תחנת הכוח מופעלת על ביוגז שמופק ממטמנת עברון הסמוכה לקיבוץ; היקף החיסכון: כ-1.5 שקל בשנה
תחנת הכוח הפרטית של קיבוץ עברון מספקת כ-80% מתצרוכת החשמל של הקיבוץ
בתמונה: תחנת הכוח בקיבוץ עברון. עובדת על ביוגז שמופק במטמנת עברון הסמוכה
מאת: רותי דותן
אספקת האנרגיה של קיבוץ עברון שליד נהריה נשענת ברובה על חשמל המופק בתחנת הכוח הסמוכה לקיבוץ. רק 20-25% מצריכת החשמל של הקיבוץ נקנת מחברת חשמל. היקף החיסכון השנתי לתשלום החשמל של הקיבוץ הוא כמיליון וחצי שקל בשנה. הדלק של תחנת הכוח הוא גז מתאן המופק באופן טבעי במטמנת עברון הסמוכה לקיבוץ.
חבר הקיבוץ משה מוסה גרינברג, מנכ"ל מטמנת עברון ת.מ.מ, הביא את הרעיון להפיק חשמל מן המטמנה לתועלת הקיבוץ, מסיורים שערך באירופה ובארה"ב. "ראיתי שבאירופה זה נהוג מאוד. בארה"ב גם משתמשים בגז המופק במטמנות, אך שולחים אותו ישר לבתים לשמש כדלק לחימום".
מטמנת עברון נמצאת בבעלות קיבוץ עברון (49%) ובבעלות ואוליה ישראל (51%). מידי יום מגיעים אל המטמנה כ-1000 טונים של אשפה הנאספת מחיפה ועד ראש הנקרה ומהים במערב עד לאזור תפן במזרח. "גז המתאן נוצר במטמנה בצורה טבעית וללא התערבות והשקעה מצידנו. לפי הדרישה של המשרד להגנת הסביבה יש לאסוף את הביוגז שנפלט ולטפל בו על ידי שריפה בארובה ייעודית לשריפת ביוגז. במסגרת הדרישה אנו קודחים בארות בגוף האשפה ויונקים את הגז ומביאים אותו לתחנת הכוח הנמצאת למרגלות המטמנה. מאחר וחבל לשרוף את הגז סתם לאטמוספירה אנו מביאים אותו למנועים בתחנה אשר מייצרים ממנו חשמל. כל אחד מן המנועים הוא בהספק של 1 מגה-ואט. יש לנו כ-50 בארות גז כשכל הבארות מחוברות בצנרת אל התחנה", מסביר גרינברג.
הקיבוץ נמצא כ-2 קילומטרים מתחנת הכוח. כבלים המונחים באדמה מובילים את החשמל מתחנת הכוח עד לכניסת החשמל לקיבוץ. התחנה מספקת כ-1.3 מגה-ואט חשמל לשעה ואף מונעת סכנת פיצוץ במטמנה. "המטמנה אטומה כדי שהביוגז לא ייצא לאוויר וירעיל את הסביבה. מכיוון שהוא לא יכול לצאת יש סכנה לפיצוץ המטמנה מן הלחץ שנוצר, כך שבאמצעות שאיבת הגז אנו מונעים סכנה לפיצוץ במטמנה", מציין גרינברג.
תחנת הכוח התחילה לפעול ב-2002 ואמורה לעבוד עוד כ-20 שנה. "אנחנו המטמנה הראשונה שעשתה את זה בישראל", מספר גרינברג, "כיום יש מטמנות נוספות שמייצרות חשמל: דודאים וחגל (באזור בית שאן). רק שתיהן מייצרות ממש. בחירייה (פארק אריאל שרון) שולחים את הביוגז למפעל באזור התעשייה בהסמוך, שם משתמשים בגז לצורכי מפעל לצביעת בדים, אך זאת ללא ייצור חשמל".
את תחנת הכוח, שנמצאת בבעלות מלאה של הקיבוץ, תכננה בזמנו חברת גולדר האמריקאית והקימה חברה צרפתית שזכתה במכרז הקיבוץ. גז המתאן המשמש את התחנה נקנה על ידי הקיבוץ מהמטמנה.
שלום רב
יש לנו מיזם ייחודי בנושא גז מתאן
אשמח אם הנושא מעניין
בברכה
אליהו נשיא
050-4411441