מרבית מתקני הביוגז בגרמניה נבנו במהלך העשור האחרון ובעלי ממוצע הספק הנמוך מ-500 קילו-ואט
מתקני ביוגז בגרמניה ודנמרק: קטנים, מקומיים ומשרתים את המגזר החקלאי
בתמונה: מתקן ביוגז מקומי צמוד רפת בגרמניה
מאת: שגיא שני
התפלגות ייצור האנרגיות המתחדשות בגרמניה מראה כי בשנת 2012 כ-66% מכלל האנרגיות המתחדשות בגרמניה יוצרו בטכנולוגיית ביו-מאסה לסוגיה השונים. 11% בלבד מהייצור היה בטכנולוגיות סולאריות (פוטו-וולטאית וטרמו-סולאר), 14.7% בטכנולוגיות רוח, ו-6.8% בטכנולוגית הידרו.
בניגוד לטכנולוגיות סולאריות ורוח אשר אפקטיביות רק חלק קטן יחסית משעות השנה, מתקנים בטכנולוגיות ביוגז פועלים בצורה אפקטיבית ורציפה מעל 93% מהזמן, כ-8200 שעות בשנה, בדומה לתחנות כוח המבוססות אנרגיות שאינן מתחדשות.
מרבית מתקני הביוגז בגרמניה נבנו במהלך העשור האחרון. ממוצע ההספק של מתקני הביוגז בגרמניה נמוך מ-500 קילוואט, כלומר מרבית המתקנים הם קטנים, מקומיים ומשרתים את המגזר החקלאי בסביבתם.
למודל המתקנים הקטנים והמקומיים יתרונות רבים בהשוואה למתקנים גדולים ומרכזיים אשר מרכזים אליהם כמויות גדולות של פסולת אורגנית ממרחקים גדולים, במיוחד כאשר מדובר על פרש פרות המורכב בעיקרו מנוזלים.
תרשים זה מראה את שינוי המגמה בדנמרק ממודל של מתקני ביוגז גדולים ומרכזיים במגזר החקלאי אשר היו מקובלים בשנות השמונים והתשעים במאה הקודמת למודל של מתקני ביוגז מקומיים, קטנים וצמודי משק, במגזר החקלאי החל משנות האלפיים
מתקני הביוגז המרכזיים אשר פעילים במגזר החקלאי בישראל, תוכננו עלפי המודל שהיה מקובל בדנמרק במאה הקודמת.
להערכתי, שילוב של מתקני ביוגז מקומיים וקטנים, לצד מתקנים מרכזיים וגדולים יסיעו לרפתות החלב בישראל להתמודד עם האתגרים הסביבתיים העומדים בפניהן בשנים הקרובות.