סיכום אירועים אחרונים במפרץ
איגוד ערים חיפה: התייחסו לנתונים והימנעו מזריעת בהלה מיותרת
הודעת איגוד ערים אזור חיפה:
במהלך החודש האחרון עלו דיונים רבים על נושא איכות הסביבה במפרץ חיפה, לאור שלושה אירועים מרכזיים: השריפה בסמוך למכון טיהור שפכים חיפה, אירוע הלפיד בכרמל אוליפינים שזכה לכותרת "תקלה בלפיד" והריח ממנו סבלו תושבי קריית חיים בסוף חודש מאי.
איגוד ערים להגנת הסביבה אזור מפרץ חיפה מברך על מודעות ומעורבות של הציבור בנושא החיוני שהינו איכות האוויר, אך כמו בכל נושא, על מנת לקבל החלטות נכונות ולהימנע מזריעת בהלה ציבורית, יש לבחון את הנתונים:
השריפה שהתרחשה בסמוך למט"ש נבעה מהתלקחות של מצבור אשפה. ללא כל קשר לתעשייה במפרץ חיפה, אירועים כאלו מתרחשים בכל מדינת ישראל מספר פעמים בשנה. על הרשויות לבחון את סוגיית אתר הפסולת הפיראטי ובהחלט היה מקום להוציא הנחיות לציבור בשל הריח שנלווה לשריפה וכאמצעי זהירות מפני חומרים רעילים נוספים, כפי שאכן בוצע על ידי המשרד להגנת הסביבה ואיגוד ערים. החל מיום א' 15/06 ולאורך האירוע, בנוסף לדיווחים בתקשורת שנמסרו על ידי המשרד להגנת הסביבה ואיגוד ערים וביקשו להנחות את התושבים לאור השריפה, מידי יום הועלה עדכון באתר האינטרנט של האיגוד, הן ברולר החדשות הרץ והן בסמוך למפה הדינמית המציגה את מדד איכות האוויר. מלבד עליות שנמדדו בתחנות ניטור מסוימות בריכוזי בנזן וחלקיקים נשימים עדינים (Pm10), שלא חרגו מהתקנים כחוק ושבו לרמתם הנמוכה, לא נרשמה עליה או חריגה במזהמים אחרים המנוטרים על ידי האיגוד.
"אירוע הלפיד" מתייחס ללהבה שנצפתה בלפיד בכרמל אוליפינים. מדובר בנוהל שפעל היטב, לפיו כאשר ישנם עודפים של גז האתילן על המפעל להובילם לשריפה מבוקרת בלפיד ולא לשחררם לאוויר. הדרישה הינה בהתאם לדירקטיבה האירופית ותקנות המשרד להגנת הסביבה האמריקאי וכך נדרש מהמפעלים בארץ. כאשר נודע לאיגוד על שריפה מבוקרת נוספת הצפויה להתקיים ובעקבותיה בעירה שנייה בלפיד, דווח על כך בכלי התקשורת על מנת ליידע את הציבור ולמנוע בהלה.
בכל הנוגע לאירוע הריח בקריות מסוף מאי, מקור הריח לא אותר באופן וודאי. במרבית התלונות על ריח לא נמצא המקור בשל תנועת הרוח ולאור העובדה כי הריח חולף כעבור כמחצית השעה. יחד עם זאת, ראוי להדגיש כי צוותי החומרים המסוכנים ואיכות האוויר של האיגוד נכחו במקום ומניטור איכות האוויר נמצאו שאריות של מימן גופרתי ורמות נמוכות בלבד של המזהם SO2.
מנכ"ל איגוד ערים מעודד את התושבים לפנות לאיגוד, למוקד המשרד להגנת הסביבה או למוקד העירוני בכל חשש לפגיעה סביבתית, על מנת שניתן יהיה להגיב באופן מיידי ולבדוק בהקדם האפשרי את ההשפעות הסביבתיות, באם קיימות. במקרים כאלו יש להיצמד לעובדות ולנתונים על מנת להנחות את הציבור במידת הצורך מחד ולמנוע בהלה מיותרת מאידך, כפי שלדוגמה התרחש במקרה השריפה בקרב תושבי חיפה, בעוד וההנחיות היו רלוונטיות לתושבי רכסים, כפר חסידים, יגור ולעתים נשר בלבד.