במושב בנושא אלטרנטיבות לגז הטבעי" שנערך במסגרת כנס אילת-אילות הבינלאומי לאנרגיה מתחדשת, השתתפו מנכ"ל משרד התשתיות הלאומיות האנרגיה והמים, אורנה הוזמן בכור; יו"ר רשות החשמל, אורית פרקש הכהן; מנכ"ל הכנסת, רונן פלוט; יו"ר הוועדה לאנרגיה ירוקה, ח"כ חנא סוויד; מנכ"ל משרד הכלכלה, עמית לאנג
אורנה הוזמן בכור: אם נמלא את מכסת המתחדשות, נעשה הערכה מחדש
במושב בנושא אלטרנטיבות לגז הטבעי" שנערך במסגרת כנס אילת-אילות הבינלאומי לאנרגיה מתחדשת, השתתפו מנכ"ל משרד התשתיות הלאומיות האנרגיה והמים, אורנה הוזמן בכור; יו"ר רשות החשמל, אורית פרקש הכהן; מנכ"ל הכנסת, רונן פלוט; יו"ר הוועדה לאנרגיה ירוקה, ח"כ חנא סוויד; מנכ"ל משרד הכלכלה, עמית לאנג
המנחה פתחה את הפאנל בפנייה אל יו"ר רשות החשמל, אורית פרקש הכהן. המנחה אמרה כי "בכל העולם נושא האנרגיה המתחדשת מתקדם, איפה מדינת ישראל ומה היעדים שאנחנו מציבים לעצמנו? האם אנחנו פוגשים אותם? לפני כשנה נעשה מחקר שמראה שבטכנולוגיות הקיימות אפשר להגיע ל 95% יצור מחשמל מאנרגיה מתחדשת אבל היעדים של ישראל הם 10% ל-2020. רשות החשמל היום נחשבת כמי שבולמת את התחום".
אורית פרקש הכהן הגיבה לפנייה של המנחה: "מי שקובע את היעדים מבחינת הכמות היא הממשלה והמכסות ממולאות. בנוסף הרשות גם קבעה הסדרים כלכליים בלי עלות עודפת כמו מונה נטו. הדגש שלנו הוא לשמור שהציבור לא ישלם יותר ממה שהוא צריך לשלם. כבר בשנה הבאה כ-1.5 מיליארד שקלים יממנו אנרגיות מתחדשות של הנכנסים הראשונים. אנחנו מאוד ממוקדים בנושא אבל יחד עם זאת גם מנסים לאזן בין העלויות לעלות הייצור ולהגיע לתעריף כלכלי".
לאחר מכן פנתה המנחה לאורנה הוזמן בכור, מנכ"ל משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים. המנחה שאלה את המנכ"ל מה יהיה אחרי שימלאו את המכסה עד 2020. מה הלאה. הוזמן בכור הגיבה ש"עד סוף העשור יש וודאות ואין חסמים. אם הייתי עובדת על הטווח הקצר היינו קובעים יעד של 5% ולא 7% אבל אנחנו התנגדנו לכוונת יוגב בגלל שאנחנו עובדים לטווח הארוך".
המנחה שאלה את עמית לנג, מנכ"ל משרד הכלכלה, באיזו צורה ישראל הולכת לתחום האנרגיה המתחדשת. מאחר ו"אנחנו אמנם מספר אחד בקלינטק אבל יש תחושה שאין מספיק קידום של המדען הראשי של משרדך לקדם את התחום. איפה זה עומד?". לנג ענה כי "אני מאמין שאנחנו נהיה בחזית הפתרונות. התקציב של המדען אמור לגדול בשנה הבאה ובתוכו ניתנו וניתנים הרבה מענקים לאנרגיה מתחדשת. אם יש כאן תעשייה מתפתחת ויזמים מדהימים עם רעיונות מדהימים מכל מיני תחומים. הממשלה יכולה קצת לסייע".
ח"כ חנא סוויד, יו"ר וועדת האנרגיה הירוקה בכנסת אמר כי "באופן כללי, ההתרשמות שלי כראש ראשות הוועדה באופן כללי ביחס ליישום החלטות הממשלה בתחום האנרגיה המתחדשת היא לא טובה. אנחנו עומדים על פחות מ 1% ביישום נושא האנרגיה המתחדשת. אני לא מבין איך אמורים לעמוד ביעד בנתונים כאלה. נכון שגז טבעי יותר זול מדלקים פוסילים אחרים ופחות מזהם, אבל יחד עם זה הוא מזהם. יש מי שחושב שבישראל גז הוא הפתרון. הדבר משול למי שיש לו עודף משקל הולך לרופא שאומר לו לאכול עוגות דלות קלוריות. אלו עדיין עוגות. הגז פחות מזהם, אבל הוא עדיין דלק פוסילי. הממשלה מימנה את הטייקונים כדי למכור גז במקום לתת פטור ממס למי שפועל בתחום האנרגיות המתחדשות".
כנס אילת אילות הבינלאומי לאנרגיה (7-10.12) נערך זו השנה ה-6, ומתמקד בשרשרת הערך ושרשרת הייצור של אנרגיות מתחדשות. הכנס חותם את שבוע האנרגיה בישראל, שהחל בכנס תחליפי הדלקים בחסות משרד ראש הממשלה. אל הכנס הגיעו גם השנה כ-1000 אנשי עסקים, יזמים, חוקרים וקובעי מדיניות, מהארץ ומהעולם, כדיי לדון באחד הנושאים המרכזיים שעומדים על סדר היום הישראלי והעולמי: התנתקות מהתלות בנפט והרחבת השימוש במשאבים חדשים ליצירת אנרגיה. בין הנושאים שיידונו בכנס: הפיכת ישראל ליצרנית ויצואנית ענק של טכנולוגיות לשימוש באנרגיה מתחדשת; Internet of things וניהול חכם (חסכוני ויעיל) של רשת החשמל; עידוד ייצור אנרגיה חלופית off grid ויצוא למדינות עולם שלישי ועוד.
בתמונה הראשית: פאנל אנרגיה מתחדשת. כנס אילת-אילות, מימין: מנכ"ל משרד התשתיות הלאומיות האנרגיה והמים, אורנה הוזמן בכור; מנכ"ל משרד הכלכלה, עמית לנג; יו"ר הוועדה לאנרגיה ירוקה, ח"כ חנא סוויד; יו"ר רשות החשמל, אורית פרקש הכהן; מנכ"ל הכנסת, רונן פלוט. קרדיט צילום: ארן דולב