"הסוללה היא פיתוח ראשון מסוגו של מערך תאים סולאריים, כאשר ניתן לחבר את התאים בטור ובמקביל, באופן גמיש ובהתאם לצרכי המערכת המופעלת על ידם"
סוללה סולארית עצמאית של סול צ'יפ הישראלית, תניע מתג חכם לתאורה
בתמונה: הבטריה של סול צ'יפ בסמוך למטבע של רבע דולר. עיבוד תמונה: יח"צ
חברת סול צ'יפ (SolChip) הישראלית, שפיתחה וייצרה סוללה סולארית ייחודית, סיכמה לאחרונה על הסכם לשיתוף פעולה טכנולוגי עם המחלקה להנדסת חשמל ואלקטרוניקה בשנקר. במסגרת ההסכם, סול צ'יפ תספק למחלקה להנדסת תוכנה בשנקר סוללות סולאריות פרי פיתוחה שיאפשרו הפעלת פיתוחים מתקדמים וחדשניים של סטודנטים במחלקה.
בין המערכות החדשות המתוכננות בשנקר שיתאפשרו בזכות הסוללות האינסופיות: מתג חכם לתאורה שיידע בעצמו מתי לכבות את הנורות בבית ובמשרד וכן מערכת לחקר שינוי פיסיולוגי והתנהגותי בצבים כתלות באקלים, פרויקט אשר פועל בשיתוף עם הספארי ברמת גן.
לדברי ד"ר עפר שוורצגלס, ראש המחלקה להנדסת חשמל ואלקטרוניקה בפקולטה להנדסה בשנקר, "הסוללה היא פיתוח ראשון מסוגו בעולם של מערך תאים סולאריים, כאשר ניתן לחבר את התאים בטור ובמקביל, באופן גמיש ובהתאם לצרכי המערכת המופעלת על ידם. התאים משמשים כמקור כוח, ספק אנרגיה אינסופי למערכות עם צריכת אנרגיה נמוכה, ללא צורך בהחלפת סוללות ובהתאם לדרישות ההספק של המערכת. מכאן היתרון הגדול שלהם בגמישות החיבוריות שמותאמת לצרכי היישום. מדובר בכלי חדש בארגז הכלים של המפתחים והפוטנציאל כמעט אינסופי".
"אנחנו משתמשים בפתרון הזה כדי לפתח ולהפעיל מערכות אוטונומיות מבחינה אנרגטית, כלומר מערכות שאינן זקוקות לחיבור למקור כוח חיצוני כמו בטריה או רשת החשמל, מערכות כאלו יהיו ללא חיבורים/כבלים מיותרים, הן שואבות את האנרגיה הדרושה להפעלתן מהסביבה, במקרה הזה מאור השמש או תאורת חדר. בנוסף, אין צורך בהחלפה או בהתעסקות בבטריות/סוללות, משקל הסוללות הללו נמוך ואמינותן גבוהה" אומר שוורצגלס.
ד"ר שני קיסר, מייסדת ומנכ"לית סולצ'יפ, מסבירה כי "החידוש בסוללה הסולארית האינסופית של סולצ'יפ, הוא שמדובר למעשה בסוללה זעירה המספקת אנרגיה לכל אורך חיי יישום הפועל על צריכה נמוכה. הסוללה מהווה פתרון קומפקטי וקל ומותאמת להפעלה אוטונומית של יישומים צורכי אנרגיה נמוכה, ושילובה בשנקר תאפשר לסטודנטים יכולות חדשות בחזית הקידמה הטכנולוגית".
צבים נהנים יותר
פרוייקט מפסק חכם עצמאי אנרגטי, של הסטודנט לירון שמש ובהנחיית ד"ר עפר שוורצגלס, נועד לפתח מתג עצמאי אנרגטית, השואב את כל האנרגיה הדרושה לו מהסביבה ו "יודע" מתי לכבות ולהדליק את האורות וכך לחסוך בצריכת החשמל בבית או במשרד. הסוללה הסולארית מאפשרת למתג עצמו ולחיישנים עצמאות אנרגטית, כלומר היעדר תלות בחיבור חשמלי או החלפת סוללות.
יישום נוסף של שנקר שיתאפשר בזכות סוללות סולצ'יפ נועד לטובת חקר והבנה של התנהגות בעלי החיים. פרויקט חקר מצב פיסיולוגי והתנהגותי בצבים כתלות באקלים, של הסטודנטים ירון רגב וליאור בריינר ובהנחיית ליביו גל ובשיתוף הספארי ברמת-גן, נועד לנטר ולדגום את חום הגוף, הלחות ואת מיקומו של צב יבשה במהלך היום, ובהתאם לכך את התנהגותו ביחס לטמפרטורה בחוץ.
במהלך הפרויקט נבנו שתי מערכות עם חיישנים: האחת מוצמדת לצב היבשה שתמדוד ותאחסן את נתוני חום הגוף, הלחות ואת מיקום הצב בשטח בעזרת חיישן GPS. והשנייה תפרס בכלוב/בחצר ותמדוד באופן רציף את הטמפרטורה באזורים השונים. בעזרת שילוב הנתונים שיתקבלו משתי המערכות תתקבל תמונה מלאה על מצבו של צב היבשה כתלות בטמפרטורה בחוץ. גם במערכת זו תשולב הסוללה הסולארית של סולצ'יפ המאפשרת לתכנן מערכות עמידות למים שניתן לארוז במיכל אטום למים ללא צורך בהחלפת סוללה.