ועידת התעשייה 2014 של איחוד התעשיינים נערכת בסוף השבוע במלון הרודס באילת, מאות אורחים שומעים נאומים סוערים מפי ראשי התעשייה בארץ. מנכ"ל סופרגז: מדברים על מילקי וקוטג' אבל תנובה מחכה לשלושה מפעלים שיחברו אותה לגז ולא מחברים
ברוורמן בכנס התאחדות התעשיינים: רמת הבריאות, החינוך והרווחה בישראל הם בתחתית
ועידת התעשייה 2014 של איחוד התעשיינים נערכת בסוף השבוע במלון הרודס באילת, מאות אורחים שומעים נאומים סוערים מפי ראשי התעשייה בארץ. מנכ"ל סופרגז: מדברים על מילקי וקוטג' אבל תנובה מחכה לשלושה מפעלים שיחברו אותה לגז ולא מחברים
בתמונה הראשית: יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ אבישי ברוורמן בועידת התעשייה 2014 באילת. צילום: התאחדות התעשיינים
יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ אבישי ברוורמן פתח את דבריו היום בועידה, בכך שבמדינת ישראל, למרות הכותרות, דווקא אין כלכלה טובה כמו שמתארים חדשות לבקרים: "זה שיש פה כלכלה טובה זה חצי נכון, אבל אסור לנו לשכוח שרמת הבריאות, החינוך והרווחה אצלנו, הם בתחתית מבין המדינות המערביות. זאת אחרי שבעבר היינו ב- 'טופ' בתחומים האלו. מצב זה קשור לעובדה שאין למדינה מספיק הכנסות ממיסים ולכן אם לא נבנה פה תעשייה ונעלה את הפריון של העובדים, המדינה לא תצליח להתקדם. בהקשר זה, אני בעד שכר המינימום, אבל אי אפשר להעלות שכר בלי הגבלה, בלי להעלות פריון".
ועידת התעשייה 2014 של איחוד התעשיינים נערכת בסוף השבוע במלון הרודס באילת. מהבוקר הגיעו למלון הרודס באילת מאות מאורחי הועידה, בהם רבים מראשי המשק והתעשייה ועיתונאים בכירים מהתקשורת הארצית. האורחים נהנו בקבלת המלון מתערוכה ייחודית של צילומים נדירים, אשר מציגים את התעשייה הישראלית בראשית דרכה ואת פעילותה של התאחדות התעשיינים לאורך השנים. ח"כ עמיר פרץ היה בין הנואמים היום במסגרת הועידה ואמר כי המפתח לכלכלה מוצלחת הוא המצב המדיני. "יש לזכור כי הצמיחה הגדולה ביותר בישראל הייתה בימים של תהליך מדיני. היום ללא תהליך, רוח הקיפאון נושפת מכל העולם ופוגעת בכל תחום כולל בתעשייה".
יו"ר מפלגת העבודה ויו"ר האופוזיציה, ח"כ יצחק הרצוג, השתתף היום, בדו שיח "אחד על אחד" עם עיתונאית ערוץ 2, קרן מרציאנו והתייחס לירידה בצמיחה. "בשנת 86' הייתי מזכיר המועצה הכלכלית חברתית, שכללה גם את נשיאי התאחדות התעשיינים לשעבר, אלי הורוביץ ודב לאוטמן וגם היום כשאני מאזין לדיונים, אני רואה שכלום לא השתנה 30 שנה. אנשים לא מבינים את חשיבות התעשייה למשק. שר הכלכלה, נפתלי בנט, חושב שהעוגן יהיה ייבוא וזה יפתור את כל הבעיות. זו טעות. בנט היה צריך ללכת איתי על מע"מ דיפרנציאלי".
