ידיעה ראשונית: לידי אתר "תשתיות" הגיעה התכתבות בה מתעניינים עובדי חברת החשמל ברכישת מכשירים לייצור קוגנרציה במפעלים ובקיבוצים, אף כי מהלך כזה עשוי להוות הפרה של המעמד המונופוליסטי שלה בתחום ייצור החשמל
בלעדי: חברת החשמל פותחת בתחרות מול יצרני החשמל הפרטיים
לידי תשתיות הגיעה התכתבות בה מתעניינים עובדי חברת החשמל ברכישת מכשירים לייצור קוגנרציה במפעלים ובקיבוצים, אף כי מהלך כזה עשוי להוות הפרה של המעמד המונופוליסטי שלה בתחום ייצור החשמל
יפתח רון-טל, יו"ר חברת החשמל – צילום: מוטי רוזנבלום
גורמים בענף הקוגנרציה נדהמו לגלות שחברת החשמל מעוניינת במערכות קוגנרציה לקיבוצים ולמפעלים בינוניים שיעמדו על גודל שבין 1-5 מגה-וואט, מה שעשוי להוות הפרה של המעמד המונופוליסטי שלה בתחום ייצור החשמל ואף עשוי לגרום לכאורה לניגודי אינטרסים.
גורם מענף הקוגנרציה מסר לאתר "תשתיות": "כשחברת הקמה של קוגנרציה רוצה להקים מערכת קוגנרציה אז חברת החשמל היא זו שבאה ומאשרת את המערכת. אפשר יהיה להגיע למצב, כמו שהיה לתחנות כוח פרטיות כמו דוראד, שהיא לא מוכנה לחבר אותם בגלל כל מיני סיבות. אתה לא יכול להיות מצד אחד זה שמאשר את ההקמה ומהצד השני להתחרות".
עוד הוסיף הגורם: "יש חוק שדן בחברת החשמל, הם מונופול, הם הרשת. למי הם ימכרו עודפים? לעצמם? באיזה מחיר? הטיעון שלהם הוא שתחנות ייצור חשמל שמייצרות מתחת לחמישה מגה-וואט לא נחשבות לתחנות כוח. ומצד שני כשחברת קוגנרציה רוצה למכור עודפים לרשת הם אומרים להם שהם תחנת כוח וצריך להביא אישורי ייצור. הם מחזיקים את החבל משני הקצוות".
מערכת קוגנרציה היא בעצם תחנת כוח פרטית שמפעל בדרך כלל מקים בחצר שלו, ומשתמש בה לשני צרכים: גם משתמש בחשמל שתחנת הכוח מפיקה כדי להניע את המפעל, וגם משתמש בקיטור שתחנת הכוח מפיקה לצרכים הפנימיים שלו. מפעל ממוצע יכול לחסוך כ-800 אלף שקלים בשנה על ידי שימוש בטכנולוגיה הזאת, והיא אף יכולה למכור חזרה לחברת החשמל את עודפי החשמל שהמפעל מייצר אך לא צורך.
בשנת 1999 פרסמה הרשות להגבלים עסקיים הכרזה רשמית בה היא מודיעה שחברת החשמל בישראל היא מונופול לתחומים הבאים: א. אספקת חשמל – ייצור חשמל ומכירתו. ב. הולכת חשמל וחלוקתו. ג. מתן שירותי גיבוי לצרכני חשמל ויצרניו.
ראוי לציין שוועד עובדי חברת החשמל עצרו בצורה עקיפה עד לפני מספר ימים את תחום ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות, מאחר שהשופט רמי כהן מבית הדין לעבודה בחיפה אסר על המדינה לנקוט כל מהלך שיש בו "שינוי אשר משפיע או יכול להשפיע על סמכויות חברת החשמל" וזאת עד לסיום המשא ומתן בין המדינה לוועד העובדים וההסתדרות על רפורמה בחברת החשמל. ההחלטה גרמה למספר יזמי אנרגיות מתחדשות ואף למדינה עצמה לערער עליה ולבסוף שונתה במעט על ידי בית הדין הארצי לעבודה.
תגובת חברת החשמל: "בעקבות פנייה של מספר גופים יזמיים בתחום, חברת החשמל בוחנת האפשרות לספק שירותי ייעוץ ושירותים מקצועיים אחרים בתחום הקוגנרציה. לחברת החשמל ידע ויכולות רבות בתחום ייצור חשמל וקיטור ואנו נשמח להעמיד שירותים אלו במקום חברות זרות המציעות שירותים דומים בעולם. חברת החשמל לא פנתה לאף מפעל או קיבוץ בהצעה להקים תחנת כוח פרטית".
את תגובת רשות החשמל לכתבה לא ניתן היה להשיג עד למועד פרסומה.
[wysija_form id="4"]