לצד השמחה של צרכני החשמל הביתיים על כך שתעריף החשמל שלהם הולך להיחתך בעשירית, ניתן למצוא גם צד אחר, של תעשיות ייצור החשמל שהפחד הקיומי שלהן גדל בהרבה בשבועות האחרונים. פנינו ליצרני החשמל הקטנים כדי לראות מה המשמעות של הירידה בתעריפי החשמל לגביהם
מה ירידת מחירי החשמל תעשה לתעשיית החשמל הירוק?
לצד השמחה של צרכני החשמל הביתיים על כך שתעריף החשמל שלהם הולך להיחתך בעשירית, ניתן למצוא גם צד אחר, של תעשיות ייצור החשמל שהפחד הקיומי שלהן גדל בהרבה בשבועות האחרונים. פנינו ליצרני החשמל הקטנים כדי לראות מה המשמעות של הירידה בתעריפי החשמל לגביהם
מחירי החשמל הגבוהים היוו סיבה טובה למעבר לאנרגיות המתחדשות ולהתייעלות האנרגטית בשנים האחרונות. תמיד היה ביקוש למכסות שסופקו על ידי גורמי הביורוקרטיה, והיזמים לא נרתעו מהליכים הארוכים שהם נדרשו לעבור כדי להקים פרויקט של חשמל ירוק בארץ מאחר וכאשר יש ביקוש – תמיד יהיה היצע. אך כעת גם הביקוש הולך לספוג מכה, מאחר ומחירי החשמל הולכים לרדת בקרוב ברמה גבוהה של כ-10%.
בשבוע האחרון פורסם כי חברת החשמל לקחה הלוואה של מיליארד שקלים כדי להתמודד עם ההפסד הצפוי לה מהורדת מחירי החשמל. מה תהיה ההשפעה על היצרנים הקטנים? פנינו לאנשים העומדים מאחורי האנרגיה הירוקה וציפינו למצוא חששות ולבטים לגבי ההמשך, אך למרבה ההפתעה מצאנו אופטימיות בקרב אנשי התעשייה גם בתוך מה שנדמה כתחילתו (או המשכו) של משבר:
שי פורת מנכ"ל ענבר אנרגיה סולרית: "אנחנו לקחנו בחשבון אפשרות של ירידת מחירי החשמל ובנינו מודל עלויות בהתאם, מה שמאפשר לנו להציע ללקוחות מחירי הקמה ותנאי מימון שמאפשרים לשמור על התשואות גם בתעריפים הנמוכים. אני מאמין שבטווח ארוך תהיה עליה מתונה של מחירי החשמל. מה שמעודד הוא שהגענו לגריד פאריטי – עלות הייצור המשוקללת שקבעה רשות החשמל היא כ-30 אגורות ומחירי החשמל הסולארי לבעלי גגות הם אפילו נמוכים מזה".
גדי הראלי, מנכ"ל האגודה הישראלית לאנרגיית רוח: "יש בהחלט מה ללמוד מההיסטוריה, כיצד ירידה במחירי הנפט והפחם גרמה לעצירה של פרויקטים ובלמה התקדמות בתחום האנרגיות המתחדשות, אולם בשונה משנות ה-80 אנו נמצאים בתקופה בה עברנו את נקודת האל-חזור. הקונצנזוס הגלובלי לצורך במעבר לאנרגיות מתחדשות אינו מושתת רק על החשש ממחירי הנפט והפחם שיעלה וייצא משליטה. הוצבו יעדים שאינם מכוונים לתחליף זול מהמקורות הפוסיליים אלא הצורך הברור והחד משמעי למעבר לדלקים שאינם מתכלים או מזהמים. סין היא הכלכלה החזקה בעולם כיום והיא אינה מתכוונת לשנות מדיניות בשל ירידה במחירי הדלקים הפוסיליים, היא הציבה לעצמה יעדים סביבתיים ברורים, עם התקנות ממקורות מתחדשים של מאות ג'יגה-וואט – הרבה יותר מאותן מדינות אשר בשנות ה-80 פעלו מתוך מניעים כלכליים טהורים בלבד".
הראלי המשיך: "היעדים הגלובליים והמחוייבות של הכלכלה החזקה בעולם הן הסיבות לכך שגם אם נראה ירידה קלה בתחומי האנרגיה המתחדשת, את כדור השלג הזה, כבר לא ניתן יהיה לעצור- לפחות לא ברמה הגלובלית. באשר לשוק המקומי, אני מאמין שגם כאן, שיקולים צרים של הצגת חסכון כזה או אחר לא יגרור להחלטות ממשלה אשר יפגעו פגיעה בתחום האנרגיות המתחדשות שקשה יהיה לשקם במשך שנים".
דן בר משיח, מנכ"ל אסקו ישראל להתייעלות אנרגטית: "אנחנו מקבלים בשמחה את הירידה במחירי החשמל, ואנחנו עדיין מעניקים ללקוחות שלנו הפחתה הרבה יותר גדולה ויציבה בחשבון החשמל שלהם עם ההתייעלות האנרגטית. אנחנו ממשיכים להתייעל ולהשתפר בעצמנו, ומכניסים את הטכנולוגיות המתקדמות בעולם לענף, מה שמאפשר ללקוחות לחתוך עוד יותר בחשבון החשמל שלהם".
בר משיח המשיך: "המשמעות העיקרית של ההורדה במחירי החשמל מבחינתנו היא שהחזר ההשקעה שלנו מתארך בתור היזמים של הפרויקטים והמשקיעים בהם, אך זה לא מרתיע אותנו ונמשיך לפעול לטובת ההתייעלות האנרגטית".
נדב טנא, מנכ"ל נופר אנרגיה: "הורדת תעריפי החשמל משפיעה על שלל התחומים בהם עוסקת נופר אנרגיה לרבות פרויקטי גנרציה וקוגנרציה, מתקני מונה נטו ושיווק הסכמי חשמל פרטי. לפיכך, נערכנו מראש להורדת התעריפים ואנו מציעים ללקוחותינו מגוון פתרונות המאפשרים שמירה על תשואה נאותה בתנאי השוק החדשים, לרבות מודלים עסקיים ייחודיים, חבילות מימון ומחירים אטרקטיביים".
טנא המשיך: "העובדה שגם במהלך השבועות האחרונים שימרנו את קצב כניסת העסקאות החדשות והמשכנו לקבל מימון בנקאי עבור הפרויקטים השונים מלמדת על האמון שרוחשים הגופים המממנים וציבור הלקוחות לתעשיית האנרגיות המתחדשות בכלל ולנופר אנרגיה בפרט, גם תחת תעריפי החשמל המופחתים".