סגן יו"ר רשות הגז, קונסטנטין בלוז, אמר את הדברים והוסיף כי על הצרכנים להזדרז ולחתום על חוזי אספקה לפני שתיווצר מצוקת יתירות בשנת 2016
כנס תעשייני הצפון: "מתוך מחיר הגז- רשת החלוקה לא תופסת יותר מ-20-15%"
בתמונה: קונסטנטין בלוז, סגן יו"ר רשות הגז במשרד האנרגיה, במהלך נאומו בכנס תעשייני הצפון. צילום: גונן גלין
"אני יודע שיש לא מעט בעיות עם פרישת רשתות החלוקה וגם על מערך החוזים שיצרנו במשק הזה אבל חשוב מאד להבין את קו המחשבה ואת המטרה שעומדת בסוף בפני הרגולטור: יחסית לכל פרויקט אנרגיה או כל פרויקט ממשלתי בשיתוף הסקטור הפרטי, בעלי רשיונות חלוקה מקבלים את ההגנות הממשלתיות הקטנות ביותר" כך אמר קונסטנטין בלוז, יו"ר רשות הגז במשרד האנרגיה במסגרת כנס תעשייני הצפון של פורטל "תשתיות" שנערך בשבוע שעבר.
בלוז, שפתח את הכנס ביקש להבהיר כי בניגוד לדעה הרווחת, הרי שבפועל החברות שאמונות על פרישת רשת חלוקת הגז הטבעי, אינן גוף עשיר שצובר את כספו על גבי התעשיינים. "בהשוואה בין הגנות של המדינה עבור גופים שונים במשק האנרגיה, חברת החלוקה לא קיבלה הון עצמי מהמדינה וגם צריך לזכור שלבעל רישיון חלוקה אין מוצרים מגוונים שהוא מוכר. התנענו את התהליך כאשר חברות החלוקה הן חברות יחסית מאד חלשות. זה מבנה שחוק המשק הגז הטבעי חייב אותנו לבנות כי מהיום הראשון אין בלעדיות לשיווק לאף גורם במדינת ישראל. זה לא רק אמצעי, חוסר הבלעדיות, אלא גם המטרה. במידה ונצליח להגיע לתחרות בשיווק וכל צרכן יוכל לבחור את המשווק שלו, התשלומים שצריך לשלם בשביל להבטיח הכנסות לבעל רשיון חלוקה- יתגמדו ביחס לרווח שיקבל הצרכן".
בהמשך דבריו הבהיר בלוז כי ההחלטה על הפחתת העוצמה הכלכלית של חברות החלוקה הייתה מכוונת. "החלטנו שאומנם נסכן את חברות החלוקה אבל הצרכן יקבל מהרגע הראשון את המרווח הגדול שבין מזוט לגז טבעי והמרווח הזה הוא זה שיתמרץ את הצרכן להתחבר לרשת החלוקה וכך נוכל לעזור לרשתות החלוקה. זה עובד במידה רבה בנגב ומקווים מאד שזה יעבוד גם בצפון. חשוב גם שהצרכנים יחתמו על החוזים וישתפו פעולה. אני יודע שיש מי שטוען שהחוזים הם דרקוניים אבל זה רחוק מהמציאות. מתוך מחיר הגז- רשת החלוקה לא תופסת יותר מ-20-15%".
בהמשך דבריו התייחס בלוז גם לנושא משווקי הגז ולתפקידם החשוב במהלך ההסבות המפעליות. "משווק זה חיה שקיימת בכל העולם כי בדרך כלל הצרכנים קטנים מדי כדי לחתום עם הספקים ועם מערכת ההולכה כי מדובר בחוזים ארוכים ומורכבים. זה נכון שיש תעשיינים שחתמו ישר עם "תמר" אבל זה לא משהו נפוץ מדי. ככל הנראה, רוב הצרכנים ייצטרכו לחתום על הסכם עם המשווק. משווק, כפי שאנחנו רואים אותו, קונה כמויות גז גדולות ומוכר כמויות קטנות. הוא נושא סיכונים די גדולים ואנחנו מקווים שתיווצר תחרות בין המשווקים וכך גם הצרכנים ייהנו מכך".
עד היום, השותפות בתמר די עובדות על פי ההנחיות של רשות הגז ונותנות גז למשווקים כך שמי שניגש למשווק בדרך כלל מקבל גז. אנחנו לא נוכל להבטיח את זה בלי ההגעה של הגז מלוויתן. ב-2016-2017 יהיה יותר קשה להבטיח יתירות של גז. צריך ללכת וליזום את המהלכים של ההסכמים לרכישת גז כבר עכשיו. לא כדאי לחכות לזה שהסכמי חלוקה ישתנו לטובת הצרכן ושיוסרו ההגנות על רשת החלוקה. לדעתי, זה לא הולך לקרות. צריך לקבל את המצב כפי שהוא היום ולהתקדם במסגרת הקיימת".
בלוז התייחס גם לעיכובים האינסופיים שאפיינו את הנחת רשת החלוקה בדרום הארץ והבהיר כי יינקטו צעדים משמעותיים בכדי למנוע מצב דומה גם באזורי החלוקה הצפוניים. "אנחנו מקווים להקדים את הקמת אזורי החלוקה בצפון ואנחנו ננקוט ביד קשה כנגד מי שלא יעמוד ביעדי החיבור. בנגב ובמכרז עוד לא היה לנו הסכם מוכתב עם הצרכנים ורשתות החלוקה , היום בצפון המערכת הרגולטורית מוסדרת וברורה ויש PRMS שכבר הוזמנו. לכן אין סיבה שבעלי רשיונות חלוקה לא יעמדו ביעדי התכנון. כמובן שיש את אופציית הפורס מאז'ור אבל חוץ מזה לא נאפשר דחיות".
"עוד נושא שעולה לאחרונה הוא נושא ה-CNG : הרשות לא מתנגדת באופן מוחלט לגט"ד (גז טבעי דחוס) . צריך להבין שגם אם זה נראה כמו פיתרון קסם, זה פרויקט שהוא מאד מורכב ומסוכן. אפשר לעשות אותו נכון אבל צריך לעשות אותו בדיוק לפי ההוראות של הרשות כי בתחום הזה של הובלת CNG, אסור להיות מתירני. כל תקלה הכי קטנה עשויה להביא למצב של עצירה של מערכות גז בישראל כי התוצאות יכולות להיות הרסניות. אני חושב שיש יתרונות גדולים ל-CNG כי הוא מכניס את הצרכנים לתוך עולם השימוש בגז הטבעי אבל חשוב מאד לשים דגש על תקני הבטיחות כי זה מה שיציל מפעלים. לכן אנחנו חושבים שיהיה CNG והוא יהווה איזה שהוא גישור לצרכנים המרוחקים אבל אנחנו לא נאפשר שום סטיה מתקני בטיחות".
"נושא נוסף שהייתי רוצה להזכיר והוא רלוונטי מאד לצפון זה הנושא של הכניסות הצפוניות שאמורות להיות מאושרות עד אמצע השנה הנוכחית -2014. ברגע שזה יקרה יוסר המכשול לאספקה של גז טבעי למשק וצריך להבין שהגז הטבעי הולך לתפוס 50% מהאנרגיה של מדינת ישראל. זה מספר שקשה לתאר ולהבין. ברשת החשמל זה יכול להגיע עד 70%. אסור לנו להגיע למצב של חוסר יתירות בהקשר הזה בשום אופן. כל תקלה מהותית יכולה להביא לתוצאות הרסניות ולכן אנחנו עומדים על כך שתהיה כניסה צפונית ביבשה".