משרד המשפטים: רגע לפני הדיון התברר שמשרד הכלכלה חושש מהיבטים מסוימים של יישום התקנות בשל העלויות; מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה ירוקה: ללא חובת יישום, התקנות הן פספוס גדול
ועדת הכלכלה דחתה אישור תקנות שנועדו להרחיב את החובה לביצוע סקרי התייעלות אנרגטית ויישום תוצאותיהם, בשל מחלוקות בין משרדי הממשלה
ועדת הכלכלה של הכנסת החלה לדון אתמול (ב') בתקנות שנועדו להבטיח חיסכון ויעילות בניצול מקורות אנרגיה ובשימוש באנרגיה, ובמהלך הדיון התברר כי משרד האנרגיה לא התייעץ בנושא עם משרדי הכלכלה והתיירות שחוששים מעלויות יישום הסקרים. בשל כך החליט ח"כ חנא סוויד, שעמד בראשות הישיבה, שלא להצביע על התקנות. הוא קרא למשרד האנרגיה והמים להגיש לוועדה נוסח מתוקן בהקדם, ואמר כי ככל שהנוסח יוגש מוקדם יותר כך ניתן יהיה להקדים את אישור התקנות.
מנהל האגף לשימור אנרגיה במשרד האנרגיה, אדי בית הזבדי, הסביר כי כיום צרכנים שמשתמשים ב-2,000 טון דלקים בשנה ומעלה חייבים לבצע סקר לאיתור הפוטנציאל לשימור אנרגיה. לדבריו, במשרד הגיעו למסקנה שיש להרחיב את הדרישה לבצע סקר גם למי שצורך 700 טון דלקים בשנה ומעלה. הוא הוסיף כי בעקבות השינוי עוד כ-600 צרכנים יחויבו לבצע סקרים, וכל מפעל כזה יכול לחסוך כ-20% מצריכת האנרגיה שיכולה להגיע לכ-400 אלף שקל בשנה. הוא אף ציין כי התקנות כוללות חובה ליישם את המסקנות תוך 3 שנים.
לדברי בית הזבדי, המשרד קיים הידברות בנושא התקנות עם התאחדות התעשיינים והמשרד להגנת הסביבה, בליווי משרד המשפטים. הוא ציין כי התקנות היו מפורסמות זמן רב להערות הציבור והליך ההידברות נמשך 4 שנים. עם זאת, נציג משרד המשפטים, עו"ד אורן תמיר, אמר כי "רגע לפני הדיון התחוור לנו שמשרד הכלכלה חושש מהיבטים מסוימים של יישום התקנות, בשל העלויות". לכן ביקש עו"ד תמיר כי הוועדה תאשר רק חלק מהתקנות ובהן רק חובת ביצוע הסקר, ללא חובת היישום. נציגת משרד התיירות, חנה איפרגן, הוסיפה כי התקנות עלולות להטיל נטל גדול על המלונות בישראל. היא דרשה לתאם את הנוסח החדש גם עם משרד התיירות, וטענה כי המשרד לא היה שותף להכנת התקנות.
מנהל המחלקה הכלכלית בהתאחדות התעשיינים, נתנאל היימן, אמר כי ההתאחדות התנגדה לתקנות, בעיקר בשל חובת היישום והעלויות. הוא הוסיף וביקש לבחון להרחיב את החובה באופן מדורג, על פני 5 שנים. מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה ירוקה, איתן פרנס, אמר מנגד כי התקנות לא היו מטילות נטל שאי אפשר לעמוד בו. לדבריו, "אם התקנות יעברו ללא החובה ליישם את תוצאות הסקר אז זה יהיה פספוס גדול, כי במקום לחסוך אנרגיה רק יעשו סקרים". הוא הוסיף כי התעשיינים לא ירצו לעולם להתייעל, אבל מישהו צריך לחייב אותם לעשות זאת והם יוכלו רק להרוויח מכך.