יו"ר הועדה, ח"כ מירי רגב, זעמה על ההיעדרות של נציגי משרד התחבורה מהדיון בתוכנית אותה הם מבקשים לקדם ביתר שאת. השר להג"ס הביע התנגדות נחרצת לתוכנית
ומי לא בא לדיון על בכנסת הרכבת לאילת? נציגי משרד התחבורה
בדיון שנערך הבוקר במסגרת ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת אודות תוואי הרכבת לאילת, נכחו גורמים רבים מאגפים שונים של הכנסת אלא שדווקא נציגי משרד התחבורה, אלו שמקדמים את הפרויקט הגרנדיוזי ( שנאמד בכ-40 מיליארד דולר) נעדרו מדיון. יו"ר הועדה, ח"כ מירי רגב, הביעה את זעמה על היעדרות נציגי משרד התחבורה וביקשה לקבל הבהרה בנושא. בהמשך ציינה רגב כי תקיים סדרה של דיונים על התכנית, כדי לעמוד על מכלול השפעותיה, כולל דיון עם ראש מינהל התכנון במשרד הפנים, בינת שוורץ.
מי שהביע התנגדות נחרצת לפרויקט הרכבת במתכונתה הנוכחית הוא השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ, שציין כי "אני מביע פליאה על כך שנציגי משרד התחבורה לא הגיעו לדיון. אף אחד לא יטיף לי על הפעילות למען תושבי הפריפריה, לכן אני פותח ואומר זה לא הדיון כאן, זה לא מי מגן על הזוחלים ומי מגן על בני האדם, זו נקודה נוחה לגורמים מסוימים, אבל היא לא נכונה. זה אחד הפרויקטים הכי גדולים ומשמעותיים שהיו כאן אי פעם, וככל שהוא גדול יותר, כך הדיון שהתקיים סביבו, הוא קטן יותר. סביב הקמת שכונה באיזה יישוב בוחנים מכל זווית, וכאו לא בדקו כלום, אין שום בחינה של מה המשמעויות כלפי אילת, על המפרץ, לא בשאלה של העלויות. העיר אילת צריכה להיות הראשונה שמתנגדת, כל עוד לא בוחנים את כל המשמעויות. לא יכול להיות שתתקבל החלטה ככה".
דבריו של פרץ מגיעים לנוכח דו"ח מקיף שכתבו 7 פרופסורים מהאקדמיה והוגש ליו"ר הועדה על ידי החברה להגנת הטבע, בדבר הקמת קו הרכבת לאילת. לדבריהם, אין כל הצדקה כלכלית, פוליטית, משקית, ביטחונית או גיאו-פוליטית להקמת תוואי הרכבת במתכונתה הנוכחית. בין הטענות הבולטות שמעלים השבעה כנגד הפרויקט נטען כי הפרויקט יסכן את השלום הקר ממילא ששורר עם מצרים (בשל פגיעה אפשרית ביעילותה של תעלת סואץ), מבהירים כי הדבר יביא לעלייה ביוקר המחיה בישראל, ייפגע עמוקות בתוואי הנופי- אקולוגי של אזור הדרום ולא ישמש באופן משמעותי את התיירים שיבקשו לרדת לאילת. את עיקר מסקנות הדו"ח, תוכלו לקרוא כאן.
אמש שלחו חברי הכנסת תמר זנדברג, אראל מרגלית, מרב מיכאלי, דב חנין ואיתן כבל מכתב ליו"ר הכנסת בו כתבו כי "פרויקט הרכבת לאילת הינו פרויקט עצום בקנה מידה ישראלי. ראוי כי דיון יתקיים בכנסת, על מנת שחברי הכנסת והציבור יוכלו לקבל תשובות לשאלות מהותיות, כמו – מה יהיה התוואי? מי יבנה אותו? כמה הוא יעלה למדינה? האם הוא יגרום לנזקים סביבתיים, ואם כן לאיזה? אלה שאלות שראוי שאת התשובות אליהן יענו בטרם יוצא הפרויקט אל הפועל, וכדי למנוע את ועדת החקירה הבאה".
ממשרד התחבורה נמסר בתגובה: "נציגי המשרד לא יכלו להגיע לדיון בוועדת הפנים של הכנסת, מאחר ואותם נציגים הוזמנו קודם לכן, לדיון על הרכבת בדיוק באותו נושא, בוועדת הכלכלה של הכנסת . בדיון זה נכחו כל נציגי המשרד".
*הרבבת=הרכבת