מפל תספק את מתקניה לחברת Thames Water שמטפלת במי שפכים של כ-15 מליון לקוחות בלונדון והסביבה, כולל אזורים נוספים באנגליה
"מפל" תספק מערכות לטיהור מי שפכים לתאגיד המים הגדול באנגליה
חברת "מפל אנרגיה ירוקה" תספק מערכות לטיהור מי שפכים וחיסכון באנרגיה לתאגיד Thames Water, ספק המים והשפכים הגדול בבריטניה. בשלב ראשון, תותקן מערכת של מפל במכון טיהור שפכים (מט"ש) מוניציפאלי בעיר Chesham מצפון ללונדון. ההתקנה תפתח למפל אפשרויות לשדרג עשרות מטש"ים של חברת 'תמז ווטר' שעדיין פועלים בשיטה הישנה של מאווררי שטח מכניים. הקבלן הכללי לפרויקט הוא חברת ההנדסה האמריקאית Black & Veatch באמצעות הסניף הבריטי שלה, חברה הפועלת בתחום למעלה מ-100 שנה עם פרויקטים בהיקף מיליארדי דולרים.
Thames Water הינה כאמור חברת המים והביוב הגדולה באנגליה, משרתת סה"כ כ- 14 מיליון לקוחות, מתוכם כ-9 מליון לקוחות בתחום מי שתיה. כמו כן, היא מטפלת במי שפכים של כ-15 מליון לקוחות בלונדון והסביבה, כולל אזורים נוספים באנגליה. נוסף לאספקת שירותי מים ושפכים, Thames Water הינה יצרנית חשמל משמעותית. החברה משתמשת בגז מתאן שמקורו במי הביוב לייצור אנרגיה מתחדשת לצריכה עצמית, מה שמאפשר לה לחסוך כ-15 מליון פאונד בשנה על הוצאות אנרגיה. החברה מקימה מגוון פרויקטים של תשתיות ניהול מים, כולל כמה מהפרויקטים הגדולים באנגליה ובאירופה בכלל, בהם מתקן ההתפלה הגדול הראשון בבריטניה.
מפל פיתחה טכנולוגיה המפחיתה בצורה משמעותית את צריכת האנרגיה ועלויות האחזקה והתפעול של מתקני טיהור שפכים מוניציפאליים ותעשייתיים. הטכנולוגיה מאפשרת חיסכון של עד כ-70% בעלויות תהליך טיהור השפכים, שנחשב לתהליך בזבזני באנרגיה, ובכך עונה על צורך מרכזי של משק המים הגלובלי. בנוסף, השימוש בטכנולוגיה הייחודית של מפל מונע זיהום סביבתי כיוון שהיא מייתרת את הצורך לרוקן את השפכים הגולמיים מבריכות או מאגרים אל נחלים או אל הים בזמן התקנה או טיפול במערכת, כפי שקורה לעיתים בשיטה הקונבנציונלית.
המערכת בנויה מיחידות צפות וניידות המזרימות בועות אויר עדינות אל תוך המים. ניתן להתאים אותה לכל מתקן טיהור, כך שהיא מאפשרת לשדרג גם מתקנים ישנים ולהביא לחיסכון באנרגיה מבלי להקים מתקן טיהור חדש ויקר.
מייסדי החברה הם חנוך מגן – ממציא הטכנולוגיה, וזאב פישר מנכ"ל החברה. הטכנולוגיה של מפל, הרשומה כפטנט בינלאומי, פועלת בהצלחה ביותר מ-30 התקנות בארץ ובחו"ל, כולל אנגליה, דרום אפריקה, ברזיל ואנגולה, ומפחיתה עד כ-70% מצריכת האנרגיה של מתקנים אלה לעומת המצב הקודם.
שוק המים האנגלי עבר הפרטה לפני כ-15 שנה, ומנוהל כיום באמצעות כ- 20 חברות מים פרטיות (זכייניות) אשר לכל אחת מהן אחריות מלאה על משק המים ( מים ושפכים ) באזור שלה. הזכיינים הם גופים פרטיים, ולכן יש להם אינטרס רב למצוא שיטות שיוזילו את עלויות התפעול והאנרגיה וישפרו את הרווחיות שלהם.
פישר מציין, כי "נושא החיסכון באנרגיה מהווה מרכיב משמעותי ביותר בעלויות התפעול של טיהור השפכים, ומכיוון שמופעל לחץ רב לקצץ בצריכת האנרגיה ולהפחית את פליטת גזי החממה, הפתרון של מפל נותן מענה מצוין לדרישה זו".
מפל פועלת ממטה החברה בנשר חיפה, ובאמצעות חברה בת שפתחה לאחרונה באנגליה. החברה התקבלה לתוכנית עידוד של משרד החוץ הבריטי בשם טאצ'דאון ((TouchDown Program, המסייעת לחברות זרות לפתח פעילות בבריטניה. במאמצי החדירה של מפל סייעה גם השגרירות הבריטית בישראל באמצעות UK-Israel Tech Hub המעודד חדשנות ישראלית בשוק הבריטי.
לדברי יוני דולגין, מנהל תחום קלינטק בשגרירות בריטניה, שתי חברות קלינטק ישראליות כבר פרצו לשוק הקלינטק במסגרת ה-HUB – מפל וחברת Takadu (פתרון ממוחשב לאיתור דליפות מים). החזון הוא לייצר סינרגיה בין חברות קלינטק ישראליות לבין חברות הנדסה ואינטגרטוריות גדולות בבריטניה המבצעות פרויקטים בכל העולם, על מנת לקחת את החברות הישראליות גם הרבה מעבר לגבולות הממלכה הבריטית.
מענין ומכובד