מנכ"לית משרד התשתיות הלאומיות האנרגיה והמים, אורנה הוזמן-בכור, העבירה לפרופסור דיוויד גילה מכתב לגבי ההשלכות הצפויות בשל אי פיתוח שדה לוויתן
מנכ"לית משרד האנרגיה מתנגדת לפירוק מונופול הגז
מנכ"לית משרד התשתיות הלאומיות האנרגיה והמים, אורנה הוזמן-בכור, העבירה לפרופסור דיוויד גילה מכתב לגבי ההשלכות הצפויות בשל אי פיתוח שדה לוויתן
בין יתר הדברים, ציינה הוזמן בכור כי לאחר פרסום הצו המוסכם של מכירת מאגרי כריש ותנין מצד תשובה, גילה ונציגי הרשות הסבירו את יתרונות ותועלות הצו המוסכם למשק הישראלי. עוד טוענת הוזמן בכור כי הוצגו הן כלפי הרשויות השונות העוסקות ברגולציה של התחום, לרבות בדיון בנושא שינוי גבולות לווייתן. הוזמן בכור אומרת במכתב כי "שינוי עמדה זו ומבלי שהוצג שינוי בנסיבות שיש בו כדי להצדיק את המהלך, יש בו, להבנתי, כדי לפגוע פגיעה משמעותית ומהותית במשק האנרגיה בישראל".
בכור הוסיפה כי "ההשלכות המרכזיות של הקפאת פיתוח שדה לוויתן הן רבות וממשיות, ובכללן, הקפאה ועיכובים מהותיים בפעילות בתחום הגז הטבעי במדינת ישראל; ביטול המהלכים אשר נעשו לקראת ייצוא גז טבעי, על כל המשמעויות הנלוות לכך, הגיאופוליטיות והפיסקליות, אל מול ממשלות ארה"ב, מצרים, ירדן והרשות הפלסטינית; פגיעה באמינות האספקה ומגבלות אספקה חמורות; פגיעה בשרידות מערכת הגז הטבעי; פגיעה ממשית באטרקטיביות של מדינת ישראל בתחום חיפושי הנפט והגז; העלאת טענות רבות כנגד ממשלת ישראל ע"י גופים שונים שהשקיעו סכומים גבוהים בהסתמך על פיתוח משק הגז הטבעי בישראל והמשך תשלומים בגין רכישת גז טבעי נוזלי (LNG)".
בכור מסכת את מכתבה באומרה ש"העמדה המוחלטת של כל גורמי המקצוע במשרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים, היא כי דחיה מהותית של פיתוח שדה לווייתן, מעבר למועד המתוכנן בשנת 2018, תסב למשק האנרגיה בישראל נזק דרמטי וחמור במידה קיצונית".
בדבר אחד אני יכול לסכם את העניין, " בצע כסף" מצד שני הצדדים.
אחד, תשובה ואנרג'י שהשקיעו כספים, חלקם אני מניח של הציבור וכן של המדינה וכעת מעוניינים לקטוף את כל הקופה ( זו שאושרה להם כמובן) שנית המדינה או נציגים מטעמה שישבו בתחילה על הגדר ולאחר שסיכמו עם המשקיעים, חוזרים בהם לנוכח כמות הכספים שניתן לשאוב מהקידוח.
אנו הציבור, שסובל במשך עשרות שנים מאי השקעות הן של המדינה והן של גופים אחרים, כאשר קרקעות הציבור נמצאות בידי המדינה, משאבי הטבע מוחזקים על ידי גופים פרטיים ועושים בהם כשלהם, ולנו לכאורה נציגות דלה (ממשלה ומשרדיה), חסרי מעוף לעיתים אף משוחדת(אירוע השבוע החולף וזה לא חריג, זה למעשה נורמה שאימצו המנהיגים) יושבים על כספי הציבור ומחלקים אותו לאחרים. אולםן אנו שאמורים להינות ממנו נאלצים להילחם בביוקרטיה ובחוקים פוגענים הפוגעים בזכויות האדם, כאילו אנו מדינת עולם שלישית. אולי באמת אנו מדינה עולם שלישית הנוהגת כמדינה מתקדמת ואין לנו הבדל עם חיות האדם בסוריה,עירק ועזה שלא לומר סומליה, ניגריה ועוד.
אני מציע לראש הממשלה וכן לפרופ' גילה, שגילה רפיון בעת שהעניק לשותפות (תשובה ואנרג') שלא לדרוש בתחילה מקסימום עבור המדינה או יותר נכון עבור הציבור, לרדת מהעץ. גם כך אנחנו קוץ בתחת להרבה מדינות מערביות שמוכנות לקבור אותנו עם הבעיה הפלשתינית ובעיקר ההתייחסות לארה"ב.
המלצת, הסכמת, חתמת, נגמר הסיפור, תשאיר את הדבר להסטוריה לשפוט, אתה לא יכול להמשיך בתפקידך ולנסות להציל את משרתך, באמצעות מלחמה כנגד אלו שהשקיעו. יכולת לעשות זאת קודם לכן. מרגע שהמדינה הסכימה, אנחנו מחוייבים לכבד את ההסכם. לגבי תשובה ואנרג', הייתי פונה בדרישה להפנות כ- 10% מהרווחים לתחום החינוך ולעזרה לאנשים מבוגרים ובכך אולי לאזן בין האינטרסים של הציבור למשקיעים. הרווח הוא גבוה מהמצופה וכל אחד יוכל להינות מחלקו. פיצוץ בשלב זה של ההסכם לא יועיל לאזרח, למדינה בוודאי לא למנהגיה שכשלו למסור מלכתחילה את משאבי הטבע לאחרים. הייתה אפשרות שהמדינה תשקיע ותעביר את רווחיה לציבור, זה לא נעשה ולכן אין לבכות על חלב שנשפך.
מר תשובה היקר, תזכור שאתה חלק מהציבור שאפשר לך להתקדם לאן שאתה עומד כעת.