מסקנות המחקר מתבססות על סימולציה שפותחה על ידי הפורום הישראלי לאנרגיה, ובוחנת תרחישים שונים לפיתוח משק החשמל העתידי של ישראל
מחקר: עד שנת 2040, ישראל תוכל לייצר 80% מהחשמל שלה ע"י אנרגיות מתחדשות
מחקר חדש שנערך על ידי הפורום הישראלי לאנרגיה, מלמד כי ניתן לספק כמעט את מלוא צרכי האנרגיה של מדינת ישראל בשנת 2040 ממקורות אנרגיה מתחדשים. המחקר נערך בהשראת מחקרים דומים מבריטניה, אוסטרליה ומדינות נוספות, ובוחן את האפשרות להגיע בישראל למצב של "אפס פליטות פחמן". המחקר, אשר נערך בתמיכת קרן ברכה, יוצג ביום שלישי הקרוב (8.10) במסגרת "הועידה למדע וסביבה" של האגודה הישראלית לאקולוגיה וסביבה. זוהי הפעם הראשונה שמוצגת לציבור ולממשלה בישראל חלופה בת־מימוש למשק אנרגיה עתידי בר־קיימה.
מסקנות המחקר מתבססות על סימולציה שפותחה על ידי הפורום הישראלי לאנרגיה, ובוחנת תרחישים שונים לפיתוח משק החשמל העתידי של ישראל. הסימולציה בוחנת את הביקוש החזוי לחשמל בישראל מול פוטנציאל הפקת החשמל ממקורות מתחדשים שונים, דוגמת אנרגיית הרוח, השמש, ביו-מסה וגלי הים, על בסיס טכנולוגיות הקיימות כיום, בשילוב מערכות לאגירת חשמל ובגיבוי מקורות קונבנציונאלים. זאת, על פני 24 שעות ביממה, 365 ימים בשנה – על מנת להבטיח את יציבות ואמינות אספקת החשמל.
לסימולציה נלוותה אופטימיזציה כלכלית על בסיס עלות הדלקים כיום, המלמדת כי יישום נרחב של אמצעים להתייעלות אנרגטית בישראל, יאפשר לספק עד 80% מתצרוכת החשמל בשנת 2040 ממקורות מתחדשים – בעלות זהה לעלות הפקת החשמל ממקורות קונבנציונלאיים מזהמים (ללא התייעלות). המשך מגמת ההוזלה בעלויות האנרגיה המתחדשת ועלייה נוספת במחירי הדלקים אף תאפשר הפקה של למעלה מ-90% מתצרוכת החשמל במשק בשנה זו.
עיקרי המחקר: קובעים כי עד שנת 2040 אפשר לייעל את השימוש בחשמל בכ־38% מסך הצריכה (ביחס לתרחיש הבסיס), ולהגיע לצריכה של 63 מיליארד קוט"ש בשנה. ניתוח עומק של הבנייה העתידית בישראל ושימוש באמצעים של "בנייה ירוקה", מצביע על יכולת הפחתת צריכת האנרגיה לאִקלום ביותר מ־50%, 7.3% מסך הביקוש במשק בכל המגזרים.
ניתוח כלל האמצעים והמקורות לייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת, בהתחשב במגבלות הפיזיות של ישראל. בלב המחקר מצויה סימולציה אשר מדמה את תפוקת החשמל ממקורות מתחדשים עבור שנה שלמה, על בסיס נתוני הביקוש החזוי בכל שעה ושעה, אל מול זמינות המקורות המתחדשים (8,760 שעות בשנה). הסימולציה עושה זאת עבור שילוב של מגוון טכנולוגיות קיימות להפקת אנרגיה ממקורות מתחדשים, הזמינות לשימוש בישראל.
הסימולציה כוללת ביצוע של אופטימיזציה כלכלית, הבוחנת את העלויות של הרחבת של תפוקת האנרגיה ממקורות מתחדשים, בתרחישי צריכה שונים (בתרחיש שאינו כולל התייעלות אנרגטית, בתרחיש של התייעלות חלקית ובתרחיש של התייעלות מקסימלית). כמו כן, נערכו בדיקות רגישות באמצעות תרחישים נוספים שבהם שונו מחירי הדלקים המחצביים, עלות הטכנולוגיות השונות והמגבלות על השימוש בהן (דוגמת הפקת חשמל מרוח במתקנים הנמצאים בים).
במסגרת המחקר בוצע ניתוח של פוטנציאל ייצור חשמל מאנרגיה רוח בים, המצביע על פוטנציאל גבוה ואף כלכלי לשימוש במקור זה. כמו כן, בוצע חישוב חדש של הפוטנציאל לייצור חשמל תוך שימוש כפול של קרקע (בניינים – גגות וקירות, מאגרי מים, ועוד), ונמצא כי מרבית האנרגיה הסולארית יכולה להבנות בשטחים בנויים.