תושבי ערד דורשים מהמועצה הארצית לתכנון ולבניה להתנגד לכריית פוספט בערד מכיוון שלא נבחנו חלופות לכריית פוספטים במקומות אחרים והתעלמו מהסכנה הבריאותית לתושבי האזור. מחר – הפגנת תושבי ערד מול המועצה הארצית
תושבי ערד: לא נבחנו חלופות לכריית פוספטים ומתעלמים מהסכנה לתושבי האזור
תושבי ערד דורשים מהמועצה הארצית לתכנון ולבניה להתנגד לכריית פוספט בערד מכיוון שלא נבחנו חלופות לכריית פוספטים במקומות אחרים והתעלמו מהסכנה הבריאותית לתושבי האזור. מחר – הפגנת תושבי ערד מול המועצה הארצית
תמונה ראשית: פוספטים. צילום: שאטרסטוק
עמותת "רוצים לחיות בלי מכרות" פנתה לחברי המועצה הארצית לתכנון ולבניה בדרישה לדחות את מסמך המדיניות לכריית מחצבים שיעלה מחר לדיון, מכיוון שהמסמך פוסל את כל החלופות האחרות לכריית פוספט בגלל מחסור במידע. לטענת עו"ד אפי מיכאלי, בא כוח העמותה, שמייצגת את תושבי ערד והסביבה, אין בפני המועצה הארצית מספיק מידע על מנת לקבל החלטה מושכלת ומבוססת, במיוחד לאור עמדת משרד הבריאות שכריית פוספט בערד תביא לעליה בתחלואה ובתמותה של התושבים באזור.
עו"ד מיכאלי מציין במכתבו למועצה הארצית כי למרות שקיומם של מרבצי פוספט גדולים אחרים כדוגמת הר נשפה ידועה כבר מאמצע שנות ה-80, לא נעשתה כל בדיקה בנוגע לאיכותם או לכמות בהם. בנוגע להר נשפה שבנגב המזרחי, בו כמות הפוספט היא יותר מפי שניים מבקעת ערד, כתב עו"ד מיכאלי, כי "יודגש האבסורד, כי בעוד אזור בעל ערכים סביבתיים הוגדר כאזור "אל-געת", האזור בו נשקפת סכנה לחייהם ובריאותם של בני אדם על-פי המשרד האחראי – משרד הבריאות – נבחר כחלופה המומלצת". לטענת מיכאלי גם מרבצים שבשכבות העמוקות של המכרות הקיימים, בהם אין סכנה בריאותית או ערכים סביבתיים לא נבדקו כלל.
עוד טוען עו"ד מיכאלי, כי לא נעשתה בדיקה כלכלית בלתי תלויה של התרומה של הקמת המכרה לתעסוקה בדרום, זאת בהיעדר נתונים על מספר העובדים במכרות לעומת מספר העובדים בתעשיית הפוספט, ולא נעשתה כל עבודה כלכלית מקיפה לניתוח חלופות הכריה, כולל הקמת מפעל באזור הר נשפה ובכך לצמצם את סכנת תאונות הדרכים. בנוסף, הוא טוען כי מסמך המדיניות מתעלם מההשלכות הפוליטיות והכלכליות של הכפר אל-פורעה על 6,000 תושביו, למרות שהכפר החל בהליכי הכרה.
לסיכום מכתבו קובע עו"ד מיכאלי, כי "נדרשת עבודה יסודית ומקיפה יותר של ניתוח החלופות באמצעים שונים בטרם קבלתה של כל החלטה בנושא. קבלתה של החלטה בנושא בעת הזו תהה פגומה באופן בלתי סביר שכן אין בפני חברי המועצה המידע המלא, המקצועי והמקיף ביחס להחלטה ולחלופות הקיימות למדיניות כריית פוספט בישראל. כידוע, החלטה מנהלית הנסמכת על מצג עובדתי חסר וחלקי הינה החלטה פגומה הניתנת לביטול באמצעים משפטיים".
ד"ר שרית עוקד, יו"ר עמותת "רוצים לחיות בלי מכרות", מסרה, כי "משרדי הממשלה התגייסו לשרת את ההון על חשבון הבריאות והחיים שלנו. אנחנו מאמינים שזה לא מקרי, שלמרות שמשרד האנרגיה יודע על מרבצי הפוספט האחרים כבר 30 שנה, הוא לא טרח עד היום לבדוק את ההיתכנות של כרייתם. גם משרד הכלכלה לא עשה את הבדיקות הכלכליות הנדרשות, ובמקום לבצע את תפקידו תקף את משרד הבריאות וניסה לערער את האמינות שלו. החיים שלנו נמצאים על הכף, ולכן כל החלטה שמאשרת את המסמך הינה החלטה חסרת אחריות שתגרום להרג חפים מפשע ונובעת מלחצים של הון על מקבלי ההחלטות".