברות התשתית שזכו במכרזים להוליך את הגז מנתג"ז ועד לצרכנים הסופיים, נשב גם עם איזורי התעשייה השונים, גם עם נתג"ז, נלמד מה הם החסמים ונפעל בכל הכוח על מנת להסיר את החסמים האלה. לא יכול להיות שמספר שנים לאחר שמצאו גז עדיין רק ל-10 מפעלים יש היום גז טבעי, זה מעכב את הצמיחה והתחרות, היינו יכולים להיות במקום אחר ואנחנו צריכים תוך שנתיים להיות במצב שרוב המפעלים יהיו כבר מחוברים לגז הטבעי ושהאחרונים יהיו כבר בעוד שלוש שנים".
תשתיות: לאחרונה הקמת חברת שיווק גז טבעי בשם עושרד יחד עם עופר עיני, יו"ר הסתדרות העובדים לשעבר, יהיה לחברה קשר לקידום הנושא?
ברוש: "החברה שלי עם עיני לא תעזור בכלום, היא חברת שיווק שדומה לכל החברות האחרות, הקטנות והגדולות יותר, כמו אמישרגז סופרגז ודורגז. היא תהיה עוד חברה שתשווק גז ואנחנו הרי בעד תחרות. הבעיה היא לא בחברות שמשווקות גז".
תשתיות: אז איפה הבעיה?
ברוש: "הבעיה היא בתשתית של הגז, הבעיה של חיבור המפעלים לגז, הבעיה היא בהשקעות שמפעלים צריכים לעשות כדי להתאים את עצמם לגז הבעיה זה הרגולטורים שמעכבים עם האישורים שכל אחד צריך להתאים. הבעיה היא החסמים הקטנים הרגולטורים שהמפעל צריך להביא. איזה משאית תביא את הבלון? זאת באמת בעיה לא חשובה".
[wysija_form id="4"]