כך קובע אילון וניש, מנכ"ל EDF-EN ישראל בראיון לפורטל תשתיות. "כמי שליווה את התפתחות תחום ה-PV בארץ, ההתחלה של תחום הרוח כאן נראית טוב יותר", אומר וניש
"אנרגיית הרוח חייבת להיות חלק ממארג האנרגיות הנקיות בישראל"
בתמונה: אילון וניש, מנכ"ל EDF – EN ישראל
"אנרגיית הרוח חייבת להיות חלק ממארג האנרגיות הנקיות בישראל כי היא משלימה את ה-PV מבחינת המיקום, שעות ייצור החשמל ועונות השנה. בישראל יש פוטנציאל טוב לייצור אנרגיית רוח ובוודאי שיש מקום ליותר מ-700 ה-MW שהוקצו לכך על ידי הממשלה – יש מקום להקצות לפחות 1 גיגה-ואט נוסף מותקן של אנרגיית רוח בארץ", כך אומר אילון וניש, מנכ"ל EDF-EN ישראל בראיון ל"תשתיות".
קבוצת EDF היא תאגיד האנרגיה הלאומי של צרפת, יצרנית החשמל הגדולה בעולם ואחת מקבוצות האנרגיה המשמעותיות בעולם העוסקת בהקמה, ייצור, ניהול והולכת אנרגיה, החל מתחנות כוח גרעיניות, דרך גז טבעי, אנרגיה הידרו אלקטרית, אנרגיה סולארית ואנרגיית רוח, וכלה בהתייעלות אנרגטית ורשת חכמה.
"היקף אנרגיית הרוח המותקנת שיש לחברת EDF ברחבי העולם הוא פי 7 יותר מאשר אנרגיית PV שברשותה: יש לנו 7 גיגה-ואט מותקנים של אנרגיית רוח, לעומת כ-1 גיגה ואט מותקנים סולארי" מספר וניש.
EDF Energies Nouvelles, חברת הבת של EDF, עוסקת באנרגיות מתחדשות, מועסקים בה כאלפיים עובדים ובין תחומי פעילותה נמצאים התחום הסולארי, אנרגיית רוח, ביו גז ותחומים המוכרים פחות בישראל דוגמת אנרגיית הגלים. לרשות EDF – EN ישראל שהחלה בפעילותה בישראל לפני כשלוש שנים שורה של מתקנים סולאריים בינוניים וגדולים בהיקף מצטבר של מעל 160 MW הפרוסים על פני 11 אתרים. במוקד הפעילות של החברה בשנים הקרובות יעמוד פרויקט זמורות, בהספק של כ-50 מגה-ואט, אחד מן הפרויקטים הסולאריים הגדולים בישראל.
אילון וניש, אשר עשה עליה לישראל מצרפת עם משפחתו לפני כשבע שנים, הביא עימו ניסיון רב בתחומי האנרגיה והפיננסים ושימש בעבר בשורה של תפקידים במגזר הציבורי בצרפת ואף היה יועץ של שר המחקר והטכנולוגיה. כמו כן שימש כבכיר בחברת הייעוץ מקינזי באירופה.
לאחרונה החליט משרד האנרגיה להסיט כ-90 MW מהמכסה שהוקצתה לרוח לעבר מכסת ה-PV. מה אתם חושבים על המהלך?
"לטעמנו אין זה נכון מבחינה כלכלית לוותר על תחום הרוח שהינו כלכלי משמעותית מתחומים אחרים. להיפך, יש להוסיף עוד מכסות גם לאנרגיית הרוח וגם ל-PV".
יתרה מכך, לדברי אילון "גם אם המכסה הסופית תהיה של 700 MW, יש לאפשר כעת פיתוחם במקביל של פרויקטים בהיקף של כ-2000 MW לפחות, משום שצריך לקחת בחשבון שחלק מהפרויקטים יפלו בדרך מסיבות שונות הכוללות תוצאות מדידה לא מספיק טובות, בעיות מימון ועוד".
למרות זאת אילון אופטימי לגבי התפתחות תחום הרוח בארץ. "כמי שעבר את התפתחות תחום ה-PV בארץ, ההתחלה של תחום הרוח בישראל נראית טוב יותר. מבחינת הרישיונות והתעריפים הדברים יחסית מוסדרים, למרות שההיבט התכנוני קצת תקוע", מסביר וניש. לדבריו, כל השוק נמצא כעת בעמדת המתנה לפרסום התמ"א (תוכנית מתאר ארצית) של אנרגיית הרוח בישראל, אשר תתווה את המסלול התכנוני להקמת חוות רוח.
