אולם ב"כלכליסט" פורסם כי מחלוקת בין השותפות במאגר לבין משרד האנרגיה, עשויה לעכב את הענקת שטר ה"חזקה", שהינו השלב האחרון לפני הענקת רישיון הפקת גז מן המאגר
רשות הגז: מעריכים כי בתוך כשבוע תינתן "חזקה" למאגר לוויתן
בתמונה: בעלי הזכויות בלוויתן (באם תושלם עסקת וודסייד) מימין לשמאל: פיטר קולמן, מנכ״ל ווסייד; יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק; ליגד רוטלוי, בעל השליטה ברציו; צ׳אק דיוידסון, מנכ״ל נובל אנרג׳י .
"אני מעריך שבעוד שבוע בערך תינתן חזקה למאגר לווייתן", כך אמר היום קונסטנטין בלוז, סגן לתכנון כלכלי ואסטרטגי ברשות הגז. בלוז אמר את הדברים במסגרת פורום מנהלי תשתיות של חברת AVIV AMCG שנערך היום (ג') בקיבוץ דליה ועסק בנושא הסבת מפעלים לגז טבעי.
"קיימת אופטימיות לגבי המצב הנוכחי של שוק הגז בישראל. אני מעריך שבעוד שבוע בערך תינתן חזקה למאגר לווייתן – דבר אשר יסלול את הדרך לכניסת הגז מלווייתן למשק הישראלי, שאנו צופים שיקרה בתחילת 2018. זה אומר שיהיה יותר גז, יהיו ספקים נוספים, תהיה עודף קיבולת והתחרות בענף צפויה להתגבר", אמר בלוז.
אולם, היום ב"כלכליסט" פורסמה ידיעה על מחלוקת בין משרד האנרגיה לשותפות בלוויתן, שעשויה לדחות את הענקת שטר ה"חזקה" ללווייתן – שהינו השלב האחרון לפני הענקת רישיון הפקת גז מהמאגר. ממידע שהגיע לידי "כלכליסט" עולה שהמשרד דורש מבעלי המאגר להכין תוכנית פיתוח שתאפשר קיבולת, הובלה ואחסון גז בהיקף עתידי של כפול ויותר מהיקף ההזרמה הנוכחי של מאגר תמר. מדובר ביכולת עתידית לספק גז בהיקף של 16 עד 20 מיליארד מ"ק גז לשנה.
לטענת השותפות, פיתוח בהיקף כה נרחב אינו מחויב במציאות ויטיל על השותפות הוצאות כבדות שעלולות להסתכם בכמה מאות מיליוני דולרים. לפי הדיווח בכלכליסט, במשרד האנרגיה מסבירים כי ייתכן מצב ובו יקום ספק גז שני או שיתגלו מאגרים חדשים, ולכן הובלה בדרך קיימת תקצר זמני פיתוח.
מנכ"ל נובל אנרג'י, צ'ארלס דיוידסון, אמר היום בכנס בתל אביב כי "לווייתן כבר עוכב במשך שנה עד שהמדיניות בישראל אושרה. לפני שחברות יוכלו להשקיע מיליארדי דולרים בפרויקטים גלובליים אנחנו זקוקים לוודאות כי אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו להשקיע מיליארדים ואז לגלות שמשהו לא היה בטוח והשתנה".
באשר לתוכניות שיווק הגז מ'לוויתן' אמר דייוידסון: "אנחנו רואים את 'לוויתן' מספק גז בשלב הראשון לישראל ולמדינות האזור ובשלב השני מייצא גז נוזלי. אנחנו מקווים שנוכל לסגור בקרוב את עסקת וודסייד, ואנו מעוניינים בכך בגלל ניסיונם הבינלאומי, יכולותיהם בתחום הגז הנוזלי ויכולתם הפיננסית הנדרשת בגלל היקפי הפיתוח בפרויקט".