קובי בן שטרית, מנכ"ל PB, התייחס בוועידת GASTECH אל הדירקטיבות השונות בהן יש לעמוד ושאותן פיתחה חברתו המייעצת לרשות הגז ואמר: "אנחנו לא מאריכים את התהליך ללא צורך – עזרו לנו לעזור לכם לבצעו במהירות". צפו בסירטון מהוועידה
איך לקבל את אישורי רשות הגז להסבת מפעלך לגז טבעי במהירות האפשרית – הטיפים של מנכ"ל PB
בתמונה: קובי בן שטרית בוועידת גזטק. צילום: גונן גלין
התפתחותו של ענף הגז הטבעי בישראל בשנים האחרונות מצריך את הגופים הפועלים בתחום לעמוד בכללים נוקשים שמכתיבה רשות הגז הטבעי, על מנת לזכות באישורים וההיתרים הנכספים. קובי בן שטרית מנכ"ל חברת PB ,Parsons Brinckerhoff, ישראל, הגיע לוועידת GASTECH ISRAEL 2014 על מנת לחלק 'טיפים' לחברות ולקבלנים, בכדי שיעמדו בדרישות הרשות בשלבים השונים של ביצוע הסבת מפעל תעשייתי לשימוש בגז טבעי, מהתכנון הקפדני ועד לשלב ההגזה וזאת במטרה שיקבלו את אישורי הרשות במהירות הרבה ביותר האפשרית.
PB היא חברה בינ"ל הפועלת גם בישראל ונותנת שירותים מקצועיים לתעשיית האנרגיה. החברה משמשת כיועצת מקצועית לרשות הגז הטבעי מזה כ-12 שנים והייתה מעורבת בפרויקטים תשתיתיים מרכזיים של חברת החשמל ושל תעשיית הנפט-גז בישראל. החברה הינה חלק מקבוצת בלפור ביטי (Balfour Beatty) הבריטית בה מועסקים כ-55 אלף עובדים ברחבי העולם בתחומי הבנייה, ההשקעות, שירותי התמיכה והשירותים המקצועיים ושהמחזור השנתי שלה מסתכם בכ-10.3 מיליארד ליש"ט. PB שייכת לתחום השירותים המקצועיים של הקבוצה והיא מעסיקה כ-15 אלף עובדים.
בן שטרית פירט את הדירקטיבות (סט של כללים מנחים) השונות שפותחו ונוסחו על ידי PB לענף הגז הטבעי בישראל על מנת לתת לקבלנים שעובדים בעבור חברות הפועלות בתחום את הכלים הקפדניים והברורים ביותר שבעזרת עמידה בהם יזכו באישורי הרשות. ביניהם, דירקטיבה לצנרת ימית, דירקטיבה לתחנות הממסר היבשתיות, דירקטיבה להתקנת מערכות גז תעשייתיות, דירקטיבה הנוגעת לטיפול בגז דחוס, דירקטיבה לפרויקטי OEM מפעליים, דירקטיבה לתפעול ותחזוקה של מערכות גז טבעי, וגם דירקטיבה חדשה העוסקת בטיפול בקורוזיה במערכות גז טבעי.
IGID היא הדירקטיבה הנוגעת להתקנת מערכות גז טבעי בתעשייה. דירקטיבה זו מתייחסת לשלבים השונים בהם צריך לעמוד מבחינת רשות הגז ובהם שלבי התכנון והעיצוב, הבנייה, התפעול והתחזוקה. הדירקטיבה מושתתת על פי סטנדרטים מקובלים בתקינה האמריקנית והאירופית. לדברי בן שטרית "מטרתה של רשות הגז הטבעי היא לאשר את התכנון ואת התקנת מערכות הגז הטבעי בתעשייה מהר ככל הניתן, אולם זאת תוך הבטחה של בטיחות המערכת והאמינות שלה. למרות מה שחושבים אנו רוצים שזה יקרה כמה שיותר מהר. אנחנו לא מאריכים את התהליך ללא צורך, לכן עזרו לנו לעזור לכם לבצע זאת במהירות".
