הצעת החוק אוסרת את יצוא הגז כל עוד לא הובטחה שמירה של כמויות גז מספיקות למדינת ישראל ל-50 השנים הקרובות
זה לא נגמר: הקרב על יצוא הגז חוזר לכנסת
בתמונה: ח"כ שלי יחימוביץ' וח"כ אבישי ברוורמן, שניים מבין חברי הכנסת החתומים של הצעת החוק
כ-20 חברי כנסת וביניהם ראש האופוזיציה, שלי יחימוביץ', וח"כ אבישי ברוורמן, חתמו על הצעת חוק חדשה האוסרת את יצוא הגז כל עוד לא הובטחה שמירה של כמויות גז מספיקות למדינת ישראל ל-50 השנים הקרובות לכל צורכי המדינה לרבות חשמל, תעשייה ותחבורה.
ביום ראשון הקרוב, 17.11, יעלה ח"כ דב חנין לישיבת ממשלה וביום רביעי שלאחר מכן למליאת הכנסת את הצעת החוק לשמירת עתודות הגז. על הצעת החוק שנוסחה על ידי 'אדם טבע ודין' חתומים למעלה מ-20 ח"כף רובם ממפלגת העבודה. הצעת החוק תובא למליאת הכנסת על רקע החלטת בג"ץ לפיה הזירה בה יש לדון בסוגיית יצוא הגז היא הזירה הפוליטית.
מטרת החוק, כאמור, היא להבטיח כי מאגרי הגז של ישראל ישמשו ויישמרו לצרכים של מדינת ישראל למשך 50 שנה. לדברי ד"ר אריה ונגר, ראש תחום אנרגיה ב'אדם טבע ודין', משך זמן זה, בן שני דורות, מחלק את משאב הגז בצורה צודקת יותר בין הדור הנוכחי והדור הבא, והוא מאפשר גם וודאות גדולה יותר בתכנון הפיתוח של משק החשמל, היות ואורך החיים של תחנות כוח הוא כ-50 שנה. אופק תכנון זה דרוש גם לפיתוח התעשייה ופיתוח פרויקטים בתחבורה.
הצעת החוק מחייבת את שר האנרגיה והמים לבצע הערכה של עתודות הגז שניתן להפקה ולשימוש במאגרים המוכחים של מדינת ישראל (אלו שהוכרזו על פי חוק הנפט כתגלית), והערכה של התצרוכת החזויה בחמישים השנים הבאות של מדינת ישראל. על השר לקבוע בתכנית הוראות שיבטיחו כי הכמות הדרושה למדינת ישראל על פי התחזית תישמר לצרכיה. רק אם גודל העתודות המוכחות גדול מתחזית הצריכה, ניתן יהיה לייצא את הכמות העודפת. יש לציין כי על פי הצעת החוק, התכנית הראשונה תוכן שנה מיום אישור החוק ועד אז תוקפא כל אפשרות לייצא גז.
ח"כ דב חנין מסיעת חד"ש אמר כי "רוב חברי הכנסת הצטרפו לדרישה להביא את סוגיית ייצוא הגז לדיון והכרעה בכנסת. זוהי סוגיה בעלת משמעויות עצומות ואסור להכריע בה מאחורי דלתיים סגורות, בהחלטות ממשלה בלבד, בהליכים שאינם גלויים לציבור. חתימה עכשיו על הסכמי יצוא הגז תהיה שגיאה מכל הבחינות. כלכלית, זה יגרום לעליית מחירי הגז לתעשייה ולייצור החשמל בישראל, עלייה שתגולגל על אזרחי ישראל, וסביבתית – ההחלטה תפגע במעבר לתהליכי ייצור נקיים יותר ותגרור עלייה בזיהום האוויר ופגיעה בבריאות הציבור. ביום רביעי הבא תינתן הזדמנות לחברי הכנסת להוכיח באיזה צד הם עומדים – עם הציבור הישראלי או עם טייקוני הגז״.