במרבית היישובים הפלסטיניים הטיפול במי השפכים חלקי או שאינו קיים כלל, ולכן נגרמת סכנה לזיהום קרקעות ומי תהום
מיזם ישראלי-פלסטיני-ירדני ינסה לטפל בבעיית מי השפכים באזור
בתמונה: מערכת טיהור מים של מפל
מיזם ישראלי-פלסטיני-ירדני ינסה לטפל בבעיית מי השפכים של הרשות הפלסטינית, אחת הבעיות המטרידות ביחסים בין ישראל לפלסטינים. היוזמה, בהובלת יו"ר האיגוד הישראלי למים, אברהם ישראלי, ביחד עם מכון ערבה ללימודי הסביבה, מגיעה מצד חברות ויזמים ישראליים בתחום הקלינטק, ותידון בפאנל מיוחד, ישראלי-ירדני-פלסטיני שיתקיים במסגרת ועידת WATEC 2013 הבינלאומית ביום שלישי הקרוב בגני התערוכה.
הרעיון מאחורי יוזמת האיגוד הישראלי למים ומכון ערבה הוא חיפוש פתרונות טכנולוגיים שפותחו בישראל עבור כפרים ויישובים שאין בהם תשתית מים וביוב ברשות הפלסטינית ובירדן. הצעד הראשון ביוזמה הוא פיילוט בעיירה הפלסטינית עוג'ה, שם הותקנו במספר בתים מערכות טיפול בסיסיות של הפרדה למים אפורים ושחורים כאשר המים האפורים מטופלים והולכים להשקייה. בשלב הבא יורחב הפיילוט לרמה של כפר שלם ויכלול הקמת מכון טיהור.
בשל היעדר טיפול ראוי, מוזרמים מדי שנה מיליוני מטרים מעוקבים של מי שפכים שאינם מטופלים משטחי הרשות הפלסטינית לישראל ומזהמים את הקרקע ואת מי התהום. במרבית היישובים הפלסטיניים, העירוניים והכפריים, הטיפול במי השפכים חלקי או שאינו קיים כלל. כך, מתוך כ–55.2 מיליון מטרים מ"ק מי שפכים של הרשות, רק כ–5.5 מליון מ”ק נאספים ומטופלים במכוני טיהור. כל היתר, כ–50 מליון מ”ק, מוזרמים לבורות ספיגה החפורים בחצרות הבתים או בהזרמה ישירה לנחלים. בדרכם לנחל, המים המזוהמים מחלחלים בחלקם לקרקע, ובכך עלולים לגרום לזיהום מי התהום שבאקוויפר ההר ולסכן את בריאות הציבור.
"כרגע ממומן הפרויקט המאתגר על ידי ארגונים וולונטריים, אירופאים ואמריקאים וסיוע מסוים של המשרד לשיתוף פעולה אזורי. המטרה היא לערב בו גופים ממשלתיים שיתמכו במיזם על מנת להגיע לתוצאות מיטביות. שיתוף פעולה אזורי בנושאי מים הינו צורך השעה באזורנו, ואינו יכול לחכות לפתרונות מדיניים", מוסר אברהם ישראלי, יו"ר האיגוד הישראלי למים.
אחת מהטכנולוגיות שנבחרה ליישום במכון פותחה על ידי חברת "מפל אנרגיה ירוקה" הישראלית. המערכת של מפל מפחיתה בכ-70% את צריכת האנרגיה של מתקני טיהור שפכים, שנחשבים לצרכני אנרגיה גדולים. כמו כן, היא מורידה בכ-80% את עלויות האחזקה והתפעול בזכות השימוש ביחידות צפות וניידות על פני המים במקום על קרקעית המאגר. היחידות מזרימות בועות אויר עדינות אל תוך המים כחלק מהתהליך הביולוגי של טיהור השפכים, ומחליפות את מאווררי השטח זוללי האנרגיה הנהוגים בשיטה הקונבנציונלית. זאב פישר, מנכ"ל החברה, אמר כי "מפל שמחה על ההזדמנות לקחת חלק ביוזמה שתשפר איכות חיים אזורית, הן של תושבי ישראל והן של שכניה".