הוועדה לתשתיות לאומיות (ות"ל) אישרה לאחר מאבק ארוך של הארגונים הירוקים וחברת החשמל את ההחלטה של שר התשתיות עוזי לנדאו משנת 2011, להטמין את קו הולכת החשמל בקרקע בחלקים הרגישים של המכתש. עוד הוחלט כי הקו העילי הקיים יפורק בתוך שנה מהקמת הקו החדש
אחרי 10 שנים של מאבקים: קו החשמל הסולארי במצפה רמון יוטמן בקרקע
הוועדה לתשתיות לאומיות (ות"ל) אישרה לאחר מאבק ארוך של הארגונים הירוקים וחברת החשמל את ההחלטה של שר התשתיות עוזי לנדאו משנת 2011, להטמין את קו הולכת החשמל בקרקע בחלקים הרגישים של המכתש. עוד הוחלט כי הקו העילי הקיים יפורק בתוך שנה מהקמת הקו החדש
תמונה ראשית: מכתש רמון. צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע
הוועדה לתשתיות לאומיות (הוות"ל) פרסמה בימים האחרונים, את החלטתה להפקיד את התכנית להקמת קו חשמל המתוכנן לחצות את מכתש רמון, במסגרתה הקו יוטמן באזורים הרגישים ולא יעבור מעל הקרקע. בחברה להגנת הטבע, שפעלה לביטול הכוונה להעביר את הקו מעל הקרקע ולהטמנתו, ברכו על ההחלטה, שעברה פה אחד, למעט הסתייגות של נציגת משרד הביטחון.
בהחלטת הוועדה נכתב: "הוועדה השתכנעה כי התכנית המוצעת מהווה את האיזון המיטבי בין הרצון להגן על ערכי הטבע והמורשת הייחודיים של מכתש רמון, לבין העלויות הגבוהות הנובעות מההטמנה החלקית של הקו. יש לחייב את פירוק הקו הקיים במכתש רמון לכל המאוחר תוך שנה מהפעלת הקו החדש".
המאבק בין הירוקים ותושבי מצפה רמון לבין חברת החשמל מעכב במשך קרוב ל-10 שנים את חיבור יישובי הערבה ואילת לרשת קווי המתח העליון הארצית (קווי 400 קילו-וואט). הקו המתוכנן לעבור ממצפה רמון ליישוב פארן בערבה יאפשר לא רק לשפר את רשת החשמל של אילת ויישובי הערבה, אלא גם לקלוט את החשמל שייוצר בשדות הסולאריים שיוקמו בעתיד בערבה. בשנת 2011 אישר שר התשתיות דאז עוזי לנדאו את הטמנת הקווים באדמה, אך חברת החשמל נלחמה בהחלטה שלו מאחר ולטענתם ההטמנה תייקר את ההולכה במאות מיליוני שקלים ותהווה תקדים מסוכן לשאר חלקי הארץ.
בחודש אפריל האחרון נפגעו שלושה עמודי חשמל בקו מצפה רמון המספק חשמל לעיר אילת, זאת בשל הרוחות החריגות בעוצמתן שנשבו באזור הנגב והערבה. הנזקים התגלו במהלך סיור מוסק של חברת חשמל, לאורך תוואי הקו, לצורך איתור נזקים.
החברה להגנת הטבע: "מברכים על ההחלטה, המוכיחה כי לא תמיד צריך להיצמד לפתרון הזול והקל ביותר, ושניתן למצוא חלופות טובות ומאוזנות, הלוקחות בחשבון ערכים סביבתיים חשובים, שלעיתים לא ניתן לכמת אותם מבחינה כספית. מכתש רמון הוא מהאזורים הערכיים והמיוחדים ביותר במדינת ישראל וקו חשמל מעל הקרקע היה גורם לנזק סביבתי ונופי קשה. ההחלטה של הוועדה מוכיחה כי לא תמיד צריך להיצמד לפתרון הזול והקל ביותר, ושניתן למצוא חלופות טובות יותר, שיש בהן איזון בין הקמת תשתיות נדרשות לבין שמירה על הטבע והנוף, הלוקחות בחשבון ערכים סביבתיים חשובים, שלעיתים לא ניתן לכמת אותם מבחינה כספית".
דורית בנט, מנכ"לית חברה לאנרגיה מתחדשת אילת-איילות: "ההחלטה הזו התקבלה עוד לפני חמש שנים על ידי שר התשתיות דאז ד"ר עוזי לנדאו. עצוב שחברת חשמל בחרה להילחם מול השלטון וגורמי התכנון ובכך בזבזו חמש שנים יקרות. אני מברכת על ההחלטה שתקדם הולכת חשמל סדירה ואיכותית לאילת ולערבה, הולכה זו תאפשר להפוך את אילת לעיר חכמה, להגדיל ייצור סולארי בערבה שמחכה לכך שנים רבות ובעיקר לגרום לכך שהעברת התשתית לא תזיק ותכער את אחת משמורות הטבע היפות והחשובות בישראל".