ההצעה מתייחסת לאזורים בים בהם לישראל זכות בינלאומית לאיתור וקדיחת גז ונפט ומקבלת את עקרונות האמנה הבינלאומית
המשנה ליועץ המשפטי לממשלה גנז את הצעת חוק האזורים הימיים
המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד אבי ליכט, החליט השבוע לגנוז את הצעת חוק האזורים הימיים. ההצעה הגדירה את אזורי הים השונים הסמוכים לחופיה של המדינה ואשר בהם ניתנות לה זכויות וסמכויות, בין היתר מכוח המשפט הבינלאומי. בנוסף, הגדירה ההצעה מה הם המים הטריטוריאליים של המדינה וכן מהו "האזור הכלכלי הבלעדי" של מדינת ישראל, המשתרע באופן עקרוני עד למרחק של 200 מייל ימי מחופי מדינת ישראל. כיום, לישראל ולקפריסין יש הסכם בנוגע לגבול האזור הכלכלי הבלעדי של שתי המדינות, הסכם שהוצע כי ייקלט במסגרת החקיקה.
לפני מספר חודשים הודיע משרד המשפטים על כוונתו לחוקק את החוק וטען כי חוק זה יסייע להסדרת מעמדה של מדינת ישראל באזורים הימיים ויסייע להגנה על אינטרס הציבור באזורים אלה. בנוסף, נאמר כי יתרום להגברת הוודאות של רשויות השלטון ובעיקר של המגזר העסקי לגבי התוצאות המשפטיות של הפעילות באזורים הימיים.
עו"ד ליכט קיבל את נימוקי ההתנגדות של עו"ד משה שחל, שר האנרגיה לשעבר, לתזכיר הצעת החוק. הנימוק העיקרי של שחל היה כי במסגרת החוק חלה קבלה של האמנה הבינלאומית וקבלה שכזאת תחייב את ישראל להיות כפופה לבית הדין הבינלאומי בהאג באשר לכל חילוקי דעות שעלולים להיווצר בינה לבין שכנותיה לאזורים הכלכליים הימיים.
לצד התנגדותו של עו"ד שחל התנגדה להצעה גם עמותת אדם טבע ודין. אל מול עמדת משרד המשפטים כי תזכיר ההצעה כלל את מרבית חיקוקי הגנת הסביבה, את החיקוקים הנוגעים לרגולציה של תחום האנרגיה (נפט וגז) וכן חיקוקים בתחום הספנות, עמותת אדם טבע ודין טענה כי ההצעה לקתה בחסר והותירה את אזור המים הכלכליים של ישראל במצב ההפקרות בו הוא נמצא כבר שנים רבות.