שלב התכנון – רשות הגז הטבעי בישראל צריכה לאשר את התוכניות של מתקן. בהמשך התהליך הם יפיקו אישור לבנייה ואח"כ יגיע השלב התפעולי – שלב ההגזה. בן שטרית ממליץ לחברות התעשייתיות שרוצות לעבור הסבה לגז טבעי "להתחיל בשלב התכנון מוקדם ככל הניתן מכיוון שהוא אורך זמן רב. יש לבחור את המתכנן בזהירות. בחר את קודי התכנון שלך בזהירות. הגדר נכון את המערכת. נסה להימנע מפסילות של הרשות את התכנון שהוגש לה. בצע בקרת תכנון מקיפה והטמע תהליכי בקרת איכות פנימיים. גייס מהנדס שיעבוד עבורך בפרויקטי הנדסה, רכש והקמה (EPC), וישמור על האינטרסים שלך. השלם את התהליך הממשלתיים (סטטוטוריים) מול המשרדים השונים.
"בנוסף, ערוך ניתוח לזיהוי וניתוח סיכונים (HAZOP) ספציפי לפרוייקט, הגש ניתוח לחצים מותאם לקוד. ערוך דו"ח גיאוטכני מדויק ספציפי למיקום. השג אישור ממכבי האש, בצע הערכה ססמית, הצע תכנון HDD, ספק לקבלן את כל הפרמטרים הדרושים, הגש תוכנית לבדיקת לחצים, והסתפק ב-golden weld אחד".
בן שטרית הדגיש כי "מומלץ לבחור את הגורם המתכנן בתשומת לב רבה, לבדוק כמה זמן לקח להם להגיע לקבלת אישור בפרויקטים שתכננו במקומות אחרים. הרבה נפלו על העניין הזה. הרשות היא לא חלק מתהליך התכנון. הצרכן הוא זה שצריך לעשות את הכל בעצמו ובאמצעות מי שבחר להיעזר בו בתהליך. ב-PB אנו נוקטים במגוון צעדים בכדי לשפר את התהליך. למשל, אם אתם הולכים לפרויקט EPC שמישהו אחר עושה בעבורך – אתה צריך להשיג מהנדס שמבין טוב את תחום הגז הטבעי – תביא עוד מישהו שישמור על האינטרס שלך, זה חשוב בעיקר למי שלא מבין מספיק בנושאים הטכניים".
טיפים לשלב הבנייה – "בחר קבלן בזהירות. הגש את התוכניות לכל תהליכי הבנייה והבטח שכל פעילויות הבנייה מכוסות בתהליך. הצג תרשים ארגוני ברור וקריא. הצג תוכנית בדיקה מקיפה. חשוב מאוד לוודא שכל המסמכים המוגשים לאישור הרשות הם קריאים וברורים על מנת שלא יקשו על תהליך האישור או יגרמו לפסילה. הודע לרשות הגז הטבעי על כל שינוי שאתה מתכנן לבצע בתכנון במהלך הבנייה כי רשות הגז עשויה לשלוח מישהו לצפות בשינוי זה. אל תשאירו את זה לסוף כי הרשות לא תקבל סטיות מהקוד".
"השלב האחרון מול הרשות הוא שלב ההסבה בפועל לשם כך נדרשת החברה התעשייתית להגיש בקשה לביצוע ההגזה של המערכת שאותה צריך להגיש במכתב רשמי, בשלב זה יש לוודא שכל ההערות עבור השלבים הקודמים נענו ונסגרו. לסיום החברה גם צריכה להתכונן לאופרציה ולמקרי חירום ובעניין זה חשוב להבטיח את קיומן של תוכניות הכשרה".
תהליך ליווי והגשת הפרויקט הינו תהליך מורכב וחייב להיות קפדני ביותר כדי להמנע מחודשים על גבי חודשים מבוזבזים.
עוזר עם פרוצדורות, דוחות וריכוז מסמכים להגשת התיק להגזה.
Low/High pressure pipelines; PRMS; PowerPlants; Turn-key projects.