רון אדם, הנציג הישראלי בסוכנות הבינלאומית לאנרגיות המתחדשות IRENA, נכח בישיבה של מועצת הארגון שנערכה השבוע וחזר עם עדכונים ותובנות. דיווחו מובא כאן במלואו
רון אדם, הנציג הישראלי בסוכנות הבינלאומית לאנרגיות המתחדשות IRENA, נכח בישיבה של מועצת הארגון שנערכה השבוע וחזר עם עדכונים ותובנות. דיווחו מובא כאן במלואו
בתמונה: רון אדם, נציג ישראל בועידת IRENA
מאת: רון אדם
הישיבה השמינית של מועצת ארגון IRENA, הסוכנות הבינ״ל לאנרגיות מתחדשות, התקיימה בתאריכים 3-4 נובמבר 2014 באבו דאבי, איחוד האמירויות. המועצה מורכבת מנציגי 21 מדינות. יו״ר המועצה הוא נציג אורוגוואי וסגניו הם מהודו ומלזיה. שמי הוא רון אדם ואני איש משרד החוץ הישראלי ומשמש כנציג הקבוע של ישראל במועצה.
בישיבת המועצה השתתפו נציגים ממשרדי אנרגיה וחוץ מכל 21 המדינות החברות במועצה וכן נציגים מ-71 מדינות משקיפות. ראש ממשלה יחיד כיבד את נוכחותו במושב, ר״מ טונגה וכן שר החוץ של אוגנדה. בינואר 2015 תתקיים ישיבה שנתית של העצרת הכללית של הארגון. כיו״ר העצרת ייבחר שגריר יפן ולצורך כך כבר נסגרה גם תרומה נאה לארגון. המזכ״ל עדנאן צפוי להיבחר לקדנציה שניה.
IRENA היא סוכנות צעירה בין הסוכנויות והארגונים הבינלאומיים, שהוקמה בשנת 2011 ועדיין מצוייה בתהליך חיפוש של דרכה, אך ברור כי נושא השימוש במקורות מתחדשים בעולם הולך וגובר. ראש הארגון דיווח על עלייה של 16% בשנת 2014 בהוצאות מדינות העולם על פיתוח מקורות אנרגיה מתחדשים. בשנתיים האחרונות ניהל הארגון דיאלוג עם מדינות בקשר להכפלת חלקם של מקורות מתחדשים בשימוש כמקור לאנרגיה עד 2030 בעולם, ולצורך כך פרסם שני פרסומים חדשים ומשמעותיים בשם REthinking Energy וכן REmap 2030. הסוכנות גם השתתפה בכינוסים של האו״ם, שהתקיימו לאחרונה בנושא שינויי אקלים בלימה ובניו יורק.
לפי חוקת הארגון המונח אנרגיות מתחדשות כולל: אנרגיה ביולוגית, גיאותרמית, הידרולוגית, אוקיאנית (כולל גלי ים), סולארית ואנרגית רוח. הסוכנות, המהווה מרכז מידע עולמי המעודכן ביותר בתחום, מסייעת למדינות לגבש מדיניות לאומית בנושא פיתוח ושימוש במקורות אנרגיה מתחדשים, הן בקרב מדינות מתפתחות והן מדינות מפותחות. זאת בעזרת כלים שהארגון פיתח במשך התקופה הקצרה שהוא קיים. במזכירות עובדים 90 עובדים מ-41 מדינות. הארגון מחפש כעת סגן מזכ״ל.
הודו תופסת תאוצה בנראות שלה בדיוני הארגון, נראות המשקפת כמובן את התרחבות המשמעותית עד כדי 32 ג׳יגה-וואט מותקנים, שהם כ-13 אחוז מהאנרגיה של המדינה. כעת 6.5% מהחשמל בהודו מגיע ממקורות מתחדשים והתכנית היא להגיע ל-20% עד שנת 2022. לצורך כך הקימה הודו משרד ממשלתי לאנרגיות חדשות ומתחדשות, ושלחה את מנכ״ל המשרד, Upendra Tripathy, להשתתף בישיבת המועצה. עוד נראו היטב קוריאה צרפת ובריטניה וכמובן UAE (איחוד האמריויות הערביות). הודו הודיעה על כנס ראשון מסוגו בשם re-invest בנושא אנרגיות מתחדשות שיתקיים בניו דלהי 15-17 בפברואר 2015.
איחוד האמירות היא המדינה המארחת את הארגון והשפעתה על הארגון היא עצומה, הן בשל הסמיכות הפיזית והקשרים הפוליטיים עם ראש הארגון ובוודאי על ידי חלקה בתקציב הארגון (שמסתכם בכשליש). UAE מפקחת מקרוב אחר הנעשה בארגון, וזאת כמדינה המייצרת 3.5 מיליון חביות נפט ביום ומייצאת יותר מ-2 מיליון חביות מתוכן (השלישית בעולם אחרי סעודיה ורוסיה). זאת לצד הקמת פרוייקטים של אנרגיה מתחדשת ברחבי המדינה, כולל המטה החדש לארגון, שהוקם לאחרונה בעיר העתיד הירוקה Masdar city סמוך לאבו דאבי.
מושב המועצה דן במכלול הנושאים המעכבים את מדינות העולם מלהתקדם באופן מהיר לכיוון של שימוש במקורות מתחדשים, ומציב אתגר להכפלת כמות החשמל המיוצרת בשימוש במקורות אנרגיה מתחדשת עד 2030. באופן מיוחד הוכנו דוחות על שלוש מדינות שיש בהן עניין רב במיוחד: סין, ארה״ב ואיחוד האמירויות. לסיום ניתנה לי הבמה של הועידה וניצלתי את נאומי בכדי לקדם את כנס אילת אילות ואת שבוע האנרגיה הישראלי על מרכיביו השונים.