"הייתי רוצה לדעת שהמכסה הנוכחית היא שלב ראשון ושיהיה גם שלב שני בכדי לתת לנו אופק לפיתוח וצמיחה", הוא מוסיף.
תוכל לספר על הפעילות שלכם עד כה בתחום הרוח בארץ?
"מאז 2012 אנחנו עורכים מדידות רוח במספר אתרים בגליל העליון. יש לנו דרכים מגוונות למדוד את הרוח, כולל מכשירי LIDAR שהם סוג של לייזר שמכוון לשמיים ומודד את מהירות הרוח באזורים גבוהים שמעניינים אותנו. במקביל אנו מקדמים מספר אתרים אשר לגביהם הגענו להסכמות עם בעלי הקרקע. בנוסף למדידות הרוח אנו עורכים גם שורה של סקרי סביבה דוגמת כיוון נדידת הציפורים. היקף עלות המדידות והסקרים נאמד במיליוני שקלים, כאשר קיימים מספר אתרים שזנחנו כעבור חודשים של מדידות מכיוון שלא היו בהם תוצאות מדידה מספיק טובות".
מה היתרון של EDF-EN בתחום הרוח בישראל?
"תחום הרוח הוא תחום מורכב וקשה יותר מהתחום הסולארי. בישראל יש הרבה שמש וניתן להעריך כמעט בוודאות שהסולארי יעבוד. לעומת זאת, תחום הרוח דורש דיוק רב והרבה מדידות. לעיתים אנו מוצאים שבאותו אתר, במרחק של קילומטרים ספורים, במקום אחד יש פוטנציאל ובשני לא. מבחינת הציוד – בפאנלים ההבדלים הם באיכות ובאחריות, אבל בסופו של דבר ניתן להחליף פאנל אחד באחר. בתחום טורבינות הרוח הסיפור שונה לחלוטין – לכל מיקום, גובה וסוג רוח יש להתאים סוג מסוים של טורבינה. מדובר באופטימיזציה מסובכת, וברשותינו שורה של מומחים שכל תפקידם הוא לקבוע את סוג הטורבינה המתאים וה"מיקרו-סייטינג" (המיקום האופטימלי של כל טורבינה).
"תחום הרוח כרוך בעריכת סקרים ומדידות הנפרשות לאורך זמן ובעלות של מיליוני שקלים וכן בסיכונים לא קטנים. לכן, על מנת לעסוק בתחום זה בצורה רצינית, ישנו צורך בגב כלכלי איתן וחזק. EN EDF פעילה בתחום הרוח היום ביותר מ-20 מדינות ברחבי העולם ויש לנו דריסת רגל רחבה בארה"ב, אירופה, אפריקה ואסיה".
"יש לציין, כי אנו לא רק יזמים של פרויקטים אלא גם מפעילים ומתחזקים אותם. עדות לניסיון הרב ולמקצועיות שלנו ניתן למצוא בכך שבמקביל לפרויקטים שלנו אנו מתחזקים ומפעילים כיום גם פרויקטים של מתחרים שלנו ברחבי העולם, בהספק מותקן של כ-3 גיגה-ואט נוספים. ברשותנו שני מוקדים בארה"ב ובאירופה המאוישים 24 שעות ביממה אשר כוללים ניטור ומידע בזמן אמת על כל טורבינה וטורבינה שאנו מפעילים ברחבי העולם".
יש יצרני טורבינות שלא רוצים לעבוד עם ישראל
"יצרן שמוכר טורבינות רוח לארץ צריך להתחייב לספק חלקי חילוף ל-20 שנה. אני יודע על מספר ספקי טורבינות אשר משהים החלטתם להיכנס לפעילות בישראל מכיוון שאינם רואים אופק לפעילות בישראל ומספיק רצון מצד הממשלה לקדם את התחום ולכן קשה להם להתחייב לטווח ארוך", מספר אילון, "זה מצב לא טוב, שיכול להוביל לכך שבסוף לא תהיה תחרות וכתוצאה מכך נשלם יותר על טורבינות כי מעט יצרנים יסכימו להגיע לארץ".
"התייעלות יכולה לבוא רק מניסיון הנדסי, כוח ברכישה ותחרות בין יצרנים וקבלנים – זה מה שקרה ב-PV בגלל נפח הפעילות, ואותו דבר צריך שיקרה עם הרוח, ובשביל זה נדרש עידוד לתחום אנרגיית הרוח בישראל מצד כל משרדי הממשלה", מסכם אילון.