ברשות הגז מסרבים לתת אישורי בטיחות אחרונים לתדלוק משאיות ה-CNG שאמורות להציל את מפעל פיניציה מסגירה. אז מה אם האישורים הללו ניתנו זה מכבר על ידי משרד התחבורה?
כך מעכבת רשות הגז את חיבור פיניציה לגז הטבעי
מאבק ההישרדות של מפעל פיניציה זכה זה מכבר לכותרות מרובות. העובדה שמדובר במפעל המעסיק 270 עובדים בפריפריה הביא אותו גם לעמודי השער של העיתונים המרכזיים. משם הדרך למסדרונות הכנסת הייתה קצרה יחסית. היה זה שר האנרגיה הקודם, עוזי לנדאו, שמיהר להנפיק במהלך 2012 כותרות על כך שמפעל פיניציה יינצל בזכות החלטה שקיבל להנפיק אישור לשימוש ב-CNG (גז טבעי דחוס) כתחליף לגז הטבעי שיגיע בצנרת רק מאוחר יותר.
צריך להבין: במפעל שבו עלויות האנרגיה עומדות על כרבע מליון ש"ח ביום (ככה זה כשתנור הייצור שלך עובד 24 שעות ביממה בטמפרטורה של 1,600 מעלות) כל יום כל עיכוב מגדיל את תקרת החוב ומקשה על המשך הפעילות. בפיניציה קראו היטב את תמונת המצב ויחד עם חברת סופרגז התניעו מהלך להקמת מתקן דחיסת גז שיוכל לספק את צרכי המפעל. סופרגז הרימה פרויקט דחיסה בעלות של מליוני ש"ח ועשתה זאת בטרם קיבלה הוראות מפורשות מרשות הגז- הגוף שאמור להיות אמון על התקינה בתחום.
בתמונה: מפעל פיניציה וארובת התנור האימתני. צילום: איתי שטרן
כמי שרתמה את העגלה לפני הסוסים, ידעה "סופרגז" שעליה להתנהל בשקיפות מקסימלית ותוך שמירה על סטנדרטים בטיחותיים גבוהים במיוחד. נציגי החברה נסעו לחפש את המשאיות בעלות התקן הבטיחותי הגבוה ביותר. יש לציין כי אותן משאיות יהיו אחראיות להובלת מטעני ה-CNG לפיניציה ושאר המפעלים שיזדקקו להם. במהלך נסיעות לגרמניה לבחינת הציודים הרלוונטיים, נכחו נציגי סופרגז בבדיקת בטיחות בה נורו על מיכלי הגז יריות מרובה. עד כדי כך החמירו שם בתקנים. הקליע לא צלח את דרכו פנימה אל המיכל והמבחן עבר בהצלחה.
אלא מה? ברשות הגז החליטו כי גם תנאי הבטיחות הגבוהים של החבר'ה מגרמניה אינם טובים דיים. טענה זו נשמעת סבירה בהחלט לנוכח התפתחותו של משק אנרגיה טרי שמכיל שלל סיכונים אפשריים. אלא מה, כאשר אנשיה של סופרגז באו וביקשו הבהרות רגולטוריות לגבי התקנים שאיתם תצטרך לעבוד, נתקלו בחומה בצורה.
"המדינה לא הבינה שעל מנת שתהיה פה תשתית של CNG היא חייבת לקום ולהגדיר תקנים כי אין תקנים ברורים ל-CNG בעולם כי במרבית העולם המפותח זה לא עובד על פי תקינה אלא על פי "Best practice"" אומר מנכ"ל פיניציה, ערן חיימוביץ' בראיון לתשתיות "פה בישראל בחרו להתעלם מהעניין. בסוף כשזה הגיע למאני טיים הבנתי שבעצם אין הגדרות. רשות הגז יודעת להגיד מה היא לא רוצה, לא מה היא רוצה. עדיין אין לנו אישורים של תוכניות הנדסיות".