למה תעשיית הגז בישראל לא מתפתחת? זו הייתה השאלה המרכזית שעלתה בפאנל בנושא הגז, שנערך בוועידה בהנחיית סמנכ"ל התפעול הגלובאלי של חברת אדמה, אבי אברמוב. סמנכ"ל הכלכלה והרגולציה של חברת דלק קידוחים ואבנר חיפושי נפט, יהודה סבן, פתח את הפאנל וענה בתשובה כי " מצאנו כמות עצומה של גז טבעי בישראל. למאגר לוויתן הכנו תוכנית פיתוח עם חברת נובל אנרג'י בהיקף של 6.5 מיליארד דולר, שיישומה יניב למדינה 300 מיליארד שקל ויפחית את העלויות לתעשייה בכ- 6 מיליארד שקל בשנה. כמו כן, על אף קשיים רגולטורים רבים שעובדי ממשל מטילים עלינו אחת לבקרים, בכוונתנו לסיים לפתח את מאגר לוויתן בזמן". יו"ר השדולה לקידום התעשייה והתעסוקה בצפון, ח"כ רינה פרנקל, התייחסה גם היא לקשיים הרבים שהמדינה מערימה על המפעלים בבואם להתחבר לגז טבעי ואמרה כי "מהביקורים הרבים אצל תעשיינים, הבנתי שנושא ההתחברות לגז הוא קריטי. אם זה לא יקרה בקצב הרצוי, מפעלים רבים ימשיכו להפסיד ולבסוף ייסגרו". מנכ"ל מכון התקנים, דני גולדשטיין, אמר כי במכון עושים ככל שביכולתם בכדי לעזור למפעלים להתחבר. "אנחנו עושים הדרכות למפעלים, בעיקר למפעלים קטנים ובינוניים". מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, דוד לפלר, הוסיף ואמר כי "אני רגיל למושבים על רגולציה, כשאני בתפקיד ה- 'חסם', לכן חשוב לי לומר שאם יש למישהו בעיית רגולציה בהתחברות לגז אפשר להרים אלינו טלפון. לדוגמה מפעל פניציה הרימו אלינו טלפון ועזרנו להם. צריך לזכור שלרגולציה יש גם תפקיד חשוב – לשמור על בריאות הציבור".
אייל חנקין, מנכ"ל סופרגז אמר בפאנל: "בכל 2014 חוברו רק שני מפעלים בישראל לגז. מדברים על מילקי בברלין וקוטג' אבל תנובה מחכה לשלושה מפעלים שיחברו אותה לגז ולא מחברים. למה לא מחברים? כי צריך להקים צנרת דרך אדמות שהיתרי הבנייה בהן מסובכים כמו אדמות של דרוזים וצ'רקסים ולוקח אישורי אדמה וכו' ואז כשזה מגיע אליך למפעל מגלים שהאדמה של המפעל שלך היא בכלל אדמה קדושה ואתה צריך להזיז את המפעל 100 מטר. פניציה זה צנרת שעולה לנו מאות מיליוני שקלים ועד היום הצלחנו להניח 800 מטר של צנרת".
מנכ"ל משרד ראש הממשלה, הראל לוקר, הגיע הבוקר לנאום בועידה, לראשונה מאז הודיע על התפטרותו. לוקר סיפר כי לפני כמה ימים חזר מביקור ביפן, בו היה עם נשיא התאחדות התעשיינים, צביקה אורן והרגיש גאווה גדולה על המוניטין הנפלא שיש לתעשייה הישראלית בעולם. "ליפנים יש הגדרה מעניינת לתעשייה הישראלית: הם קוראים לה "חדשנות רדיקלית". ככה הם רואים אותנו – כחדשנים ויצירתיים בצורה יוצאת דופן. אנחנו צריכים לעשות הכל כדי להמשיך ולשמור על המוניטין הזה ולהמשיך להוביל את נושא החדשנות בעולם, תוך שילוב מגזרים נוספים מהמגזר הישראלי בשוק העבודה".
יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, נאם היום בועידת התעשייה 2014 באילת ואמר כי הסיבה שהתעשייה בפריפריה ובדרום בפרט נמצאת במצוקה, היא בשל היעדר תשתיות. "אני לא מדבר על מפעל שאין לו זכות קיום והוא נופל, אלא על מפעלים שיכולים להצליח אבל המדינה לא נותנת להם את התשתיות הבסיסיות וחוסמת אותם בבירוקרטיה בלתי אפשרית".
במסגרת פאנל "עבודה ישראלית" שנערך הבוקר בועידה, הודיע נשיא התאחדות התעשיינים, צביקה אורן, הודיע כי הוא תומך בהעלאת שכר המינימום, אך זאת כחלק מהסכם כולל עם המדינה וההסתדרות, אשר יכלול הפחתה של מס המעסיקים: "שכר מינימום למעשה מאלץ אותנו המעסיקים, לשלם לעובד יותר ממה שאנחנו חושבים שמגיע לו על פי התפוקה, מה שיוצר למעשה תשלום של שכר עודף. למרות זאת, אני כן בעד כל פעולה שתעלה את המשכורות". עם זאת, אורן מתנגד להשבתת המשק במטרה להעלות את שכר המינימום כי היא לא מאפשרת משא ומתן אמיתי: "כדי להגיע לפיתרון נכון, הצדדים צריכים להיות מוכנים להקשיב אחד לשני".
מנכ"ל התאחדות התעשיינים, אמיר חייק, נשא נאום סוער במיוחד מול שר הכלכלה, נפתלי בנט ואמר לו בהקשר לבעיית יוקר המחייה בישראל כי "אדוני השר, למרות מה שאתם מנסים להדביק לנו, אנו התעשיינים לא הבעיה ליוקר המחייה, אנחנו הפיתרון. אם חפצי חיים אנחנו, אנחנו צריכים תעשייה שתהיה חלק משמעותי מהכלכלה הישראלית."