ערן חיימוביץ': המדינה מחליטה מה היא לא רוצה ולא אומרת מה כן
כאילו לא די בכך, אחת הטענות המרתיחות בסוגיית ה-CNG קשורה בעירוב הסמכויותשל הרשויות השונות. בעוד שבמשרד התחבורה כבר אישרו את תקני התדלוק ומשאיות ב-CNG הרי שברשות הגז עדיין לא מסופקים מהמתקן הנוכחי, דבר שמביא לסירובם לחתום על האישורים הסופיים. בחברת "סופרגז" מבהירים כי מבדיקה שערכו, לרשות הגז אין כל סמכות בכל הקשור למשאיות אך ברשות הגז כנראה חושבים אחרת וכעת המאבק הפך למעין תחרות הורדת ידיים במסגרתה יוחלט מי הבוס. עד שברשות הגז יתעשתו וימהרו להנפיק את האישור המיוחל, בפניציה ימשיכו לשרוף כסף על סולר מזהם ויקר עד כאב.
"יש לנו פה מיכל מימן עצום, אתה רואה פה מישהו שבא לעשות בדיקות לגביו. זה הרי אחד החומרים הכי נפיצים בטבע" אומר יחימוביץ תוך הקנטה של הרשויות שמבקשות להתהדר בתקנים המחירים בתבל "אם הרגולטור לא מוכן להתחייב ולתת את התקנים הרלוונטיים, אני מוכן לקחת על עצמי את האחריות המלאה של הבטיחות. אני יודע שעשינו את כל מה שאנחנו יכולים וצריכים כדי להגן על עצמנו מכל אירוע בטיחותי שהוא. צריך להבין שאנשים פה בכנסת מחמירים יותר מאשר בגרמניה, זה הרי לא הגיוני בשום צורה".
אל תטעו בחיימוביץ'. גם כמי שמנהל את המפעל הענק מזה מספר שנים, הוא לא מסתכל על מערך הייצור כעל מערך נפרד מזה של ההנהלה. הוא הולך במסדרונות הייצור ומקפיד לנקוב בשמם של העובדים, מכיר את כולם ושמח לשמוע את דעתם בנוגע להמשך מאבק ההישרדות הזה. ניכר שהוא רוצה להשיב למפעל הזה את רוח החיים שאחזה בו בעבר. גם הליכי ההתייעלות שהעביר את המפעל בסך של 600 אלף ש"ח בשנה האחרונה, מראים על רצינותו. בשיחה אגבית הוא מבהיר כי כעת הוא שוקל לפתוח במבצע להחלפת תאורה בכדי להביא להתייעלות אנרגטית שתחסוך גם כן מאות אלפי ש"ח. עם זאת, הוא מבהיר כי "גם בשביל מבצע כזה צריך תזרים מסוים שכרגע פשוט אין לנו. המעבר לגז לא קשור רק לעלויות הייצור אלא על כל החלטה שמתקבלת כאן".
מקרה פיניציה, אומרים תעשיינים רבים, אינו מקרה בודד. מפעלים רבים סובלים כבר זמן רב מעלויות אנרגיה אדירות שמקשות עליהן להתחרות בשווקים הבינלאומיים. בסופו של יום עלויות הייצור בתוספת של התייקרות השקל מול הדולר- הופכת את התחרות לכמעט בלתי אפשרית. חיימוביץ' מבהיר כי כל התייקרות של השקל אל מול הדולר ב-0.05 דולר מביאה להפסדים של חצי מליון דולר בשנה. ימים יגידו איך השפיעה קבלת ההחלטות המשונה ברשות הגז על מצב התעשייה הישראלית. כפי שאומר חיימוביץ, הגיע המאני טיים ובשלב הזה, מישהו ייצטרך לשלם את החשבון.
תגובת משרד האנרגיה לדברים: "השימוש בגז טבעי דחוס כמקור אנרגיה במפעלי תעשייה הוא תחום חדש במדינת ישראל, אינו נפוץ בעולם ונדרשת הקפדה יתרה על הבטחת הבטיחות בכל שלביו: תחנת דחיסה, שינוע CNG בכבישים ותחנת פריקה אצל הצרכן. בכל השלבים מועבר הגז הטבעי הדחוס בלחץ גבוה מאוד (כ-250 בר). כדי לאפשר שימוש בטכנולוגיה לשם אספקת הגז הטבעי למפעל פיניציה-ציפורית ולצרכנים אחרים גובשה הסדרה בטיחותית מקיפה בנושא. נכון להיום, לא ניתנו פתרונות לדרישות הבטיחות. המשרד ימשיך לקדם את השימוש בגז טבעי ברחבי ישראל תוך שמירה מרבית ובלתי מתפשרת על בטיחות כלל אזרחי ישראל".